De 4 voordelen van rozemarijn essentiële olie voor de luchtwegen

Rozemarijn is een krachtig, heilzaam kruid dat van oorsprong in het Mediterraanse gebied groeide, waar het al sinds jaar en dag medicinaal en in de keuken wordt gebruikt. Zo werd rozemarijn ingezet bij hoofdpijn, verkoudheid, griep en allerlei verschillende aandoeningen aan de luchtwegen. En ook vandaag de dag is dit precies waar rozemarijn je bij kan helpen!

Welke leeftijd je ook hebt, iedereen heeft weleens luchtwegklachten. Onze luchtwegen zijn op te splitsen in twee delen: het bovenste deel, bestaande uit onder andere de neus, sinussen en stembanden. En het onderste deel, bestaande uit onder meer de bronchiën en longen. Wanneer je problemen hebt met het bovenste deel, dan kan dat zich uiten in verkoudheid, verstopte sinussen, niezen, verstopte neus, hoofdpijn en een schrale keel. Dit wordt meestal veroorzaakt door een droge omgeving en een teveel aan slijm. Wanneer er sprake is van een virus of bacteriële infectie, gaat dit meestal (ook) het onderste gedeelte aan. Symptomen van problemen met het onderste deel bestaan uit hoesten, bronchitis, kortademigheid, longontsteking en meer.

Hoe werkt rozemarijn essentiële olie?

Rozemarijn essentiële olie is zeer heilzaam voor onze longen en luchtwegen, om verschillende redenen:

 

  1. Rozemarijn is een expectoran, wat betekent dat het ‘t ophoesten van slijm makkelijker maakt. Het slijm wordt dunner en de luchtwegen worden weer vrijer. Je vindt rozemarijn daarom vaak terug in hoestdrankjes.

 

  1. Rozemarijn werkt verwarmend, wat een zere keel verzacht en de luchtwegen hydrateert. Dat is fijn wanneer de keel is geïrriteerd door overmatig hoesten. De verwarmende eigenschap van rozemarijn is bovendien heilzaam bij kou en kan de sinussen helpen te beschermen tegen ontstekingen.

 

  1. Rozemarijn heeft een antibacteriële, antivirale en een schimmelwerende werking, die microben die infecties veroorzaken te lijf gaan.

 

  1. Rozemarijn heeft een ontstekingsremmende werking die ontstekingen en hoofdpijn verzacht. Uit onderzoek (1) blijkt dat rozemarijn essentiële olie een sterke antimicrobiële werking heeft tegen veel bacteriën en schimmels, waaronder staphylococcus aureus en staphylococcus aureus, bacteriën die o.a. longontsteking kunnen veroorzaken.

 

Geregeld rozemarijn gebruiken is goed voor je immuunsysteem en geeft het natuurlijke afweersysteem van je lichaam een flinke boost. Je mag het samen met en ter ondersteuning van nano zilver gebruiken.

 

Hoe gebruik je rozemarijn essentiële olie?

Essentiële oliën kunnen een krachtig hulpmiddel zijn wanneer je weet hoe je ze gebruikt. Dit is waarom sommige mensen bij essentiële oliën zweren en anderen ze afdoen als een placebo. Je moet echt goed weten wat je doet om te profiteren van de krachtige werking van essentiële oliën.

Rozemarijn essentiële olie op de huid gebruiken

Rozemarijn essentiële olie is zeer geconcentreerd en mag daarom nooit direct op de huid gebruikt worden. Als je het toch op de huid wilt aanbrengen, meng het dan met een natuurlijke draagolie. Denk hierbij aan jojoba olie, olijfolie of amandelolie. Zorg ervoor dat niet meer dan 1% van het totaal bestaat uit essentiële olie. Dat betekent niet meer dan één druppel essentiële olie op honderd druppels draagolie. Of niet meer dan één 1 ml essentiële olie op 100 ml draagolie.

Experimenteer eens met de volgende blends:

  1. 4 druppels rozemarijn essentiële olie mengen met 10 ml amandelolie of sesamolie.
  2. 3 druppels rozemarijn, 2 druppels eucalyptus en 2 druppels pepermunt essentiële olie mengen met 15 ml amandelolie.
  3. 3 druppels rozemarijn, 2 druppels tijm en 2 druppels eucalyptus essentiële olie mengen met 15 ml sesamolie.

Masseer je borst, nek en rug met deze zelf gemengde oliën om je luchtwegen te verzachten en te openen. Als je ook last hebt van hoofdpijn, kan het helpen wat van de olie aan te brengen op je voorhoofd en de achterkant van je nek. Deze blends zijn niet geschikt voor kinderen.

Rozemarijn essentiële olie inhaleren

Je kunt rozemarijn essentiële olie ook inhaleren via stoom. Voeg in dat geval 5 druppels rozemarijn essentiële olie toe aan een kom heet water. Ga er boven hangen met je hoofd, sluit je ogen en drapeer een theedoek over je hoofd en de kom. Adem zo’n 10 minuten diep in en uit. Je kunt er ook voor kiezen om twee van de druppels te vervangen door tijm essentiële olie. Inhaleren is fijn als je heftige longklachten hebt. Herhaal het in dat geval twee à drie keer per dag.

Rozemarijn essentiële olie verdampen

Verdamping is één van de oudste en meest effectieve manieren om luchtwegklachten te verlichten. Voeg zo’n 4 druppels rozemarijn essentiële olie toe aan een aromaverdamper en geniet van de heerlijk geur terwijl je in bed ligt, tv kijkt of iets anders doet om je systeem rust te geven. Verdamping kan ook preventief worden gedaan, dan is het heerlijk om je oliën te verdampen tijdens yoga of meditatie.

Rozemarijn essentiële olie in verkoudheidsmiddeltjes

Er zijn veel natuurlijke producten verkrijgbaar die heilzaam zijn bij longklachten en klachten aan je luchtwegen. Ga eens langs bij de reformwinkel of natuurwinkel en laat je informeren over de heilzame producten die ze verkopen. Vaak bevatten deze producten essentiële oliën, waaronder rozemarijn. Zo maak je pas écht goed gebruik van de helende krachten van essentiële oliën bij verkoudheid.

Laat je voor gebruik van essentiële oliën goed informeren door het personeel van de winkel waar je het aanschaft, een therapeut of je behandelend arts, zeker als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie gebruikt. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om in te nemen, tenzij anders aanbevolen.

 

Bronnen:

  • Jafari Sales, Abolfazl & Pashazadeh, Mehrdad. (2020). Study of Chemical Composition and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Essential Oil on Staphylococcus Aureus and Escherichia Coli in vitro. International Journal of Life Sciences and Biotechnology. 3. 62-69. 10.38001/ijlsb.693371.