Uitgelicht kopjes
De huid
De huid is één van de grootste organen van het lichaam. Het beschermt tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor uitscheiding
van afvalstoffen via de zweet- en talgklieren. Daarnaast reguleert de huid onze lichaamstemperatuur. De huid draagt dus direct bij aan een goede gezondheid. Een gezonde huid ziet er stralend en soepel uit en heeft niet al te veel rimpels en (droogte)plekjes. Een gezonde huid vernieuwt zichzelf elke 28 dagen.
Het huidmicrobioom
De huid wordt bewoond door miljarden bacteriën, gezamenlijk vormen ze onze huidflora, oftewel het huidmicrobioom. De samenstelling van de residente (de permanente bewoners) huidflora verschilt per lichaamsdeel, maar kan ook verschillen van persoon tot persoon. De ontwikkeling van het huidmicrobioom bij een kind wordt beïnvloed door de manier waarop het kind geboren wordt. Een baby die met een keizersnede ter wereld komt, heeft een andere samenstelling dan een baby die via de natuurlijke weg geboren is. In het laatste geval zal het huidmicrobioom meer lijken op de vaginale flora van de moeder (1).
De residente huidflora vormt een afweermechanisme tegen indringers. De huidbacteriën beschermen je lichaam onder meer door bij te dragen aan de productie van talg en bacteriocines. Bacteriocines zijn kleine, giftige peptiden die bacteriën zelf produceren om de groei van concurrenten te remmen (2). Zo wordt de balans van de huidflora bewaakt. De “vriendelijke” huidflora zorgt er bovendien voor dat er simpelweg minder plek is voor schadelijke bacteriën.
Het huidmicrobioom draagt bij aan een goede weerstand van de huid en aan het algehele immuunsysteem (3). Het wordt voortdurend beïnvloed door factoren die het evenwicht kunnen verstoren, zoals (overmatig gebruik van) antibiotica, de verwarming op hoge temperatuur, ontsmettingsmiddelen en alcoholhoudende zepen. Deze factoren kunnen er ook weer voor zorgen dat de diversiteit van het microbioom afneemt, hetgeen infecties, allergieën en zelfs auto-immuunziekten kan veroorzaken (3). Zo belangrijk is het huidmicrobioom dus voor een goede werking van het immuunsysteem.
De huid als spiegel van je gezondheid
Als de huid er niet gezond uitziet, weet je dat er sprake is van disbalans of ziekte. Zo weerspiegelt de huid ook het interne milieu. De huid is direct verbonden met de slijmvliezen, die als het ware de huid vormen van het KNO-gebied en het gehele spijsverteringskanaal (en bij vrouwen de vagina). Problemen met de slijmvliezen kunnen zich laten zien via de huid. Een mooi voorbeeld is eczeem: een huidklacht die meestal een relatie heeft met problemen in de darmen en de slijmvliezen aldaar. Ook een hormonale disbalans kan zich vertalen in huidklachten. Soms kunnen huidveranderingen wijzen op een allergie of een intolerantie (overgevoeligheid) voor een bepaalde (voedings)stof.
Let op: bij een uitbreiding en/of verandering in de oppervlakte en kleur van de huid, kun je het beste naar de huisarts gaan om het te laten beoordelen.
Het verschil tussen een overgevoeligheidsreactie van de huid en een allergische reactie
Een intolerantie betekent letterlijk het onvermogen om iets te verdragen. Een intolerantie van de huid kan het gevolg zijn van een verminderde weerstand van de huid, waardoor tijdelijk een zekere overgevoeligheid ontstaat voor bepaalde prikkels. In dit geval is een intolerantie hetzelfde als een overgevoeligheid.
Een intolerantie van de huid kan ook wijzen op een allergie. De huid reageert op vreemde stoffen. Bij een allergischereactie maakt het lichaam antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt meestal binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat je in aanraking bent gekomen met de betreffende stof. Bij een allergie is de reactie veel heftiger dan bij een overgevoeligheid en de reactie houdt ook langer aan.
Huidaandoeningen van allergische aard komen steeds meer voor. Factoren als een toename van chemische stoffen in onze leefomgeving, bewerkte, eenzijdige voeding (en dus tekorten!) en een onregelmatig leven zijn hierop van invloed. De gevolgen van diverse vormen van stress laten hun tekenen ook achter op de huid, die niet voor niets de spiegel van onze gezondheid genoemd wordt.
Vrije radicalen versus antioxidanten
Veel schade aan de huid wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn normale bijproducten van alle duizenden chemische reacties die het lichaam draaiende houden. Factoren als roken, overmatig alcoholgebruik, veelvuldige en onbeschermde blootstelling aan de zon en (lucht)vervuiling zorgen echter voor overmatige vrije radicaalvorming in de huid. Dit proces kan huidcellen beschadigen en zelfs het DNA dat in de celkern aanwezig is. Dit alles resulteert in veroudering van de huid en het kan op den duur huidkanker veroorzaken. Antioxidanten gaan dit proces tegen en kunnen schade aan de huid herstellen (6).
