Gember is een pittig worteltje dat je waarschijnlijk wel kent en misschien zelfs al heel vaak in de keuken gebruik. Het is een niet te ontbreken ingrediënt in curries en je zet er heerlijk thee van. Ja, het uitgesproken karakter van deze wortel valt bij veel mensen in de smaak. En dat is maar goed ook, want dit pittige worteltje zit bomvol vitaminen en mineralen.

De heilzame veelzijdigheid van gember

Als je verkouden bent is een flinke kop gemberthee met citroen en honing en – voor de durfal – knoflook het gouden recept. Maar als thee of supplement helpt gember je ook bij bepaalde spijsverteringsproblemen en maagklachten en kan het zwangerschapsmisselijkheid, wagenziekte, hoofdpijn en menstruatiekramp verminderen. Hoe kan het dat gember zo’n veelzijdig wondermiddeltje is?

Gember en de spijsvertering

Gemberwortel bevat veel vitamine B1, B2 en B6, die een belangrijke rol spelen bij het afbreken en opslaan van eiwitten, suikers en vetten. Dit zorgt ervoor dat gember de spijsvertering bevordert en de vetverbranding op gang brengt, dat maakt gember ook een fijne ondersteuner als je wilt afvallen. Een optimale spijsvertering zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen snel worden opgenomen, wat het hongergevoel vermindert.

Ook de rijke hoeveelheid aan mineralen in gember zoals natrium, magnesium, kalium, fosfor, ijzer, calcium en zink dragen bij aan een goede stofwisseling. Naast al deze fijne voedingsstoffen bevat de wortel ook twee stofjes die je alléén in gember kunt vinden: zingibain en gingerol.  Vooral gingerol is de kers op de taart van dit veelzijdige zoethoudertje.

Gingerol bij wagenziekte en zwangerschapsmisselijkheid

Gingerol geeft gember zijn uitgesproken smaak, maar is ook het stofje dat je te hulp schiet bij wagenziekte en zwangerschapsmisselijkheid, zo bleek in 2011 uit onderzoek (1). Ook bij braken, zeeziekte en een kater biedt deze werkzame stof in gember uitkomst. Zeker voor vrouwen die te kampen hebben met zwangerschapsmisselijkheid kan een kopje gemberthee echt wonderen doen, zodat ze weer meer eten kunnen verdragen. Bij zwangerschapsmisselijkheid wordt een supplement afgeraden, maar een kop gemberthee is veilig en ondersteunend.

Gember als pijnstiller en ontstekingsremmer

De andere unieke werkzame stof in gember is zingibain, een enzym dat bekend staat om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Bij maag-, buik- of menstruatiekrampen is het dit stofje wat de pijn verzacht en ook bij hoofdpijn en migraine kan het verlichting brengen. Op het moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende werking van gingerol en zingibain, vooral bij kanker (2) en Parkinson (3).

Gemberthee bij verkoudheid en keelpijn

Gember heeft een krachtige antibacteriële werking, waardoor gemberwortel uitkomst biedt bij verkoudheid en keelontsteking (4 & 5). Ook bij virussen op de luchtwegen zou verse gember volgens onderzoek (6) antivirale effecten hebben, doordat gember voorkomt dat een virus zich voortplant. Toch is er nog geen bewijs of dit ook opgaat voor Covid-19.

Poeder of vers?

Met al deze voordelen is het dus helemaal geen slecht idee om gember vaker op het menu te zetten. Maar wat gebruik je dan, verse gember of gemberpoeder? Gedroogde gember uit een potje of zakje is scherper van smaak dan verse gember. Daarom gebruik je gemberpoeder vooral in Aziatische gerechten en curries, terwijl je de wat zoetere, verse gemberwortel beter gebruikt voor thee en bakrecepten.

De uitnodiging van gember

Gember is een verwarmend kruid dat je innerlijke vuurtje opstookt en je weer pit geeft! Blokkades en angsten waar je tegenaan loopt smelten als sneeuw voor de zon en je nieuwsgierigheid en lust voor avontuur komen weer tot leven. Gember laat je genieten van de rijkdom van het leven, van de kleine en grote momenten.

Dit wonderworteltje gebruiken

Om de vele voordelen van gember te benutten, verwerk je het worteltje in Aziatische gerechten of een heerlijke kop thee. Maar om écht van alle werkzame stoffen te profiteren is een supplement aan te bevelen. Gemberpillen zijn verkrijgbaar bij de meeste online drogisten of reformwinkels. Overleg altijd eerst met je huisarts of fytotherapeut of dit supplement ook voor jou geschikt is, zeker als je last hebt van galstenen of medicatie of bloedverdunners gebruikt.

Lees hier hoe je met gember de lekkerste thee en ijsthee kunt maken!

Of ga aan de slag met gember in Aziatische gerechten: leer hier meer over koken met gember

Geschreven door Charelle Casander

Bronnen

  1. Rasmussen, P. (2011). Ginger–Zingiber officinale Roscoe, Zingiberaceae. Journal of primary health care. 3. 235-6.
  2. Zivarpour, P., Nikkhah, E., Maleki Dana, P. et al. (2021) Molecular and biological functions of gingerol as a natural effective therapeutic drug for cervical cancer. J Ovarian Res 14, 43.

  3. Simon A, Darcsi A, Kéry Á, Riethmüller E. Blood-brain barrier permeability study of ginger constituents. J Pharm Biomed Anal. 2020 Jan 5;177:112820.

  4. Khodaie, L., & Sadeghpoor, O. (2015). Ginger from ancient times to the new outlook. Jundishapur journal of natural pharmaceutical products, 10(1), e18402.

  5. Sebiomo, Adewole & Awofodu, Adebola & Awosanya, Adesina & E., Awotona & J., Ajayi. (2011). Comparative Studies of Antibacterial Effect of some Antibiotics and Ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria. Journal of Microbiology and Antimicrobials. 3. 18-22.

  6. Chang JS, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC. Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol. 2013 Jan 9;145(1):146-51.