Geen winterdip maar voorjaarsmoeheid? 5 essentiële oliën!

 

Seizoensgebonden depressies, misschien heb je de term weleens voorbij horen komen. Mensen die hier last van hebben ondervinden somberheid, lusteloosheid en vermoeidheid in bepaalde tijden van het jaar. Zo is er de winterdip, maar ook de veel minder bekende voorjaarsmoeheid. Deze 5 essentiële oliën helpen je er doorheen! 

Voorjaarsmoeheid is net als de winterdip een seizoensgebonden depressie. De winter, de kou en het donker maken plaats voor de eerste krokussen, zonnestralen en groene knoppen aan de bomen. Het voorjaar maakt haar intrede, maar jij voelt je lusteloos, moe en ongemotiveerd. Hoe kan dat toch als het buiten juist zo’n mooi weer is? En wat kan je erbij helpen?

Uit de winterslaap komen

In de wintermaanden zetten we meestal een stapje terug. Het is eerder donker en we verbranden meer energie om onszelf warm te houden, waardoor we overgaan op een rustiger ritme. In plaats van een sociale picknick in het park, krullen we ons op onder een dekentje op de bank met een goed boek en een dampende mok thee. Het lijf went daaraan en komt terecht in een soort winterslaap. Wanneer de lente dan de kop opsteekt moet het lichaam zich weer wakker schudden om een actievere houding aan te nemen. Deze overgang van een periode gevuld met rust en kalmte naar een periode vol met lange(re) dagen en actievere bezigheden duurt voor sommige mensen wat langer. De omschakeling heeft even tijd nodig en dat kan ervoor zorgen dat je voorjaarsmoe bent.

Essentiële oliën in het voorjaar

Essentiële oliën kunnen je lichaam ondersteunen tijdens de wisseling van seizoenen. Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerde, natuurlijke oliën, gemaakt door middel van persing of destillatie van verschillende planten en bomen. Deze oliën hebben door de geconcentreerde samenstelling helende eigenschappen die kunnen bijdragen aan het in balans brengen van het lichaam. Houd er rekening mee dat je essentiële oliën nooit op de huid kunt gebruiken zonder deze te verdunnen met een basisolie en dat ze niet bedoeld zijn om in te nemen.

Citroen essentiële olie voor een frisse lente

Citroentjesfris! De essentiële olie van deze verfrissende citrusvrucht heeft een sterk opbeurend effect en vermindert stress (1). De geur van citroen essentiële olie helpt bij het verminderen van stress, maar ook bij het oppeppen van de stemming. Door de frisheid en de sterkte van de olie reageert je lijf waarschijnlijk meteen op de olie. Doe een paar druppeltjes in een diffuser of meng een druppeltje met amandelolie en breng aan op de huid. Let op dat je nooit in de zon gaat na het aanbrengen van een essentiële olie van citrusvruchten, dit kan een toxisch effect veroorzaken.

Pepermunt essentiële olie bij hooikoorts

Pepermunt staat erom bekend dat het goed is voor je longen. Het kruid maakt de luchtwegen vrij zodat je weer lekker kunt ademhalen. Een erg handige essentiële olie als je in de lente lijdt aan hooikoorts. Met een paar druppels in de diffuser voelt alles weer een stuk luchtiger. Wanneer je lijf genoeg zuurstof binnenkrijgt is de kans op lusteloosheid kleiner.

Rozemarijn essentiële olie, een echte opkikker

Nog een essentiële olie met een opwekkend karakter is rozemarijn. De olie ondersteunt de bloedcirculatie waardoor alle voedingsstoffen die je lijf nodig heeft efficiënter worden verspreid. De olie heeft een positief effect op de omgeving, heeft een beschermende werking op het immuunsysteem (2) en wordt geassocieerd met geluk. Rozemarijn essentiële olie brengt positiviteit, een helder geest en een opbeurende stemming bij verdamping in een aroma diffuser.

Sandelhout essentiële olie

Hout heeft een krachtige energie. Bomen torenen hoog boven ons uit, maar staan ook stevig met hun wortels vast in de aarde. Gegrond en omhoog rijkend herinneren bomen ons aan het hebben van dromen. Sandelhout olie heeft daarom een aardende én hoopgevende werking. Het brengt je wortelchakra en je kruinchakra beter in balans waardoor je je steviger in je schoenen voelt staan.

Herken je jezelf in voorjaarsvermoeidheid? Misschien kunnen de bovengenoemde essentiële oliën jouw helpen om je vlug weer energieker en blijer te voelen. Zodat ook jij volop kan genieten van de zon, de warmte en de langere dagen.

Vergeet niet dat een essentiële olie zeer sterk en krachtig is, een klein beetje doet zodoende al heel veel.

Vraag voor gebruik van essentiële oliën altijd eerst om advies bij een fytotherapeut of je behandelend arts. Essentiële oliën kunnen namelijk huidirritaties opleveren of onveilig zijn voor inname wanneer de dosering onjuist is. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om direct op de huid aan te brengen of om in te nemen.

 

Bronnen

  • Komiya M, Takeuchi T, Harada E. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behav Brain Res. 2006 Sep 25;172(2):240-9. doi: 10.1016/j.bbr.2006.05.006. Epub 2006 Jun 15. PMID: 16780969.
  • Jafari Sales, Abolfazl & Pashazadeh, Mehrdad. (2020). Study of Chemical Composition and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Essential Oil on Staphylococcus Aureus and Escherichia Coli in vitro. International Journal of Life Sciences and Biotechnology. 3. 62-69. 10.38001/ijlsb.693371.