Antioxidanten zijn stofjes die van nature in onze voeding voorkomen. De rijkste bron van deze anti-aging stofjes zijn fruit en groenten. Er zijn aanwijzingen dat biologisch geteelde varianten tot wel 50% meer antioxidanten bevatten (7,8). Sommige vitaminen en mineralen werken ook als antioxidant, bijvoorbeeld vitamine A, C en E en de mineralen zink, koper en goud en platina.
Herpes
Het herpesvirus kent veel varianten, de bekendste zijn het herpes simplex virus dat een koortslip en genitale herpes veroorzaakt en de zoster variant, die waterpokken en gordelroos geeft. Ook de zesde ziekte bij kinderen is afkomstig van een herpesvariant. Het overkoepelende beeld is de aanwezigheid van kleine, vaak jeukende blaasjes op de huid of in de slijmvliezen, gevuld met vocht. Herpesinfecties zijn erg besmettelijk en kunnen overgedragen worden via huid op huid contact en ook via gebruiksvoorwerpen. Als er eenmaal een infectie met een herpesvirus is doorgemaakt, is deze niet uit het lichaam verdwenen, maar blijft sluimerend aanwezig in de zenuwknoop dichtbij de plek van de uitbraak. Veranderingen in het lichaam zoals een verlaagde weerstand, temperatuurverschil, menstruatie en stress kunnen een trigger zijn voor activering van het virus en een nieuwe infectie.
Herpesinfecties zijn goed te behandelen en te voorkomen met supplementen!
Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle bacteriële, virale en schimmelinfecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Spray het nano zilver ook minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing. Als je begint zodra je het voelt opkomen, dan kun je de uitbraak soms voorkomen en anders vermindert het de duur. Voor meer info en voor de kinderdoseringen klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Zink zorgt er onder andere voor dat virussen zich minder snel vermenigvuldigen, doordat het de replicatie van het virus remt. Het immuunsysteem is ook afhankelijk van zink voor de opbouw en activatie van diverse witte bloedcellen. Tenslotte is zink nodig voor een goed herstel van de huid na de infectie. Een (mild) zinktekort komt relatief veel voor (9).
Nano zink wordt direct opgenomen vanuit de mond in de bloedbaan en werkt dus veel sneller dan traditionele zinksupplementen. Het kan zowel ingenomen worden als uitwendig aangebracht. Dit versnelt en verbetert het genezingsproces.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken.
Voor meer info en voor de kinderdoseringen klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zink-koper/.
Andere supplementen die het ontstaan en de duur van een herpesinfectie kunnen beperken, zijn het aminozuur l-lysine(vanaf moment van infectie 3 tot 4 keer per dag 2000mg en daarna weer afbouwen) en vitamine C. Vitamine C zorgt voor een verbeterde opname van l-lysine en ondersteunt ook de algehele weerstand, waardoor een infectie minder kans krijgt. Daarnaast vermindert het de duur van een virale infectie (10). Neem minstens 3 keer per dag 1000mg in voor dit effect.
Tenslotte heb je ook met je keuze van voeding invloed op een uitbraak en op de genezing. Het aminozuur arginine is voeding voor het herpesvirus. Rijke voedingsbronnen van arginine zijn noten en zaden, pinda’s, chocolade, uien en champignons. Het helpt om deze te vermijden als je een uitbraak hebt.
Huidveroudering
We ontkomen er niet aan dat ons lichaam veroudert, zo ook onze huid. Structuurveranderingen van de huid als gevolg van veroudering gaan gepaard met elasticiteits- en vochtverlies. Dit resulteert in een slappere huid. Toch zijn we niet volledig overgeleverd aan de elementen en ons genetisch profiel. We kunnen door onze leefstijl het verouderingsproces vertragen en het lot tarten.
Deze supplementen zijn belangrijk voor een mooie huid:
Nano goud activeert de aanmaak en de afgifte van collageen, het eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Naarmate we ouder worden maken we niet alleen minder collageen aan, we kunnen het collageen ook minder goed vrijmaken uit de collageendepots in de huid. Goud is tevens een antioxidant die vernieuwing van de huid ondersteunt en huidbeschadigingen tegengaat. Het remt ook ontstekingen van de huid.
Tenslotte reflecteert goud het licht in de cellen, hetgeen niet alleen voor een stralender huid zorgt, maar ook voor een verbeterde zuurstofvoorziening en hydratatie.
Je kunt nano goud zowel innemen als uitwendig gebruiken, dat zorgt voor een betere en snellere werking.
Nano platina is één van de meest krachtige antioxidanten die we kennen. Door de antioxidantfunctie beschermt het de huidcellen en het DNA tegen schade. Platina gaat ook de afbraak van collageen type IV tegen. Collageen type IV helpt bij het herstel van cellen en weefsels.
Dosering (geldt voor goud en platina): langzaam opbouwen tot max. 30 ml per dag
Dag 1: 10ml; dag 2: 20ml; dag 3: 30ml
Onderhoudsdosering: 5-10ml per dag of bv. 2 keer per week 10-30ml
Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken.
Uitwendig gebruik: enkele druppels aanbrengen op de huid van het gezicht en de hals. Je kunt ook een spray gebruiken.
Voor meer informatie over nano platina, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-platina/.
