Brandend maagzuur

Brandend maagzuur komt veel voor: naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders er dagelijks last van. Het geeft een brandend gevoel in de slokdarm en keel en een zure smaak in de mond na het eten of na het overmatig drinken van bijvoorbeeld alcohol, koffie en cola. Als de slokdarm regelmatig in aanraking komt met maagzuur kan de slokdarmwand ontstoken raken.

Brandend maagzuur medicatie

De meeste mensen grijpen snel naar maagzuurremmers zoals Rennies of krijgen een zwaarder middel als Omeprazol voorgeschreven door de huisarts. Deze middelen zijn gericht op het blokkeren of remmen van de maagzuurproductie. Dit geeft meestal wel verlichting, maar pakt het onderliggende probleem niet aan. Daarnaast is er een relatie tussen brandend maagzuur en te weinig maagzuur (in plaats van te veel), waardoor je soms juist een hogere productie van maagzuur nodig hebt. Chronische aandoeningen die verband houden met langdurig medicijngebruik zijn, onder andere, osteoporose (botontkalking), hart- en vaatziekten, bloedarmoede, depressiviteit, slapeloosheid en maagkanker. Tenslotte is er voldoende maagzuur nodig om schadelijke bacteriën, virussen en schimmels te doden. Deze ziekteverwekkers kunnen uiteenlopende problemen geven wanneer er te weinig maagzuur beschikbaar is. Lees meer over de consequenties van Chronisch medicijngebruik – Nano Mineralen

Wanneer heb je te weinig maagzuur?

In een kliniek in de VS wordt bij 90% van patiënten met brandend maagzuur een te lage maagzuurproductie gevonden in plaats van een te hoge. De maagzuurproductie is laag onder invloed van stress. Ook een tekort aan vitamine B1 en zink zorgt voor een verslechterde maagzuurproductie. Als je regelmatig te veel eet, vermindert de rek in de maagwand, waardoor ook de prikkel om maagzuur af te geven vermindert.

Test of brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een tekort

Om te testen of jouw klachten veroorzaakt worden door een tekort aan maagzuur, neem je aan het begin of tijdens de maaltijd één of twee eetlepels appelazijn (met de moeder* er nog in) of citroensap met een beetje water. Worden je klachten minder, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een tekort!
*Met de moeder worden de troebele vlokken die je in een fles ziet drijven bedoeld. Mits je een goede, rauwe en ongefilterde appelazijn hebt. De moeder bestaat uit enzymen, eiwitten en goede bacteriën, die voornamelijk voor het heilzame effect van appelazijn zorgen. Kies dus altijd voor een goede kwaliteit (biologisch, rauw en ongefilterd).

Natuurlijk behandelen van een tekort aan maagzuur

Als jouw brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een tekort, zijn er een aantal manieren om dit natuurlijk te behandelen.

Brandend maagzuur door stress

Onderzoek waar je stress kunt verminderen en pas dit toe. Melisse is een vriendelijk kruid dat geestelijk ontspannend werkt, maar ook fysiek de maag ontspant en kalmeert. Voor meer kennis over melisse, klik hier.

Hoe je energetisch kunt kijken naar spijsverteringsklachten, ontdek je hier.

Eten bij brandend maagzuur

Neem de tijd voor je ontbijt, lunch en diner, kauw goed (minimaal 15 keer per hap) en zorg voor uitgebalanceerde maaltijden. Eet bijv. 50% fruit bij het ontbijt en 50% groenten bij de lunch en diner. Eet niet te veel. Als je denkt dat je ongeveer voor 80% vol zit, stop dan met eten. Verminder het eten van vette voeding en het gebruik van alcohol, koffie, frisdrank en nicotine. Lees ook 13 vuistregels voor een optimale spijsvertering – Nano Mineralen

Enzymen bij brandend maagzuur

In het begin kun je betaïne hydrochloride gebruiken als een aanvullende bron van zoutzuur om de maag aan te zuren en te helpen bij de spijsvertering. Er zijn ook tabletten op de markt met natuurlijke stoffen die werken als een maagzuurremmer en tegelijkertijd de maagfunctie verbeteren en ontspanning geven. Een dergelijk supplement bevat kruidenextracten zoals zoethout en melisse, calcium- en natriumcarbonaat en vitaminen zoals vitamine B2, dat het maagslijmvlies normaliseert.

Natuurlijke maagzuurbinder bij brandend maagzuur

Een natuurlijk middeltje om maagzuur te neutraliseren is het nemen van een goed opneembaar calcium- en magnesiumsupplement, bij voorkeur in poedervorm. Als je hier 1 gram van neemt op het moment dat je last krijgt, dan heb je het vaak snel onder controle. Dit is ook een tip voor zwangere vrouwen! Kruiden die kunnen ondersteunen zijn gember en kamille. Lees hier meer over gember.
Zwanger? In dit artikel lees je alles over hoe je zwangerschapskwaaltjes natuurlijk kunt aanpakken, zoals brandend maagzuur.

Supplementen bij brandend maagzuur

Nutriënt
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)

Vitamine C: niet-zure vorm zoals natriumascorbaat of magnesium- en calciumascorbaat

Minstens 1000 mg per dag
Nano zink
30ml per dag, voor meer info, lees Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen
B-vitaminen, in de actieve vormen
1 x per dag bij het ontbijt of lunch
Mineralen uit Okinawa (indien lange tijd maagzuurremmers gebruikt)
Minstens 1 gram per dag, oplossen in koude of warme dranken
Vitamine D (voor de opname van calcium en magnesium uit Okinawa)
25-75 mcg per dag
Nano ijzer (indien lange tijd maagzuurremmers gebruikt)
30ml per dag, voor meer info, lees Nano IJzer – Nano Mineralen
Melisse
Als smaakmaker, thee of in capsules/tinctuur
Betaïne hydrochloride (alleen op advies gebruiken)
500-1500 mg per dag

 

About Post Author