De wisseling van seizoenen gaat vaker dan eens gepaard met griep en verkoudheid. In plaats van alweer op te zien tegen niezen en snotteren, kun je de wisseling van seizoenen ook gebruiken als een uitnodiging om je weerstand eens een flinke boost te geven. Er zijn veel natuurlijke middelen die je hierbij kunnen helpen, zoals gemberechinacea of mariadistel. Maar ook de jaarrond beschikbare dennennaalden zijn een cadeautje van de natuur als het aankomt op het versterken van je afweersysteem, met name de jonge dennenknoppen. 

Iedereen houdt wel van een lekkere wandeling door een dennenbos. Met de zon op de takken ruiken de bomen heerlijk naar citrus en als er hartje winter sneeuw op de takken ligt, waan je je in een sprookjesbos. Maar wat veel mensen niet weten is dat dennenknoppen een bron zijn van vitamine A en C en een heus geschenk voor je immuunsysteem. 

Dennennaalden kun je het hele jaar door plukken en gebruiken om thee te maken, waardoor je zelfs in de zomer kunt genieten van een vleugje kerst. Het heilzaamst zijn echter de dennenknoppen, die voornamelijk in het voorjaar aan de takken van de den groeien. Let op, als je aan het plukken gaat is het enorm belangrijk dat je een goede veldgids meeneemt, want er bestaan giftige naaldbomen, die je niet per ongeluk in je thee wilt hebben. 

Bron van vitamine C 

Eén van de redenen dat dennenknoppen zo goed zijn voor je weerstand, is omdat ze een schatkist aan vitamine C in zich dragen. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, ondersteunt de aanmaak van witte bloedcelen. Witte bloedcellen helpen je lichaam om ongewenste indringers van buitenaf, zoals bacteriën en infecties, te lijf te gaan. Bovendien ondersteunt vitamine C de opname van ijzer, een belangrijk mineraal voor een gezonde weerstand. 

Daarnaast is vitamine C een antioxidant die je cellen helpt te beschermen tegen oxidatieve schade, waardoor de vitamine bijdraagt aan gezonde cellen en weefsels. Samen met andere antioxidanten beschermt vitamine C moleculen zoals DNA en RNA. 

In andere woorden: vitamine C ondersteunt een gezonde werking van veel verschillende processen in het lichaam. En hoe gezonder je lichaam, hoe meer weerstand je hebt tegen griep, verkoudheid en andere vervelende kwalen. 

Ondersteunt de ijzeropname

Ijzer is een onmisbaar mineraal als het aankomt op een goed werkend immuunsysteem. Ijzer speelt een rol in de eerste verdediging tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën die je binnenkrijgt via voeding. Wanneer je een ijzertekort hebt heeft dat veel verschillende invloeden op het immuunsysteem, maar zeker is dat het er niet beter op wordt. Met een tekort aan ijzer ben je vatbaarder voor ziekte, infectie en andere complicaties.  

Helaas neemt het lichaam ijzer niet altijd even goed op. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verzwakte darmwerking. Vitamine C ondersteunt je lichaam in het opnemen van ijzer, zodat je met de dennenknoppen dubbel profiteert van een verbeterd immuunsysteem. 

Rijk aan vitamine A 

Naast vitamine C, zijn dennenknoppen ook rijk aan vitamine A (retinol), beter bekend als de anti-infectie vitamine. Ook vitamine A ondersteunt de aanmaak van witte bloedcellen en zorgt zo voor een gezonde weertand. Bovendien draagt vitamine A bij aan gezonde huid en slijmvliezen; de eerste verdedigingslinie tegen infecties. Daarnaast bevordert vitamine A het gezichtsvermogen en wordt het vaak ingezet bij de behandeling van acné. 

Griep en dennenknoppen

Voel je een griepje opkomen? Drink dan dagelijks een paar koppen dennenthee van verse of gedroogde naalden en knoppen, of kies voor een supplement met dennenextract. Het is dan het verstandigst om te kiezen voor een supplement met een extract van dennenknoppen, omdat de jonge knoppen de meeste werkzame stoffen bevatten. Als je een supplement koopt dat in Europa is gemaakt en dat bestanddelen van Europese bodem bevat, weet je zeker dat je een supplement van hoogwaardige kwaliteit koopt. 

Overleg voor gebruik van een supplement altijd met een fytotherapeut of je behandelend arts, zeker bij gebruik van medicatie of als je borstvoeding geeft. Dennenthee en – supplementen worden afgeraden bij zwangerschap of als je zwanger wilt worden. 

Geschreven door Charelle Casander