Aambeien

Aambeien zijn opgezwollen, vaak ontstoken bloedvaten die voorkomen in de anus of het laatste deel van de dikke darm. Ze kunnen bloeden en zijn vaak pijnlijk. De stoelgang wordt er door bemoeilijkt. Er bestaan inwendige en uitwendige aambeien. De uitwendige aambeien zijn zichtbaar en door de wrijving het meest pijnlijk. Inwendige aambeien kunnen dermate uitstulpen, dat je ze ook aan de buitenkant kunt zien.

Aambeien symptomen

Klachten die je kunt ervaren bij aambeien zijn een bemoeilijkte stoelgang, pijn, irritatie en/of jeuk bij de anus met soms anale afscheiding, er kan ook bloed bij de ontlasting voorkomen. De zwelling in en rondom de anus kun je vaak voelen en soms ook niet.

Aambeien oorzaak

Het ontstaan van aambeien heeft een erfelijke component. Omgevingsfactoren zijn meestal de directe aanleiding voor het ontstaan. Risicofactoren zijn een zwangerschap en bijbehorende bevalling, hormonale veranderingen, bindweefselzwakte en een gebrekkige bloedsomloop. Tenslotte kunnen weinig lichaamsbeweging, overgewicht en een vezelarm voedingspatroon ook bijdragen aan het ontstaan van aambeien. Aambeien door stress ontstaan voornamelijk als je het druk hebt of het leven tijdelijk veel van je vergt. Lees meer over hoe je zwangerschapskwalen natuurlijk kunt behandelen in Lekker in je vel tijdens de zwangerschap en daarna – Nano Mineralen.

Aambeien natuurlijk behandelen.

Aambeien genezen kan via de reguliere weg, waarbij er vooral gekeken wordt naar symptoombestrijding. Aambeien laten verwijderen gebeurt dan middels een operatie. Soms is dit noodzakelijk. Maar je kunt aambeien ook natuurlijk behandelen. Zo’n behandeling bestaat uit het aanpassen van het voedingspatroon en het nemen van de nodige supplementen. Er bestaan ook natuurlijke aambeienzalven.

Aambeien voorkomen

Dagelijks 1,5 tot 2 liter water of kruidenthee drinken, de inname van vezels verhogen door 50% fruit bij het ontbijt en 50% groenten bij lunch en diner te nuttigen, volkoren granen en peulvruchten eten, iedere dag minimaal een half uur bewegen en voldoende afwisselen tussen zitten en staan, zijn effectieve maatregelen om aambeien te voorkomen. Lees ook 13 vuistregels voor een optimale spijsvertering – Nano Mineralen

Supplementen bij aambeien

Vitamine C en silicium: om het bindweefsel en de bloedvaten te versterken, is het belangrijk om vitamine C en silicium te suppleren.

Planten die OPC’s bevatten: zoals rode wijnstok en druivenpitten.

Omega 3 vetzuren: om ontstekingen te temperen.
Psylliumvezels: dit zijn onoplosbare vezels die de darminhoud zachter maken en de darmperistaltiek bevorderen. Extra water drinken is dan noodzakelijk.

Natuurlijke aambeienzalf: om de vervelende klachten die aambeien geven te bestrijden, zijn er natuurlijke aambeienzalfjes te koop, waar vaak toverhazelaar (hamamelis), goudsbloem (calendula) en paardenkastanje (aesculus) in zijn verwerkt.

 

Supplementen en dosering

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Vitamine C
Minstens 2x per dag 1000 mg
Silicium
De aanbevolen dosering op de verpakking aanhouden, eventueel verdubbelen
Rode wijnstok, evt. met honingklaver
De aanbevolen dosering op de verpakking aanhouden, eventueel verdubbelen. Lees hier meer over rode wijnstok en honingklaver.
Omega 3
Minstens 1000 mg per dag
Psylliumvezels
2x daags 1 eetlepel