Wist je dat gember heilzaam is bij spijsverteringsproblemen, verkoudheid en misselijkheid? Dat komt omdat gember de unieke stofjes gingerol en zingibain bevat, stofjes die je in geen enkele andere plant vindt. Helemaal geen slecht idee dus om gember vaker op het menu te zetten, in dit artikel helpen we je op weg.

Gember in curries

Behalve heilzaam, is gemberwortel ook het geheime ingrediënt tot de lekkerste Indiase en Thaise curries. Je kunt voor dit soort gerechten gedroogd gemberpoeder gebruiken, maar met het verse worteltje is het net wat smaakvoller.

Voor de meeste curries is 1 cm gember genoeg. Schil de gember en snijd in kleine stukjes, bak het daarna met olie in een koekenpan, samen met ui en knoflook. Daarna kun je de Indiase kruidenmix ‘garam masala’ toevoegen of een andere kruidenmix naar keuze. Na een paar minuten voeg je twee flinke tomaten toe (in stukjes gesneden), bak een paar minuten mee en draai daarna het vuur laag. Je hebt nu een heerlijke basis voor een curry. Met verse groenten, kikkererwten en kokosmelk maak je de curry af.

Bakken met gember

Een verrassing misschien, maar gember is onwijs lekker in koekjes en cakes. Denk maar eens aan speculaas, kruidnoten en traditionele peperkoek: deze lekkernijen bevatten allemaal gember. Als je zelf gaat bakken is het ‘t lekkerst om verse gember of speciale bakgember te gebruiken, wanneer je gember toevoegt aan een baksel komt de zoete smaak van het worteltje extra naar voren.

Gember in je smoothie

Ja, zelfs dat kan! Zeker als je smoothie erg koud is is het fijn om gember toe te voegen. Gember helpt het vuurtje van je spijsvertering op gang te brengen, waardoor het makkelijker wordt om koude maaltijden te verwerken.

Combineer 250 ml water, 1 banaan (vers of bevroren), 1 appel, 2 handjes blauwe bessen, 2 handjes spinazie en een vingertopje gember in een blender en je hebt een heerlijke kruidige smoothie!

Recept voor wortel gember soep

Gember is een onmisbaar ingrediënt in een lekker verwarmend soepje. Wat dacht je van deze kleurrijke, gezonde wortelsoep?

Ingrediënten:

  • 750ml water
  • 5 grote wortels (geschild en in blokjes)
  • 1 gele ui (gesnipperd)
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 cm gember (geschild en in blokjes)
  • 2 el olie
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen korianderzaak
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • Snufje zwarte paper
  • Verse peterselie

Instructies:

Verwarm de olie in een grote soeppan en bak de ui, knoflook en gember een paar minuten tot het aroma vrijkomt. Voeg daarna het water, de wortels en de kruiden toe, behalve de peterselie. Laat een halfuur koken en draai het vuur laag. Maak er een gladde soep van met een staafmixer. Serveer met de peterselie.

Benieuwd hoe je de lekkerste gember(ijs)thee zet? Wij hebben het recept!

Wil je meer te weten komen over Gember? Lees hier de blog De wondere wereld van de gemberwortel.

 

Dit recept is geschreven door Charelle Casander

 

 

 

 

About Post Author