Zink en koper zijn belangrijke mineralen voor de huid. Zink is betrokken bij de opbouw en het onderhoud van de huid (en de slijmvliezen), het werkt als antioxidant, is noodzakelijk voor herstel van de huid na beschadigingen en het kan pigmentvlekken helpen voorkomen. Een tekort aan koper kan ook pigmentvlekken veroorzaken. De aanmaak en samenwerking van collageen en elastine zijn onder andere afhankelijk van koper. Collageen is het eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de huid en het eiwit elastine zorgt voor de elasticiteit. Koper draagt hiermee dus ook bij aan een jeugdige huid. Neem deze 2 spoorelementen samen, in de natuurlijke verhouding zink 10: koper 1.
Nano zink en koper wordt direct opgenomen vanuit de mond in de bloedbaan en werkt dus veel sneller dan traditionele zinksupplementen. Het kan zowel ingenomen worden als uitwendig aangebracht. Dit versnelt en verbetert het genezingsproces.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Voor meer informatie over nano zink en koper, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zink-koper/.
Andere stoffen die van belang zijn om huidveroudering te vertragen, zijn vitamine C, vitamine A en vitamine E. Collageen is ook als supplement verkrijgbaar. Silicium oftewel kiezelzuur is een lichaamseigen stof die in hoge concentratie in het lichaam voorkomt. De hoeveelheid silicium loopt sterk terug naarmate we ouder worden. Silicium is net als vitamine C nodig voor de aanmaak van collageen (11).
Acne
Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het manifesteert zich met name in de pubertijd, waarna het geleidelijk aan verdwijnt tussen het 20ste en 30ste levensjaar. Hormonale acne wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron. Hierdoor neemt de talgproductie toe en wordt de huid vetter. Ook kunnen chronische stress, een hoge suikerinname (en daaruit voortvloeiend insulineresistentie), een verstoorde darmwerking en blootstelling aan hormoonverstorende stoffen acne in de hand werken. Het komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor en kan zich ook nog op latere leeftijd manifesteren. Een natuurlijke aanpak van acne bestaat uit het aanpassen van de voeding, het nemen van voedingssupplementen en gezichtsbehandelingen bij de schoonheidsspecialist.
Begin bij je voeding: beperk de inname van suiker en zetmeelrijke producten om de insulineproductie in de hand te houden, eet veel groenten zodat hormonen goed afgebroken worden, beperk de inname van zuivel (zuivel stimuleert ook de aanmaak van insuline) en vermijd vlees uit de bio-industrie, dat veel extra hormonen bevat. Hormoonverstorende stoffen zitten in landbouwgiffen, plastic verpakkingen en in make-up en verzorgingsproducten. Ook sigaretten en alcohol verstoren de hormonale balans. Het beste is om zoveel mogelijk biologische en weinig bewerkte voeding en natuurlijke verzorgingsproducten te kiezen. Drink ook voldoende water om afvalstoffen af te voeren: 30ml water en/of kruidenthee per kg lichaamsgewicht kun je als leidraad nemen. Zowel pepermunt- als zoethoutwortelthee helpt om de hoeveelheid mannelijk hormoon te verlagen en groene thee verbetert de stofwisseling van oestrogeen (12). Tenslotte, als er sprake is van chronische stress, onderzoek hoe je dit kunt verminderen.
Voedingssupplementen om acne aan te pakken:
Een goede multivitamine is handig om aan je puber te geven. Zorg dat het een multi is met de actieve vormen van de b-vitaminen, zodat alle b-vitaminen die er in zitten, daadwerkelijk door het lichaam gebruikt kunnen worden. Dit staat meestal op de verpakking vermeld.
In zo’n preparaat zit ook zink, maar bij ernstige acne mag meer ingenomen worden. Zink heeft een regulerende werking op de talgproductie, het verhoogt de weerstand van de huid en zorgt ervoor dat dode huidcellen zich minder ophopen, waardoor poriën minder snel verstopt raken. Het voordeel van nano zink is dat het ook uitwendig aangebracht kan worden, eventueel in combinatie met nano zilver. Beide stoffen werken antibacterieel en helpen de huid mooi genezen.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Uitwendig gebruik: spray of druppel minimaal 2 keer per dag op de aangedane plekken, liefst op een gereinigde huid.
Voor meer informatie over nano zink, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zink-koper/.
Het sporenelement indium brengt stresshormonen terug in balans. Ook zorgt indium voor een sterk verhoogde opname van chroom, dat helpt om de bloedglucosespiegel stabiel te houden.
Omega 3 vetzuren uit vette vis en uit algen, met name EPA en daarnaast het vetzuur GLA hebben een ontstekingsremmende werking op de huid en slijmvliezen. Beiden kunnen als supplement ingenomen worden, soms zijn beide stoffen zelfs gecombineerd in één product. Kurkuma heeft ook een ontstekingsremmende werking en probiotica kunnen helpen om de darmen weer in balans te krijgen.
Atopisch eczeem
Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een ontstekingsaandoening van de huid die gepaard gaat met jeuk, droogte en roodheid van de huid. Het kan ook resulteren in een gebarsten huid en plekken waar wondvocht uitkomt. Deze symptomen vlammen vaak periodiek op en verbeteren dan na een tijdje weer.
Onderzoek geeft aan dat eczeem meerdere oorzaken kan hebben. Afwijkingen in de huidbarrière, ontregeling van het immuunsysteem, genetische factoren en blootstelling aan het milieu spelen vermoedelijk allemaal een rol (13).
