Social distancing. Voor de Covid pandemie leek het een absurd concept. Immers de mens is een sociaal dier en voor vele kwaaltjes, van depressie tot hoge bloeddruk, werd het opzoeken van gezelschap als remedie aangeraden. Zo zouden mensen in een gelukkige relatie minder snel ziek worden, mentaal stabieler zijn en langer leven. Ook in de welbekende behoeftepiramide van Maslow staat seks helemaal onderaan vermeld als eerste levensbehoefte. Naast eten, drinken, slapen en een dak boven je hoofd. Al is het begrip seks dan wel voor velerlei uitleg vatbaar; het valideert in ieder geval de volgende stelling: wij, als homo sapiens hebben verbinding en aanraking nodig om te floreren. Wat moet je dan als verse of verstokte single in deze tijden waarin veilig afstand houden niet meer alleen geldt voor auto’s op de snelweg? Hoe tegenstrijdig ook, put om te beginnen troost uit het volgende feitje: je staat er niet alleen voor. Uit CBS cijfers blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 45 single is.

Je getrouwde vrienden, vooral die met kinderen, zouden maar wat graag met je ruilen. Zij geven aan zwaar te lijden onder de kwelling van thuiswerkende partners en kinderen die niet even lekker naar school ophoepelen. Zij snakken naar een momentje voor zichzelf. En ook al zit je nou niet direct te wachten op een partner die vanuit zijn kantoor op zolder appt of het eten al klaar is, of kinderen die jengelend door je Zoom meeting heen denderen, een beetje gezellig type ’s avonds op de bank zou met open armen verwelkomd worden. Huidhonger, een veelgehoorde term in deze barre tijden, is een werkelijk ding. Een tekort aan de broodnodige aandacht en bevestiging in het leven van een vrijgezel. Op het moment van het verschijnen van dit artikel zitten we al ruim een jaar in dit gedwongen kluizenaarsleven en het einde lijkt voorlopig ook nog niet in zicht. Het zal niet zo zijn alsof er over een paar maanden ineens op een eerste maandag van de maand sirene het einde van Covid19 inluidt. Niet onterecht is dit voor vele singles best een bedroevende gedachte.

Lang leve social media

Een roos met vele doornen. Dat is social media. De nadelen, oppervlakkigheid, online agressiviteit en fake news ten spijt blijkt het in tijden van verplichte social distancing toch ook wel, mits met mate geconsumeerd, een zegen. Je moet er dan ook niet aan denken dat dit ons in de late jaren tachtig of early ’90 was overkomen? Met die zware telefoonhoorn waar je na een half uur een slapende hand van kreeg. Of de allereerste SMS’jes waar je je ziel en zaligheid in 160 tekens uit de doeken mocht doen? En in je vrije tijd Snake spelen. Of: Solitaire? Nee dan mogen we toch wel blij zijn dat we leven in een tijd van videocalls, online multiplayer games en dating apps. Tinder, Grindr, Happn, Bumble, Badoo, de zogenaamde ‘gratis’ apps zien een explosieve groei in het aantal aanmeldingen en swipe-bewegingen. Het zijn echter vooral de wat serieuzere sites als Lexa, Relatieplanet en Parship die zich mogen verheugen in fors toenemende ledenaantallen. In deze onzekere tijden waarin oppervlakkigheid en catfishing welig lijken te tieren, is men klaarblijkelijk voornamelijk op zoek naar echtheid, vastigheid en een betrouwbaar toekomstperspectief. Lekker vrijblijvend in de rondte daten verliest toch snel zijn glans als een zoen ineens letterlijk fataal kan blijken te zijn. Voorlopig zijn we ook nog niet van deze trend af. Er wordt voorspeld dat we in 2021 zo’n 2,5 miljoen singles zullen hebben in Nederland, en dat beeld overstijgt elke generatie en elke geaardheid.

Young free and for ever single?

