Op Eerste Kerstdag staat je een groot diner (en misschien ook wel lunch!) te wachten en dus wil je wat ruimte vrijhouden in je maag. Helemaal niet zo’n gek idee, wat ‘intermitted fasting’ op z’n tijd kan geen kwaad. Alleen… je kunt er wel een beetje chagrijnig van worden. Laat dat nou precies zijn wat je niet wilt, op deze mooie feestdag. Daarom wat inspiratie voor een ontbijtje waarmee je het zeker tot het diner uithoudt.

Misschien denk je nu: ja, maar ik moet al de hele dag in de keuken staan voor het diner. Ik ga écht niet nog meer tijd besteden aan een ontbijt. Logisch. Kijk of je jezelf een makkelijk ontbijtje kunt geven bestaande uit fruit, groenten en noten. Dat kost je niet veel tijd en je bent langdurig verzadigd.

1. Een groen sapje

Ok, het klinkt niet zo feestelijk, maar een degelijk groen sapje kan toch echt wel héél lekker zijn. En het is zo gemaakt: wat groenten, een plantaardige melk naar keuze, water, kokoswater en je bent klaar. Kost minder tijd dan aardappels schillen. Dát is past kerst!

2. Een eenvoudige quiche

Het wordt al feestelijker, want een quiche eet je niet elke dag. Bovendien is hij zo gemaakt en daarna is het gewoon even wachten tot je hem uit de oven kunt halen. Maak hem met ei of tofu, een handje spinazie en wat restjes van kerstavond. Meer heb je niet nodig, Merry Christmas!

3. Een vers brood of ‘mug cake’ voor bij de koffie

Wat dacht je van een lekker bananenbrood, een kerststol of je favoriete ‘mug-cake’? De broden bereid je eenvoudig tijdens de dagen voor kerst en bewaar je in de koelkast. Die ‘mug-cake’? Super simpel! Maak een beslagje van een geprakte banaan, één ei, vijf eetlepels havermout en een theelepel bakpoeder. Vet vier mokken in met zonnebloemolie en verdeel het beslag over de mokken. Bak 15 minuten in de oven op 180 graden. Genieten met een kop koffie of koffievervanger!

4. Een éénpansgerecht

Maak een hartige shakshuka, een havermoutje met blauwe bessen of roerei met ui en aardappels. Het voordeel? Voor deze gerechten heb je maar één pan nodig, die je vervolgens op tafel zet. Zo kan iedereen naar hartenlust opscheppen. Een gezellig kerstonbijt gegarandeerd!

We zijn heel benieuwd wat jouw favoriete ontbijtrecept is voor kerstochtend. Stuur ons een mailtje en het laat het ons weten!

Meer tips voor gezonde feestdagen? Lees Echt gezond koken voor de feestdagen? 3 tips! – Nano Mineralen
Stressvrij de feestdagen doorkomen? Lees Feestdagen zonder stress? Slik magnesium! – Nano Mineralen

Geschreven door Charelle Casander