Voor een gezonde huid is het van belang om ervoor te zorgen dat er voldoende goede bacteriën in onze darmen leven. Dit kan door het eten probioticarijke voeding en dranken, zoals de gefermenteerde producten kombucha, kefir, kimchi, zuurkool, yoghurt en karnemelk. Bij klachten kun je het beste beginnen met een supplement op basis van probiotische stammen, dan krijg je meteen een bom aan goede bacteriën binnen. Zo wordt de darmbarrière en de huidbarrière versterkt. Ook zijn er speciale huidcrèmes op basis van probiotica die de huidflora herstellen.
Door al op jonge leeftijd te starten met probiotica wordt de kans op klachten op latere leeftijd verkleind. In families waar aandoeningen als eczeem en astma voorkomen, is het zelfs zinvol om in de laatste 3 maanden van de zwangerschap al met probiotica te beginnen.
Nano zilver kan ook helpen om de balans in de darmen te herstellen door ziekteverwekkers in de darmen af te doden. Hetis één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle bacteriële, virale en schimmelinfecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Spray het nano zilver ook minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing. Voor meer info en voor de kinderdoseringen klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Er zijn in veel studies gunstige effecten gevonden van visolie bij eczeem (14). Ook het omega 6 vetzuur GLA werkt ontstekingsremmend op de huid en slijmvliezen. Beiden kunnen als supplement ingenomen worden, soms zijn beide stoffen zelfs gecombineerd in één product. Kies voor een product met een hoge dosering EPA.
Vitamine E is een sterke antioxidant die de schade van vrije radicalen in de huid bij een ontsteking herstelt. Voor de uitwendige verzorging is het belangrijk dat gekozen wordt voor een product dat zo min mogelijk allergenen bevat, maar bestaat uit natuurlijke bestanddelen die de huid voeden en goed intrekken.
Rosacea
Rosacea is een chronische ontstekingsreactie van de gezichtshuid. Deze ontstekingsreactie gaat gepaard met puistjes, mee-eters en zwellingen van de gezichtshuid, met name op de neus en jukbeenderen. Vaak wordt deze huidaandoening verward met couperose, dat ook op de jukbeenderen voorkomt. Couperose is een veelvoorkomende roodheid van de gezichtshuid, die veroorzaakt wordt door een blijvende verwijding van de kleine huid bloedvaatjes.
Temperatuurverschillen, voeding zoals zuivel, varkensvlees, te sterk gekruid voedsel en alcohol kunnen de klachten van rosacea verergeren. Maar ook stress of vaatverwijdende medicatie kunnen een trigger zijn. Onderzoeken tonen aan dat er een relatie bestaat tussen rosacea, de samenstelling van het huidmicrobioom, de ernst van de aandoening en de darmaandoening small intestinal bacterial overgrowth oftewel SIBO. Een afname van SIBO klachten laat bij rosacea patiënten ook een verbetering van de huid zien (15). Bij SIBO is er sprake van een gebrek aan voldoende maagzuur, waardoor ziekmakende bacteriën niet afgedood worden in de maag en in de dunne darm terecht komen. In de dunne darm vindt de voedselvertering plaats en bij een teveel aan deze ziekmakende bacteriën kunnen essentiële voedingsstoffen niet goed opgenomen worden, waardoor een scala aan klachten ontstaat. Bij rosacea zijn de haarvaatjes zodanig beschadigd dat dit nooit meer helemaal herstelt. Wel kunnen uitbraken van roodheden en ontstekingen geremd worden door alcohol en voedingsmiddelen die een uitbraak triggeren te vermijden.
Supplementen bij rosacea:
Nano zilver helpt om de balans in de darmen te herstellen door ziekteverwekkers in de darmen af te doden. Het is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle bacteriële, virale en schimmelinfecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.
Doe een detoxkuur van één maand.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. . Voor meer informatie over de detoxkuur, klik hier. https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Na de detoxkuur neem je een goede probiotica om de darmen te resetten en gunstige darmbacteriën aan te vullen. Kies hierbij voor een product dat een totale reset van de darmen ondersteunt met voldoende oerstammen.
Help je maag door zure voedingsmiddelen aan je voeding toe te voegen. Het is het beste om bij elke maaltijd een beetje zure voeding te nemen, om het tekort aan maagzuur op te vangen. Voorbeelden zijn: citroenen, kefir, augurken, zuurkool, yoghurt. Je kunt ook een laagje appelazijn vermengen met water en dit opdrinken tijdens de maaltijd. Het supplement Betaine HCL kan tijdelijk ingenomen worden tijdens de maaltijd om de spijsvertering en de zuurgraad te verbeteren.
Stoffen die de ontstekingsreactie remmen zijn o.a. Omega 3 vetzuren, GLA en gember en kurkuma. Uitwendig kan de huid ondersteund worden met een spray op basis van nano goud, nano platina en nano zink. Vitamine E werkt verzachtend en herstellend.
Een crème op basis van aloë vera, shea butter en de porphyral alg versterkt de algemene huidbarrière. Bij rosacea is het belangrijk om de huid zo mild mogelijk te behandelen, dus de aangedane plekken niet scrubben of wrijven. Schade veroorzaakt door de zon verergert de klachten. Een dagverzorging met een SPF van 30 is een must, ook in de winter.