Vooral voor de jonge single lijkt het een bittere pil. Juist in de tijd dat je lekker wilt stappen, dat je leert omgaan met de andere sekse, dat uiterlijke kenmerken je identiteit (mede) leren bepalen is het extra zuur dat je overheidswege thuis moet blijven. Opgescheept met pa en ma en je kinderachtige broertje of zusje, of dag in dag uit diezelfde irritante huisgenoten. Aan de andere kant zijn de jongeren het meest gewend aan virtueel contact leggen. Videobellen was voor hun altijd al doodgewoon. Hoezo hou je een telefoon aan je oor? Dat ding houd je toch gewoon voor je gezicht? En het aanmaken van een avatar voor online dating of gaming is iets waar de gemiddelde Millennial of Gen Z vertegenwoordiger zijn hand niet voor omdraait. Hopelijk missen zij echter niet de leercurve waarin je leert hoe je potentiële partners IRL (in real life) benadert. Hoe stap je op een meisje/jongen af? Wat is acceptabel aanraken en wat niet? En hoe ga je om met afwijzingen? Volgt er nog een inhaalslag of leert deze generatie op een hele nieuwe manier met elkaar inter-acten? De tijd zal het leren. De dertiger met een kinderwens staat weer voor compleet andere uitdagingen. Vooral vrouwen zullen zich herkennen in het fenomeen; rammelende eierstokken. Dacht je voorheen dat je carrière nog wel even wat expansieruimte kon gebruiken, nu blijk je ineens al bijna twee jaar afstand van potentiële baby-daddy’s te moeten bewaren. Dat kan een gevoel van urgentie veroorzaken waardoor je, als je heel eerlijk bent, ineens toch iets minder kritisch gaat swipen. Het vrijblijvende aspect gaat er met dit vooruitzicht wel heel snel van af. Voor senioren die nog een maatje zoeken om hun gouden jaren mee door te brengen gaat er ook een wereld open in online datingland. De apps voor ouderen schieten dan ook als paddenstoelen de virtuele voedingsboden uit. Vaak met  behulp van kleinkinderen wordt er voor het eerst een profiel aangemaakt en na flink wat oefenen met teksten en met een snelcursus hippe lingo als ‘OSN’ (one night stand), FWB (Friends With Benefits) op zak dompelen ook zij zich vol goede moed onder in de digitale datingpoel. Al is het dan met oog op kwalijke praktijken als fishing en overige cybercriminaliteit beter om te beginnen met pootjebaden.

“De schaamte voorbij”

“Elk nadeel heb zijn voordeel”; in ieder geval is het dus blijkbaar niks meer om je voor te schamen. Stond eind vorige eeuw internetdating nog vooral bekend als oplossing voor trieste sukkels die niet op ‘de normale manier’ een partner konden vinden, tegenwoordig is toegeven dat je eenzaam bent en alle middelen inzetten om hier verandering in te brengen sociaal volledig geaccepteerd. Het voornaamste devies is dan ook; gewoon doen! Ga niet bij de pakken neerzitten maar doe mee. Facebook heeft een gratis dating feature uitgerold waarbij je alles kunt, dus profielen inzien, een berichtje sturen en chatten zoveel je wilt zonder extra kosten. Er zijn legio hobbygroepen te vinden waar je je bij kunt aansluiten en de chatgroepen waar je een live (groeps)gesprek kunt voeren zoals Clubhouse nemen ook hand over hand toe. Voordelen van deze situatie zijn er namelijk ook legio te vinden. Zo chat of bel je wellicht tegenwoordig toch wat langer voor de eerste ontmoeting. Bij het vooruitzicht dat je met deze persoon voorlopig samen op het bankje van dat olijfje en dat glaasje wijn moet kunnen genieten, kies je waarschijnlijk toch wat zorgvuldiger wie je wilt ontmoeten.

Wat kan er wel

Gelukkig zijn er legio mogelijkheden die wel binnen de social distancing regels vallen. Omdat wij graag denken in oplossingen doen we er hieronder een paar voor je uit de doeken.

Met stip op één: wandelen. Je slaat meerdere vliegen in één klap. Wandelen is goed voor lichaam en geest. Je vertoeft heerlijk in de buitenlucht en je hebt in tegenstelling tot in het restaurant (mond vol eten) of de bios (ssssst) niets anders te doen dan lekker babbelen om elkaar beter te leren kennen.


Picknicken (of coffee to go) Als het even kan; neem lekker een kleedje mee, eventueel een warme deken, een thermoskan koffie of een fles rosé, een paar doosjes met wat olijven, blokjes kaas, fruit of andere versnaperingen en zoek een lekker plekje uit. Uit de wind in de zon kan dit al best vroeg in het seizoen een romantische hit worden.  

  • Online-escaperoom of andere games spelen. Een praatje in private is zo gemaakt en voelt wat minder opgeprikt dan chatten op de dating app.
  • Bier/wijn/food wandeling Deze worden in vele mooie steden aangeboden door de horeca die ook op steeds vernieuwende wijze probeert aan klantenbinding te doen. Zo steun je hen ook nog een beetje.
  • Buiten sporten. Ga lekker hardlopen, buiten tennissen of badmintonnen op het strand. The couple that plays together stays together.
  • Voor elkaar koken. Liefde gaat immers door de maag.
  • En als het dan helemaal klikt Boek eens een avondje in een bijzondere hotelkamer. In deze tijden zien de hoteliers je maar wat graag komen en het haalt je ook meteen uit de dagelijkse sleur.

En zo zul je merken; op elk potje past een dekseltje, ook in uitdagende tijden. Het belangrijkste is dat je initiatief toont, en je niet laat ontmoedigen bij de eerste beste tegenslag. It’s better to have loved and lost, than never to have loved at al!

Geschreven door Melanie Thijm