Teken

Teken zijn spinachtige insecten die voornamelijk leven in struiken en hoog gras. Er zijn verschillende soorten teken, waarvan de meest voorkomende in Nederland de schapenteek is (Ixodes ricinus).

Als een teek een mens of dier vindt, zal hij zich in de huid boren met zijn steeksnuit. Die steeksnuit heeft weerhaken zodat de teek goed vast in de huid komt te zitten. Als de teek diep genoeg zit, zal hij bloed vinden en dit opzuigen. Zijn lichaam zwelt dan op tot vele malen zijn originele grootte. Ze kunnen ongemerkt uren of dagen op je huid zitten en zich daar volzuigen met bloed, waarbij de borrelia bacterie overgedragen kan worden. De kans dat dat gebeurt is vrij klein, zeker als je de teek binnen 24 uur verwijdert. Toch krijgen zo’n 27.000 mensen per jaar in Nederland de ziekte van Lyme.

Een tekenbeet en of besmetting voorkomen

Goed je huid bedekken met lange mouwen en lange broekspijpen en het dragen van een hoed kan natuurlijk helpen een tekenbijt te voorkomen. Speciale anti-tekenspray is verkrijgbaar om teken op afstand te houden.

Inspecteer altijd de huid op teken, na een wandeling, spelen of een zonnebad in de natuur. Aanvankelijk zijn teken tussen de 1 en 3 mm groot, maar als ze vol met bloed zitten, zijn ze ongeveer zo groot als een erwt. Met name de oksels, knieholtes, haargrens en bilspeet zijn plekken waar de teek zich graag in je huid vastbijt. Als je er op tijd bij bent is de kans op besmetting erg klein. Ook kun je je immuunsysteem versterken om eventuele infecties beter te bestrijden.

Niet iedereen die besmet raakt wordt ook ziek. Daarentegen zijn er ook veel mensen die niet in de gaten hebben dat ze een tekenbeet hebben opgelopen. De teek laat namelijk vanzelf los, en als je hem niet gezien hebt, bestaat de kans dat je klachten krijgt waarbij een andere diagnose wordt gesteld dan Lyme, of dat klachten pas maanden of jaren later opspelen.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme, ook wel Lymeziekte, Lyme borreliose of kortweg Lyme genoemd, is een infectieziekte, veroorzaakt door een tekenbeet. Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door ziektekiemen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De meesten zijn onschuldig maar van sommige kun je goed ziek worden.

Lyme is een vectorziekte. Vectoren zijn organismen zoals muggen en teken, die ziektekiemen over kunnen dragen van de ene gastheer naar de andere. In dit geval van dier naar mens of andersom. Lyme wordt veroorzaakt door de borrelia burgdorferi-bacterie, die de teek kan oplopen tijdens zijn voedmoment, waarbij die zich volzuigt met bloed van de gastheer. Ongeveer één op de 5 teken is drager van de ziekmakende borrelia burgdorferi-bacterie. (De familie van de borrelia bacteriën valt onder de zogenaamde schroefvormige bacteriën, spirocheten genoemd.

Symptomen en ziektes

Het bekendste symptoom van besmetting met de borrelia burgdorferi-bacterie is de typische rode ring rondom de beet (erythema migrans). Bij een donker huid kan die blauw-gelig zijn. Andere symptomen zijn o.m. : griep, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

Klachten kunnen divers zijn en een diagnose is niet eenvoudig te stellen. De borrelia burgdorferi-bacterie kan tot diep in de weefsels doordringen en zich daar schuil houden. Het kan zich bijvoorbeeld verbergen in gewrichten en de binnenste omhulsels van de zenuwbanen, waar het zich maanden tot jaren kan verschuilen. Ook kan het zichzelf bedekken met een stukje van ons DNA, om zo ons immuunsysteem te foppen die het dan logischerwijs niet aanvalt. Als een wolf in schaapskleding.

Als de ziekte onbehandeld blijft of nog onvoldoende behandeld is, kan de bacterie zich verder door het lichaam verspreiden (gedissemineerde infectie). Er kunnen dan veel verschillende klachten ontstaan, zoals ontstekingen van de ogen, gewrichten, het hart en het zenuwstelsel. Als de Borrelia bacterie het zenuwstelsel heeft geïnfecteerd wordt dit neuroborreliose genoemd. Gevolgen daarvan kunnen o.m. zijn: hevige pijn, doofheid en/of tintelingen in een arm of been, spierzwakte en verlamming. In zéér uitzonderlijke gevallen kan de ziekte van Lyme dodelijk zijn.

Zie: www.tekenbeetziekten.nl en https://lymevereniging.nl voor uitgebreide informatie.

Een tekenbeet, wat nu?

De kans dat jouw teek besmet is, is 20%. M.a.w. 80% kans dat er niks aan de hand is. Als jouw teek wel besmet is, maar je bent er op tijd bij en je verwijdert hem op de juiste wijze, dan is je kans nog steeds groot dat je niet besmet bent. Mocht je een kring krijgen, grieperig worden, een stijve nek hebben of andere typische klachten, dan is het natuurlijk wel tijd voor actie. Raadpleeg je huisarts, die kan je eventueel een antibioticakuur voorschrijven.