Psoriasis
Psoriasis is een chronische huidaandoening en valt onder de auto-immuunziekten. Bij psoriasis vernieuwen de huidcellen zich bijna iedere 4 dagen, waardoor de dode huidcellen zich ophogen en er dikke, rode en schilferige plekken op de huid ontstaan. Het manifesteert zich vooral op de armen en benen, knieën en ellebogen, maar ook op de hoofdhuid en rondom de oren.
De aandoening heeft een wisselend verloop; vaak is er bij stress, een verlaagde weerstand en ontstekingsbevorderende voeding een toename in klachten. Vermijd daarom zoveel als mogelijk alcohol, rood- en varkensvlees, zuivel, gluten, geraffineerde koolhydraten en gefrituurd eten.
Een ontstekingsremmend dieet is rijk aan vette vis (en/of een vis- of algenoliesupplement) en andere voedingsmiddelen met gezonde vetten, zoals avocado’s, noten en zaden en gezonde oliën zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie en teunisbloemolie of borageolie, peulvruchten en volle granen. Het bevat ruimschoots groenten en fruit. En drink per kg lichaamsgewicht 30ml gezuiverd water of kruidenthee.
Kruiden zoals kurkuma, gember, oregano, tijm en kamille werken ook ontstekingsremmend.
Supplementen bij psoriasis:
Vitamine D is een belangrijk basissupplement voor iedereen met psoriasis. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat mensen met psoriasis een tekort aan vitamine D hebben. Vitamine D tekort zou zelfs een rol kunnen spelen in het ontstaan van psoriasis (16). Een goede vitamine D-status begint bij 80 nmol/liter.
Zink verbetert de werking van het immuunsysteem en wordt ingezet bij auto-immuunaandoeningen, waaronder psoriasis. Mensen met psoriasis hebben vaak een groot zinktekort, zink is dan ook continu nodig om de beschadigde huid te herstellen.
Het voordeel van nano zink is dat het ook uitwendig aangebracht kan worden, eventueel in combinatie met nano zilver. Beide stoffen helpen de huid mooi genezen.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Uitwendig gebruik: spray of druppel minimaal 2 keer per dag op de aangedane plekken, liefst op een gereinigde huid.
Voor meer informatie over nano zink, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zink-koper.
De huid spiegelt tevens de gezondheid van de darmen. Beiden hebben een barrièrefunctie en bepalen wat er door de barrière heen mag en wat niet. Als de barrière niet goed functioneert, heb je kans dat er een immuunreactie wordt uitgelokt.
De versnelde celdeling en de ontstekingen bij psoriasis kunnen daar een gevolg van zijn.
Een reinigingskuur met nano zilver reinigt de darmen en vermindert de hoeveelheid ontstekingsbevorderende bacteriën. Doe een kuur van één maand.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Voor meer informatie over nano zilver, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Daarna kunnen supplementen genomen worden die het darmslijmvlies en de darmwand herstellen en versterken. Zink is een belangrijk mineraal voor het herstel van slijmvliezen en l-glutamine repareert beschadigingen in de darmwand.
Als laatste volgt een probioticakuur. Er bestaan speciale probiotica die ontstekingsremmende bacteriestammen bevatten en die de balans in de darmen herstellen. Zo wordt de tolerantie van de slijmvliezen versterkt en nemen huidklachten af.
Uitwendig kan de huid verzorgd worden met producten op basis van dodezeezout, aloe vera, sheabutter en kokosolie.
Spataderen
Spataderen is een aandoening waarbij er sprake is van een verwijding van de beenaderen. Als gevolg van de verwijding sluiten de kleppen in de aderen onvoldoende. Hierdoor vloeit er bloed dat omhoog wordt gepompt richting het hart voor een deel weer terug de benen in.
De aandoening ontstaat door bindweefselzwakte, veroorzaakt door o.a. overgewicht, zwangerschap, langdurig gebruik van de anticonceptiepil, een overwegend zittend bestaan en tevens een staand beroep. Factoren als genetische aanleg, roken en een hoge bloeddruk kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van spataderen.
Er wordt onderscheid gemaakt in primaire en secundaire spataderen. Secundaire spataderen gaan gepaard met trombose, dit wordt medisch behandeld. De reguliere behandeling van spataderen bestaat meestal uit het verwijderen van de ader die niet goed werkt, lasertherapie of het dragen van steunkousen.
Gelukkig zijn er natuurlijke stoffen uit planten die de oorzaak aanpakken en progressie kunnen remmen!
Silicium oftewel kiezelzuur is een belangrijke voedingsstof voor het lichaam.
Het vormt een aanzienlijk onderdeel van ons bindweefsel. Een tekort aan silicium verzwakt dan ook de gehele bindweefselstructuur. Silicium wordt vooral aangetroffen in weefsels die een zekere stevigheid moeten hebben zoals botten, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen, vaatwanden (aorta), bindweefsel, huid, haren, nagels en bepaalde organen en klieren.
