Artisjok: dé groente voor een gezond lichaam (+ artisjok salade recept)

Artisjok is niet de meest voor de hand liggende groente om op het menu te zetten, hij ziet er raar uit en de meeste mensen weten niet hoe je hem klaarmaakt. Zonde, want artisjok heeft een onwijs hoge voedingswaarde met een top combinatie aan micro’s en macro’s (voor de sporters onder ons). Geen idee wat dat zijn en hoe het je kan helpen? Ik leg het je uit én geef je een recept zodat je meteen aan de slag kunt!

Artisjokken zijn een bron van micro’s

Met micro’s bedoelen we micronutriënten: vitaminen, mineralen en sporenelementen die je in bepaalde voeding tegenkomt. De artisjok scoort hoog in micro’s omdat de groente rijk is aan de vitaminen A, B1, B11, C en K en daarnaast barst van mineralen zoals fosfor, folium, ijzer en kalium. Al deze nutriënten heb je nodig voor een optimale werking van allerlei lichamelijke en mentale processen, zoals je stofwisseling en geheugen.

De macro’s van artisjok (eiwitrijk!)

Ook aan macro’s geen gebrek in de artisjok, want de groente heeft een prachtig uitgebalanceerde voedingswaarde met een hoog gehalte aan eiwitten. Zo bevat 100 gram artisjok maar 47 calorieën, terwijl het 10 gram koolhydraten, 3,3 gram eiwitten en 0,15 gram vet bevat. Dit is dus bijna twee keer zoveel eiwit als de gezegevierde broccoli, die 1,9 gram eiwit bevat per 100 gram en in sportland geprezen wordt als dé eiwitgroente. Eiwitten heb je nodig voor een gezonde spieropbouw en spierherstel en zijn en onmisbaar onderdeel van een gezonde maaltijd, zéker als je veel sport.

Artisjok is rijk aan vezels

Artisjok staat bekend om zijn immens hoge gehalte aan oplosbare vezels, met name inuline. Deze vezels staan ook wel bekend als prebiotica: ze voeden en ondersteunen je darmmicrobiota (1). Eén handje artisjokharten bevat al 5 gram vezels en 3 gram eiwitten, wat artisjok een perfect ingrediënt maakt om je maaltijd mee compleet te maken.

Wil je meer weten over de vele geneeskrachtige eigenschappen van artisjok, lees dan dit artikel.

Recept voor artisjok salade + dressing

Leuk dat artisjok zo voedzaam is, maar wat doe je ermee? Het makkelijkst is het om gemarineerde artisjokharten in blik te kopen en die lekker in je salade te verwerken. Een recept om je op weg te helpen!

Ingrediënten voor de salade: 300 gram baby spinazie, 1 blikje witte bonen (400 gram), 1 blikje artisjokharten (400 gram), 1 grote tomaat in parten, ¼ rode ui gesnipperd

Ingrediënten voor de dressing: 120 ml vocht uit het blikje artisjokharten, 2 eetlepels edelgistvlokken, 1 eetlepel Dijon mosterd, 1 theelepel agavesiroop

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een leeg potjes met deksel en schud goed. Combineer vervolgens alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal, sprenkel de dressing erover en hussel de groenten door elkaar. Serveer op mooie borden en geniet van deze voedzame en heerlijke maaltijd!

Bronnen

  1. Kolida S, Tuohy K, Gibson GR. Prebiotic effects of inulin and oligofructose. Br J Nutr. 2002 May;87 Suppl 2:S193-7. doi: 10.1079/BJNBJN/2002537. PMID: 12088518.
  2. Turnball, S. (2021). Fast Easy Cheap Vegan: 101 Recipes You Can Make in 30 Minutes or Less, for $10 or Less, and with 10 Ingredients or Less! Vancouver, BC: Appetite by Random House.

Geschreven door Charelle Casander