De Porphyral alg tegen Long Covid: activeer je zelfgenezend vermogen!

In dagblad de Trouw van drie juni jongsleden staat een artikel over het verlichten van klachten die horen bij Long Covid, met behulp van voedingssupplementen. Onder de noemer voedingssupplementen vallen vitamine- en mineraalsupplementen, afkomstig uit de natuur of natuuridentiek door mensen samengesteld. Maar vaak zijn het ook andere werkzame stoffen uit voedingsmiddelen, kruiden of specerijen en paddenstoelen.

Hoe vaak Long Covid voorkomt is nog niet duidelijk. De stichting C-support, die ondersteuning geeft aan mensen met Long Covid, biedt hulp aan mensen die langer dan drie maanden na het doormaken van een infectie nog klachten ervaren. Klachten als aanhoudende vermoeidheid, concentratie- en geheugenklachten en benauwdheid. Sinds oktober 2020 hebben ruim 4700 mensen zich aangemeld bij C-support.

Hebben voedingssupplementen wetenschappelijke onderbouwing?

Er is een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar de werking van stoffen uit voedingssupplementen. Daar Covid-19 een nieuwe ziekte is, bevindt specifiek onderzoek naar voedingssupplementen bij Covid-19 zich nog in de beginfase. “Verder onderzoek naar het nut van voedingssupplementen bij Long Covid is erg belangrijk” geeft de huisarts in het artikel aan. Ondertussen kunnen mensen wel degelijk gebaat zijn bij het gebruik van voedingssupplementen en verlichting van hun klachten ervaren. Zo zweert de geïnterviewde mevrouw uit Loppersum bij een mineralenpoeder uit Okinawa.

De Porphyral alg

In de consumentenbrochure ‘Het coronavirus, hoe herstellen we’  worden een aantal stoffen uitgelicht die kunnen bijdragen aan herstel van restklachten. Naast een reeks basissupplementen, die wij standaard adviseren in deze tijd, benoemen we ook de Porhyral alg, die bij ieder type restklacht ondersteuning geeft.

Hoe werkt dit, wat voor eigenschappen heeft deze bijzondere waterplant dat hij bij een verscheidenheid aan klachten verlichting kan bieden?

De Porhyral alg wordt ook wel navelwier genoemd en is een rode zeewier met als Latijnse naam Porphyra Umbilicalis. De bekende Japanse norivellen behoren ook tot het rode navelwier, die vooral geroemd worden om hun smaak en voedingswaarde. Onze Porphyral alg groeit in de Bretonse wateren aan de westkust van Frankrijk in een omgeving die onderhevig is aan extreme weersinvloeden en temperaturen.

Waarschijnlijk komt het juist door die barre omstandigheden dat de alg een bijzonder stofje bevat, dat een fundamenteel onderdeel van het immuunsysteem activeert: de Heat Shock Protein (HSP) reactie.

Heat Shock Protein als anti-stresseiwitten

HSP zijn lichaamseigen anti-stresseiwitten. Alle levende organismen hebben HSP reacties. De HSP werken als echte ´chaperonnes´, wat inhoudt dat ze andere eiwitten helpen verplaatsen in het lichaam en ervoor zorgen dat ze de juiste vorm hebben om de celmembranen te kunnen passeren. De door stress beschadigde eiwitten die onherstelbaar zijn, worden door de HSP opgeruimd. Dit proces behoort tot het celeigen herstelsysteem en vindt plaats op het diepste niveau in de mitochondriën (mitochondriën zijn de energiefabriekjes van het lichaam en bevinden zich in iedere lichaamscel).

Wetenschappelijk onderzoek heeft diverse omstandigheden geïdentificeerd waaronder de HSP reactie in gang wordt gezet.

Bijvoorbeeld als het lichaam te maken krijgt met kou of juist extreme hitte, UV-straling, veroudering, verwondingen, blootstelling aan gifstoffen (denk ook aan chemo- en radiotherapie), alcohol en zware metalen. Maar ook bij infecties, koorts, ontstekingen en oxidatieve stress komt dit onderdeel van het immuunsysteem in actie.

De Pophyral alg stimuleert en activeert de HSP reactie en kan bijdragen aan ontgifting en een sneller herstel.

De Porhyral alg om restklachten van een corona-infectie te verminderen

Mensen die klachten houden na een corona-infectie hebben vaak een verstoorde werking van het immuunsysteem als gevolg van ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat door een disbalans tussen de vrije radicalen die gevormd zijn tijdens de infectie en de beschikbare anti-oxidanten. Vrije radicalen beschadigen cellen tot op het niveau van het DNA en anti-oxidanten ruimen vrije radicalen op. Als gevolg van een corona-infectie kan er een groot tekort ontstaan aan anti-oxidanten, waardoor de weegschaal uit balans blijft en herstel lastig is.

De HSP die geactiveerd worden door de Porhyral alg helpen de disbalans te herstellen door de stress aan te pakken die het lichaam heeft opgelopen als gevolg van de infectie. Ze werken als anti-oxidant, ruimen beschadigde eiwitten op, remmen ontstekingen en stimuleren de cellen om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.

Door de infectie kan het proces van energie-aanmaak in de mitochondriën ook verstoord zijn. HSP richten zich heel specifiek op bescherming en het herstel van de mitochondriën. Met als resultaat dat zij de cellen weer van energie voorzien. Vermoeidheidsklachten kunnen dan afnemen.

Samengevat boost de Porhyral alg het zelfgenezend vermogen van het lichaam!

Tenslotte is het belangrijk om te beseffen dat het vooral het geëxtraheerde stofje uit de Porhyral alg is, dat in voldoende grote hoeveelheden in voedingssupplementen aanwezig is om het lichaam daadwerkelijk ondersteuning te geven. Rode navelwieren zijn de meest geconsumeerde algen ter wereld, maar hoeveel je hier direct van zou moeten consumeren voor een effect, is niet bekend. Ik zou me er ook niet aan wagen, maar bij de vitaminespecialist of gezondheidsdeskundige in jouw buurt om een goed supplement vragen. Voor meer informatie over andere belangrijke voedingssupplementen bij restklachten van een corona-infectie, lees de flyer .

 

Geschreven door Terah Afke Beek