Zelf kun je natuurlijk ook veel doen om te zorgen dat je kans op (ernstige) ziekte minimaal blijft.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt je eigen immuunsysteem versterken, dat is altijd goed, maar omdat borrelia burgdorferi of de “lyme-bacterie” ons immuunsysteem kan foppen, is het zaak om infectie-bestrijdende supplementen te nemen, die als een tweede immuunsysteem de indringer kunnen opsporen en uitschakelen. Nano zilver is daarbij wellicht je eerste keuze.

Aanvullend kun je voor voedingsstoffen kiezen die het lichaam kunnen helpen de schade te herstellen die door de ziekteverwekker wordt veroorzaakt terwijl deze zich verspreidt.

Verder zijn voldoende slaap, stress beheersing en dingen doen waar je blij van wordt, áltijd factoren die je gezondheid ten goede komen.

Zilver kan de lyme veroorzakende bacterie borrelia-burgdorferi uitschakelen

In zijn boek: The Micro-Silver Bullet: A Scientifically Documented Answer to the Three Largest Epidemics in the World: Lyme Disease, Aids Virus, Yeast Infection, and the Common Cold, beschrijft Dr. M. Paul Farber twee studies, uitgevoerd met colloïdaal zilver en de effectiviteit ervan tegen Borrelia burgdorferi. De eerste studie uitgevoerd bij Fox Chase Cancer Center, Philadelphia, Pennsylvania, toonde groeiremming, al in lage concentraties, 2-10 ppm, maar veel snellere groeiremming in hogere concentraties,15-75 pp.

De tweede studie, uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid en Human Services, Rocky Mountain Laboratories, testte gekweekte spirocheten van de Borrelia burgdorferi bacterie, met 150 ppm en 15 ppm colloïdaal zilver. Geen van de behandelde culturen bevatte na 24 uur nog levende spirocheten.

Met andere woorden, in reageerbuisstudies hebben concentraties van colloïdaal zilver van slechts 15 ppm de ziekteverwekker van de ziekte van Lyme uitgeroeid.

Natuurlijk zijn reageerbuizen niet hetzelfde als het menselijk lichaam, en zo gezegd kan de borrelia burgdorferi zich “verstoppen”. Toch zijn er vele natuurgeneeskundigen en particulieren die zweren bij het gebruik van zilver, in combinatie met andere supplementen en levensstijl.

Nano zilver

Nano zilver is een verfijnde vorm van colloidaal zilver. Het is een natuurlijk antibioticum dat ziekteverwekkers kan uitroeien, waarbij het onderscheid maakt tussen ziekteverwekkers en lichaamsvriendelijke organismen. Het kan vele bacteriën en virussen, als ook schimmels en parasieten onschadelijk maken door de celwand te penetreren en vervolgens met behulp van reactieve zuurstofdeeltjes (ROS) het DNA en andere proteïnen kapot te maken, waardoor het betreffende organisme afsterft. Nano zilver is óók te combineren met reguliere antibiotica, er is aangetoond dat nano zilver de werking daarvan versterkt.

Ook helpt nano zilver bij de wondgenezing door de stimulatie van aanmaak van nieuwe cellen binnen het lichaam.

Hoe kleiner de zilverdeeltjes zijn, hoe meer biologische beschikbaarheid. Het lichaam kan zulke kleine zilverdeeltjes gemakkelijk absorberen, gebruiken en daarna weer uitscheiden, als hun taak is volbracht. Nano zilver bevat de kleinst mogelijke zilverdeeltjes.

Dagelijks gebruik van circa 20 ml nano zilver kan helpen klachten tegen te gaan en bestaande klachten te verminderen. Let wel: therapie bij Lyme moet lang volgehouden worden, vanwege het feit dat de borrelia burgeferie-bacterie zich diep in de weefsels “verscholen” houdt.

Andere supplementen

Naast nano zilver zijn er verscheidene andere kruiden en nutriënten die waardevol kunnen zijn.

Kaardenbol en kattenklauw zijn kruiden waarvan is aangetoond dat ze virussen en bacteriën te lijf gaan. Ze worden veel ingezet bij de ziekte van Lyme.

Het extract van het algje Porphyra Umbilicalus, bevat zogenaamde HSP’s. Dat zijn specifieke proteinen die in actie komen als het lichaam herstel nodig heeft. Ze ondersteunen het lichaam bij iedere vorm van schade.

Nano goud helpt om beschadigde zenuwen, met name de beschermende myeline laag te herstellen.

Nano zink is een mineraal (metaal) dat ook helpt virussen en bacteriën te bestrijden, maar het is vooral essentieel om je immuunsyteem goed te laten werken. Je hebt het nodig voor aanmaak, replicatie en reparatie van witte bloedcellen, eiwitten, DNA en RNA.