Silicium maakt ook onderdeel uit van collageen. Het is bij uitstek dé voedingsstof om de bindweefsels te versterken (18). De hoeveelheid silicium in het lichaam vermindert sterk naarmate we ouder worden. Planten zoals brandnetel, bamboe, heermoes en gierst zijn rijk aan silicium, maar zijn geen voedingsstoffen die regelmatig geconsumeerd worden. Omdat silicium zo belangrijk is, is dit bij uitstek geschikt om preventief te nemen. Bijvoorbeeld twee keer per jaar een kuur. Ter behandeling van spataderen kan silicium langdurig gebruikt worden. Kies een organisch silicium van goede kwaliteit.
Oligomere Proantho Cyanidines, oftewel OPC’s, zijn bioflavonoïden, stofjes uit planten met een krachtige antioxidant en ontstekingsremmende activiteit. OPC’s ontspannen de bloedvaten en hebben een positieve invloed op het bindweefsel, de huid en andere weefsels en organen. Alle onderdelen van de druif behoren tot de rijkste bronnen van OPC’s, vooral de pitjes. Het schorsextract van de toverhazelaar en de pijnboom bevat ook veel OPC’s.
Een supplement met deze stoffen bevat een voldoende hoge dosering om spataderen aan te pakken.
Paardenkastanje ondersteunt de doorbloeding in de aderen en verlicht symptomen als een zwaar, rusteloos gevoel en kramp.
Rode wijnstok bevat pigmenten, anthocyanen, die de eigenschap hebben om de doorlaatbaarheid van de haarvaten te verminderen. Dit leidt tot sterke aderen die opeenhoping van bloed voorkomen.
Honingklaver werkt bloedverdunnend en heeft de kracht om aders te versterken en de doorbloeding te bevorderen, zodat het bloed goed van de benen terug naar het hart kan stromen. Het vermindert, net als rode wijnstok, de vochtdoorlating van de haarvaten. Hierdoor blijven de bloedvatwanden beter bevochtigd en de aderen worden er sterker van. Net als honingklaver kan rode wijnstok spataderen helpen verminderen én voorkomen (19).
Meer lezen over de werking van honingklaver en rode wijnstok? Scan de QR code https://www.nanomineralen.nl/last-van-spataderen-honingklaver-en-rode-wijnstok-helpen/
Vitamine C werkt samen met OPC’s in het gezond en elastisch houden van de bloedvaten en versterkt het bindweefsel. Neem dagelijks 2 keer 1000mg.
Schimmelinfecties
Schimmels maken deel uit van ons natuurlijk microbioom en zijn overal op de huid en in het lichaam te vinden. Een goed functionerend immuunsysteem en een microbioom dat in balans is, houden de hoeveelheid schimmels in toom. Wanneer dit niet het geval is, kunnen schimmels de overhand krijgen en ontstaan er klachten, vooral op warme plekken met een hoge vochtigheidsgraad. De zuurgraad van de huid is ook van invloed op het ontstaan van klachten. Een geïrriteerd en branderig gevoel en vooral veel jeuk zijn het gevolg.
Oorzaken van een infectie zijn een verlaagde weerstand, stress, een voedingspatroon dat rijk is aan suikers en koolhydraten en overmatig alcoholgebruik. Na een antibioticakuur is de kans op een schimmelinfectie ook groter, doordat er een tekort ontstaat aan goede bacteriën die voor de balans zorgen. Zelfs de anticonceptiepil is een risicofactor voor een schimmelinfectie (19). Ook veelvuldig gebruik van antibacteriële zepen op de huid vermindert de gezonde balans van het huidmicrobioom, hetgeen huidschimmels kan uitlokken.
Schimmelinfecties zijn niet alleen vervelend, maar kunnen in het lichaam ook voor problemen zorgen, zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, bijholteontsteking en gewrichtspijn. Soms is medicatie noodzakelijk, maar dit pakt de oorzaak nooit aan! Bovendien is medicatie tegen schimmels heel belastend voor het lichaam, met name voor de lever.
Een natuurlijke aanpak bij huidschimmels:
Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle schimmelinfecties, bij bacteriële en virale infecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Spray het nano zilver ook minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing. Voor meer info en voor de kinderdoseringen klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Idealiter wordt er samen met nano zilver ook een speciale probiotica gebruikt voor schimmelinfecties. Zo’n probiotica bevat bacteriestammen die diverse schimmelsoorten kunnen aanpakken en de balans helpen te herstellen. De praktijk leert dat de duur van de kuur minimaal 3 maanden is. Hierna kun je eventueel overschakelen op een algemene probiotica. Neem de probiotica op een ander moment dan het nano zilver. Laat er minstens 2 uur tussen zitten.
En tenslotte: pas je voeding aan. Let vooral op het beperken van suikers en alcohol en koolhydraatrijke snacks. Eet meer groenten, ook als tussendoortje en bij de lunch. Drink 30ml zuiver water of kruidenthee per kg lichaamsgewicht.
Uitwendige behandeling kalknagels
Spray of druppel de aangedane tenen iedere dag 2 keer met nano zilver, het liefst in combinatie met kokosolie. Dit werkt ook schimmeldodend en zorgt ervoor dat het zilverwater goed in de nagelplaat kan trekken. Blijf dit herhalen totdat de nagel helemaal uitgegroeid is en er een gezonde nagel terug gegroeid is, dit kan wel 6 tot 9 maanden duren. Houd de nagels goed schoon en kort, dit zorgt ervoor dat het zilver beter kan intrekken. Het regelmatig vijlen van het nageloppervlak met een diamantvijl helpt daar ook bij. Was sokken en handdoeken op 60 graden en ga niet met blote voeten in schoenen en sloffen. Als je dit wel doet, kun je het beste de schoenen regelmatig insprayen met nano zilver of een ander schimmeldodend middel, zoals baking soda.
