Wandelen door de gevallen bladeren, chocolademelk met een goed boek en oversized truien: de herfst is een seizoen waar je makkelijk blij van wordt. Minder fijn is dat de overgang naar de koudere maanden vaak gepaard gaat met niezen, hoesten en rillerig in bed liggen. Zodra het kouder wordt daalt je weertand en voor je het weet heb je een griepje of verkoudheid te pakken. Daarom zes natuurlijke remedies die je te hulp schieten zodra de eerste griepverschijnselen de kop opsteken! 

Water

Het kan soms zo simpel zijn: door voldoende te drinken verdun je vastzittend slijm, wat je klachten behoorlijk kan verminderen. Warm water of een kruidenthee met één van onderstaande kruiden zijn een goed alternatief als genoeg water drinken moeilijk blijkt. 

Gember 

Gemberwortel biedt uitkomst bij iedere verkoudheid en keelontsteking, door de antibacteriële werking van dit krachtige worteltje. De werkzame stof gingerol remt bacteriegroei, waardoor het risico op infecties lager wordt. Ook bij virussen op de luchtwegen is gember heilzaam, doordat dit kruid voorkomt dat een virus zich voortplant. Daarnaast helpt gember je om lekker warm te blijven gedurende de koude maanden. 

Kurkuma 

Kurkuma bevat curcumine, een antioxidant dat je lichaam helpt te beschermen tegen ongewenste indringers van buitenaf. Daarnaast heeft curcumine antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, werkingen die je hard nodig hebt tijdens een griepje of verkoudheid. Kurkuma is makkelijk in te nemen door een er thee van te zetten, een snufje toe te voegen aan je havermout of door het kruid te verwerken in een soep of curry.  

Dennenknoppen 

De den ruikt niet alleen heerlijk naar kerst, het heeft ook een krachtige antibacteriële werking. Een kop dennenthee of een supplement van dennenknoppen biedt uitkomst bij keelpijn en longontsteking. Zet eens een theetje met twee theelepels verse of gedroogde dennennaalden door ze zo’n 10 minuten mee te koken in heet water, mét de deksel op de pan. Giet in een mok en drink lekker op om die vervelende ziekmakers de baas te worden. Dennenthee is niet geschikt bij zwangerschap of als je zwanger wilt worden. 

Echinacea 

Echinacea kan de duur van een griep of verkoudheid flink verkorten, als je begint met het innemen van het kruid zodra je de eerste symptomen voelt opkomen. Als je je afweersysteem voorstelt als een legertje dat jouw beschermt tegen ziekmakers, dan luiden de stofjes in echinacea de alarmbellen die het leger wakker maken. Deze specifieke stofjes vernieuwen zich ongeveer iedere 14 dagen, dus als je Echinacea 14 dagen gebruikt en dan 14 dagen niet, houd je je afweersysteem goed wakker. 

Mariadistel 

Mariadistel is een bron van antioxidanten, waaronder het antioxidant histamine. Misschien heb je weleens anti-histamine pillen geslikt, is je last hebt van hooikoorts of een specifieke voedselallergie. Dit kan ervoor zorgen dat je denkt dat histamine slecht is, maar dat is niet zo. Histamine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt, maar waarvan het maar een bepaalde hoeveelheid kan verdragen. Bij een allergie wordt het niveau overschreden, waardoor de histamine tot klachten leidt. Maar als je lichaam de hoeveelheid histamine goed weet te reguleren, dan is histamine een geweldige stof voor je afweersysteem. Perfect om een griepje of verkoudheid te slim af te zijn of gewoon eens je weerstand te boosten. 

Controleer voor het gebruik van kruiden altijd de contra-indicaties of overleg met een fytotherapeut of je behandelend arts. 

Geschreven door Charelle Casander