Wil je graag stoppen met koffie? Omdat je merkt dat je er een flinke middagdip van krijgt of omdat de dokter dat aanbeveelt? Geen zorgen, met deze twee gezonde alternatieven kom jij prima de dag door! 

Is koffie ongezond?

De meeste mensen zijn gek op koffie: de geur, de smaak en het stimulerende effect. Na een paar slokken koffie voel je je energieker en verbetert je concentratie. Maar koffie kan ook leiden tot tevéél energie: je begint te trillen, kan je juist niet meer concentreren omdat je je zo gestimuleerd voelt en ervaart een verstoorde nachtrust (zelfs als je alleen ’s ochtends koffie drinkt).

 

Koffie heeft een sterk effect op veel systemen in ons lichaam, waardoor je gezondheid snel uit balans kan raken van dat dagelijkse kopje koffie. Zo ervaren veel mensen angstklachten, energiedipjes, mentale problemen, een schommelende bloedsuikerspiegel, galblaasaanvallen en slaapproblemen door koffie.

Wanneer kiezen voor een koffiealternatief?

Herkenbaar? Dan is een koffiealternatief dus geen gek idee! En daar is menig specialist het mee eens, zo wordt koffie onder andere afgeraden tijdens zwangerschap of bij vruchtbaarheidsproblematiek, bijnieruitputting en burn-out, maagzuuroprispingen, het prikkelbare darmsyndroom, hartklachten, een afwijkende bloeddruk, depressie en diabetes type 2.

Stoppen met koffie

Stoppen met koffie is voor de meeste mensen makkelijker gezegd dan gedaan en dat heeft vooral te maken met het ritueel rondom koffie. ’s Ochtends éérst een kopje koffie drinken met de krant erbij, het comfort van een warm drankje, de heerlijke geur én je meteen energieker voelen. Stoppen met koffie wordt een stuk makkelijker als je een alternatief achter de hand hebt, zodat je je ritueel lekker in stand kunt houden. Thee en chocolademelk zijn bekende vervangers, maar wat dacht je van gezonde alternatieven als guarana en rhodiola?

Guarana als koffievervanger

Guarana komt uit de Amazone, waar oorspronkelijke bewoners de plant prijzen om zijn stimulerende werking. Dat komt omdat guarana tot wel zes(!) keer zoveel cafeïne kan bevatten als koffiebonen. Het mooie aan guarana is dat het langzamer door de stofwisseling gaat dan koffie, waardoor de stimulerende effecten rustiger worden afgegeven en langer aanhouden. Of te wel: je krijgt geen energiepiek zoals bij koffie, maar ontvangt steeds een klein beetje energie. Dat voorkomt de bekende koffiecrash na die dubbele espresso!

Guarana bij burn-out

Ondanks de hoge hoeveelheid cafeïne heeft guarana niet zo’n sterk effect op je hormoonhuishouding en bijnieren. Doordat de cafeïne niet in één keer wordt afgegeven, wordt er geen enorme hoeveelheid cortisol (stresshormoon) geproduceerd en kunnen je bijnieren lekker blijven ontspannen. Bij een burn-out zijn de bijnieren vaak uitgeput, dus als je een burn-out wilt voorkomen of middenin zit, is guarana een uitkomst!

 

Guarana wordt vaak verwerkt in kant-en-klare koffievervangers die je kunt vinden in de natuurwinkel, maar is ook verkrijgbaar als supplement. Als je kiest voor een supplement van een hoogwaardig merk, weet je zeker dat de werkzame stoffen in guarana behouden zijn gebleven en je profiteert van alle gezondheidsvoordelen van dit kruid. Neem zo’n supplement naast een kop munt- of gemberthee om toch je verwarmende ochtendritueel te kunnen behouden. Er zijn ook guarana supplementen verkrijgbaar waar de cafeïne is uitgehaald. Dankzij alle andere energie gevende stoffen in guarana maakt dat het supplement niet minder opwekkend. Integendeel: de afgifte van energie is nog gereguleerder en beschermt je bijnieren tegen eventuele stress die de cafeïne zou kunnen veroorzaken.

Rhodiola als koffievervanger

Rhodiola is een adaptogeen, wat betekent dat het stofjes bevat die lichaam en geest veerkrachtig maken in het omgaan met de stress van alledag. Rhodiola groeit in het koude Siberië waar het onder barre omstandigheden leeft, maar deze plant is zo slim om stofjes aan te maken die haar helpen te beschermen tegen deze barre omstandigheden. Het zijn precies die stofjes die ook jouw lichaam en geest helpen mee te bewegen met de wereld om je heen.

 

In tegenstelling tot veel andere koffievervangers werkt Rhodiola ook opwekkend: ideaal als je je moe, gespannen en uitgeput voelt en misschien zelfs een beetje hopeloos. Deze sterke plant brengt je weer in contact met de lichte kant van het leven en dat voel je direct in lichaam én geest.

Rhodiola is onder andere verkrijgbaar als poeder om een lekkere latte mee te maken. De smaak ligt niet heel ver van die koffie af, maar het is wel even wennen, waardoor veel mensen keizen voor een rhodiola supplement naast een lekkere kop thee. Ideaal als je rhodiola met andere kruiden wilt combineren, zoals bijvoorbeeld guarana.

 

Overleg altijd eerst met je behandelend arts of fytotherapeut of deze kruiden ook geschikt zijn voor jou en laat je informeren over de contra-indicaties, zeker bij zwangerschap en het gebruik van medicatie.

 

Herken jij de negatieve gevolgen van koffie? Wat is jouw favoriete koffiealternatief? Laat het weten in de reacties hieronder zodat we elkaar kunnen inspireren!

Geschreven door Charelle Casander