Bacteriële vaginose of vaginale schimmelinfectie?
De vaginale flora heeft ten opzichte van de rest van het lichaam een lage pH en is dus een zure omgeving. Daardoor is er ook een andere verzorging nodig. Normaal gesproken heeft de vagina weinig geur en een lichte kleur- en geurloze afscheiding. De vaginale flora wordt echter gemakkelijk uit balans gebracht. Denk hierbij aan het gebruik van antibiotica, maandverband, tampons en soft cups. Maar ook seksuele contacten, het gebruik van condooms, het wassen met zeep, inwendig onderzoek en het gebruik van de anticonceptiepil of een spiraaltje kunnen de bacteriële balans verstoren.
Niet zo gek dus dat er regelmatig klachten ontstaan als jeuk, overmatige en verkleurde afscheiding en een sterke geur.
De symptomen overlappen grotendeels, waardoor vaak met een verkeerd product behandeld wordt. De klachten blijven of komen na een korte periode weer terug.
Regulier wordt er behandeld met een schimmeldodende stof, die ingebracht kan worden via een vaginale capsule. De schimmels worden gedood, maar de balans wordt niet hersteld. De schimmelinfectie kan dus gemakkelijk terugkomen. Bovendien is er een risico op resistentie bij reguliere schimmeldodende middelen. Voor bacteriële vaginose zijn er ook capsules verkrijgbaar die de omgeving zuurder maken, zodat goede bacteriën zich weer fijn voelen in de vaginale omgeving en kunnen toenemen.
Het is veel effectiever om direct probiotische stammen in te brengen in de vagina, die de zuurgraad herstellen en de vaginale flora snel weer in balans brengen. Er zijn vaginale tabletten verkrijgbaar die de juiste probiotische stammen bevatten en die zowel bij een bacteriële als bij een schimmelinfectie ingezet kunnen worden.
Na ieder toiletbezoek en bij jeukklachten rondom de vagina kun je sprayen met nano zilver. Nano zilver werkt zowel antibacterieel als schimmeldodend en helpt de huid te herstellen. Wassen met lauw water is voldoende, producten op basis van zeep en parfum tasten de pH-waarde aan. Kies zoveel mogelijk voor tampons en maandverband van ongeparfumeerd en biologisch katoen.
Als de klachten regelmatig terugkeren, kun je het beste een reinigingskuur doen met nano zilver aangevuld met een speciale probiotica om schimmels aan te pakken. Zie de insert ‘Schimmelinfecties’.
Wratten
Wratten is een veelvoorkomende aandoening op de huid, die veroorzaakt wordt door het Humaan Papilloma Virus (HPV-virus). De meeste mensen komen in hun leven in aanraking met dit virus. Wratten zijn goedaardige gezwellen en ze zijn besmettelijk. Als wratten abnormaal groeien, verkleuren, jeuken, pijn doen of bloeden, bezoek dan de huisarts. Wratten kunnen uiteindelijk kwaadaardig worden. De meest voorkomende wratten zijn de gewone en de hand- en voetwrat. Wanneer deze niet behandeld worden, verdwijnen ze in de meeste gevallen na 1 tot 2 jaar. Kinderen en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem lopen meer risico op wratten.
Wratten hoeven niet behandeld te worden. De huisarts kan wratten met vloeibare stikstof behandelen, ook in de drogist zijn tegenwoordig tal van producten verkrijgbaar die op dit principe gebaseerd zijn. Deze behandelingen kunnen pijnlijk zijn, omdat de huid rondom de wrat ook aangetast wordt, wat kleine brandwondjes veroorzaakt.
Waterwratjes
Waterwratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus. Het is een veel voorkomende aandoening bij kleine kinderen die erg besmettelijk is. Ze komen meestal voor bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar en bevinden zich met name op de romp, hals, benen, armen en billen. Het virus wordt overgedragen door huid op huidcontact.
Natuurlijke behandeling van wratten:
Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle schimmelinfecties, bij bacteriële en virale infecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Het versterkt het immuunsysteem. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.
Dosering uitwendig: spray het nano zilver minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing.
Dosering inwendig: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken.
Voor meer info en voor de kinderdoseringen klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zilver/.
Zink heeft een antivirale werking en kan dus ingezet worden bij iedere virusinfectie, zo ook bij wratten. Het verbetert ons immuunsysteem, doordat het bepaalde witte bloedcellen helpt opbouwen en activeren. Witte bloedcellen zijn de soldaten van het immuunsysteem die indringers aanvallen. Het voordeel van nano zink is dat het ook uitwendig aangebracht kan worden.
Dosering: 30ml per dag. Bij voorkeur 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Uitwendig gebruik: spray of druppel minimaal 2 keer per dag op de wratjes.
Voor meer informatie over nano zink, klik hier https://www.nanomineralen.nl/nano-zink-koper.
Andere opties zijn homeopathische middelen op basis van thuja, dit kan zowel ingenomen worden als uitwendig toegepast. Appelazijn is een ouderwets huismiddel, dat op de wrat aangebracht kan worden.
Breng de appelazijn 2x per dag aan en dek de wrat af met een gaasje of pleister. Houd in zwembaden, sauna’s, gymzaal of andere publieke ruimtes slippers of schoenen aan. Droog handen en voeten goed af. Is een wrat beschadigd, was de handdoek dan direct op 60 graden of hoger. Krab niet aan wratten om herbesmetting te voorkomen. Borstel en scheer jezelf niet op de plekken waar wratten zitten.
Winterhanden en -voeten
Wintertenen of winterhanden ontstaan door een vernauwing van de kleine bloedvaatjes van de huid, door een extreme reactie op kou ontstaat er een langdurige beperking van de bloedtoevoer. Onder invloed van stuwing van weefselvocht kan ook zwelling ontstaan van het onderhuids bindweefsel. Erfelijkheid, bloedarmoede, verzwakt bindweefsel en zelfs hormonale schommelingen kunnen ten grondslag liggen aan winterhanden en -voeten. Roken vernauwt de bloedvaten en kan een extra trigger zijn. Medicatie zoals bètablokkers tegen een hoge bloeddruk kunnen ook winterhanden en –voeten uitlokken.
De huid toont plaatselijk pijnlijke, paarsrode zwellingen, maar ook tintelingen en een branderig en gloeiend gevoel op de bovenkant van tenen en/of vingers zijn typische klachten. Als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van winterhanden en wintertenen, dan is vermijden van kou en vocht de beste optie; het dragen van ruime, niet te strakke kleding die goed isoleert, kan ook helpen.
En doe aan preventie. Bijvoorbeeld door het nemen van wisselbaden met rozemarijnolie om de bloedsomloop te stimuleren. Ook kunnen de handen en voeten regelmatig gemasseerd worden met rozemarijnolie of met een andere verwarmende crème of olie. Zorg dat je voldoende beweegt, doe zoveel mogelijk lopend of met de fiets en kies een sport uit die je leuk vindt. Houd je handen en voeten warm en zorg voor zo weinig mogelijk schommelingen tussen warm en koud. Drink voldoende warme dranken, vooral gemberthee en thee met rozemarijn.
Supplementen bij winterhanden en –voeten:
Gingko Biloba heeft een positief effect op de conditie van de bloedvaten en verbetert de bloedcirculatie tot in de kleinste bloedvaatjes.
Ginseng, omega 3 vetzuren en vitamine E zijn ook een goede stimulans voor de bloedcirculatie. Een ijzertekort veroorzaakt een zuurstofgebrek, waardoor er ook minder zuurstof naar de handen en voeten gaat.
Bronnen:
-
- https://www.nanomineralen.nl/huidmicrobiota/.
- https://www.rug.nl/sciencelinx/nieuws/2019/03/20190312_kuipers.
- Belkaid, Y. & Tamoutounour, S. (2016) The influence of skin microorganisms on cutaneous immunity. Nat Rev Immunol. May 27; 16(6):353-66.
- Dréno, B. et al. (2016) Microbiome in healthy skin, update for dermatologists. J Eur Acad Dermatol Venereol. Dec; 30(12):2038-2047.
- Nagamizi, S. et al. (2015) Commensal bacteria and cutaneous immunity. Semin Immunopathol. Jan;37(1):73-80.
- Evans, J.A. & Johnson, E.J. (2010) The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients, Aug; 2(8): 903–928.
- Baranski, M. et al. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Journal of British Nutrition, 112(5): 794–811.
- Dasami, D.K. et al. (2003). Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. Journal of agricultural and food chemistry, 51(5):1237-41.
- https://www.natuurdietisten.nl/vaker-zink-tekort-dan-gedacht-2/.
- Hemilä H, Chalker E: Vitamin C for preventing and treating the common cold; Cochrane Database of Systematic Reviews 1:CD000980, 2013.
- https://www.orthokennis.nl/nutrienten/silicium
- Barbara Havenith & Ralph Moorman (2015). Hormoonbalans voor vrouwen. Uitgeverij Moorman BV.
- Kapur, S., Watson, W. & Carr, S. (2018). Atopic Dermatitis. Allergy, Asthma & Clinical Immunology, 14(Suppl 2): 52.
- https://www.ahealthylife.nl/heeft-visolie-voordelen-voor-eczeem/
- Picardo, M. & Ottaviani M.(2014). Skin microbiome and skin disease: the example of rosacea. Journal of Clinical Gastroenterology, Nov-Dec;48 Suppl 1:S85-6.
- Barrea, L. et al (2017). Vitamin D and its role in psoriasis: An overview of the dermatologist and nutritionist. Reviews in endocrine and metabolic disorders, 18(2): 195–205.
- https://www.sohf.nl/nutrienten/silicium.
- Azhdari, M. et al. (2020). Red vine leaf extract (AS 195) can improve some signs and symptoms of chronic venous insufficiency, a systematic review.Phytotherapy Research, 34(10): 1002/ptr.6705.
- Spinillo, A. et al. (1995). The impact of contraception on vulvovaginal candidiasis. Contraception, May;51(5):293-7.