Het buikbrein

De darmen als oorzaak van stemmingsklachten

Je zou het in eerste instantie misschien niet verwachten, maar wist je dat er een sterke relatie bestaat tussen het functioneren van de darmen en het microbioom (darmflora) enerzijds en neurologische klachten en aandoeningen anderzijds?

Voorbeelden hiervan zijn depressie, autisme en Parkinson.

Zo werkt het

Zo weten we inmiddels dat 95% van de hoeveelheid serotonine, een belangrijk hersenstofje dat betrokken is bij het ontstaan van een depressie, in de dunne darm wordt geproduceerd. Onze darmen bevatten 200 miljoen neuronen (hersencellen), wat gelijk staat aan de hersenen van een hond of een kat! Deze neuronen wisselen continu informatie uit met de hersenen. De wisselwerking verloopt via de nervus vagus, de 10e hersenzenuw. Deze lange zenuw wordt ook wel de supersnelweg van het lichaam genoemd. Het zijn vooral de darmen die naar de hersenen communiceren (naar schatting 80%), 20% van de communicatie gaat van de hersenen naar de darmen.

In de hersenen bevinden zich zeer bijzondere cellen, de gliacellen. Gliacellen zijn de immuuncellen van de hersenen en ze zijn verbonden met de immuuncellen in de darmen. Als er in de darmen ontstekingen ontstaan, reizen ontstekingsstofjes (cytokines) naar de hersenen, waar ze de gliacellen activeren. Dat leidt tot beschadigingen aan de zenuwcellen, waardoor hersenfuncties verstoord raken en stemmingsklachten kunnen ontstaan. Zo zie je dat darmen en hersenen elkaar via verschillende mechanismen wederzijds beïnvloeden.

Hoe groot de invloed van de darmbacteriën is op gedrag, werd aangetoond in onderzoek bij muizen aan de McMaster University in Canada. In dit onderzoek werden de darmmicrobiota van rustige muizen in gebracht bij agressieve muizen, waarna de agressieve muizen rustig werden. Andersom werd bij rustige muizen de darmflora van agressieve muizen ingebracht, waardoor de rustige muizen agressief gedrag vertoonden.

Hier kan het door komen

Als het microbioom niet in balans is en je hebt darmklachten, dan loopt de aanmaak van serotonine terug, hetgeen stemmingsklachten kan geven. Als je last hebt van stemmingsklachten, dan loont het dus zeer de moeite om je spijsvertering te optimaliseren en om aanvullend probiotica te nemen.

Darmklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een voedingsintolerantie, zoals voor gluten, lactose of FODMAP’s . Dit kan resulteren in een verminderde aanmaak van serotonine en dus stemmingsklachten geven.

Als de stemmingsklachten gepaard gaan met grote vermoeidheid, dan kan het zijn dat er sprake is van een candida-infectie. Candida is een schimmel die mycotoxinen produceert, gifstoffen die de aanmaak van serotonine verstoren. Het kan dus zijn dat een candida-infectie depressieve gevoelens veroorzaakt, in combinatie met vermoeidheid. Als je een candida-infectie vermoedt, ga dan naar je huisarts of consulteer een gespecialiseerde therapeut. Ook een candida-infectie behandel je met een combinatie van voedingsmaatregelen en supplementen.


Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle bacteriële, virale en schimmelinfecties, bij (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben. Meer over nano zilver kun je ook hier bekijken in het Webinar.

Dosering: 30 ml per dag. In te nemen in een schone mond, dus voor de maaltijd. Direct doorslikken. Bij heftige klachten mag gedurende twee weken 2 tot 3 keer per dag 30ml ingenomen worden. Voor meer informatie, klik hier.

Er zijn speciale probiotica op de markt die stammen bevatten die specifiek inwerken op de Candida albicans, zoals de Lactobacillus gasseri LA806. Vraag hiernaar bij je gezondheidswinkel/webshop of behandelaar. In alle andere gevallen hangt het van de aard van de darmklachten af, welke probiotica je kiest. Laat je hierover adviseren. Kies in ieder geval een probiotica die wetenschappelijk onderbouwd is en maagzuur- en galresistent is.

Als onderhoud is het nuttigen van gefermenteerde voeding en dranken een goede en gezonde gewoonte. Het draagt bij aan een betere spijsvertering, omdat fermentatie voor een toename van het aantal nuttige darmbacteriën en enzymen zorgt. Bij fermentatie worden bepaalde voedingsstoffen omgezet door diverse bacteriën, schimmels, gisten en enzymen. De stoffen die zijn omgezet dragen bij aan een optimale zuurgraad van de darmen. Voorbeelden zijn kefir, kombucha, yoghurt, miso, zuurdesembrood en gekiemde groenten, peulvruchten en zaden.

En zo werkt het energetisch

Hoezeer lichaam en geest elkaar beïnvloeden, laat bovenstaande informatie duidelijk zien. Maar laten we het energetische aspect niet vergeten. De dunne darm is in de Chinese geneeskunde immers verbonden met het vuurelement, met het hart en met bezieling. Als het vuurelement uit balans is, je de connectie met je hart kwijt bent en bezieling mist in het leven, dan is depressie het logische gevolg. Maar eigenlijk kun je niet eens spreken van oorzaak en gevolg. Fysieke klachten uiten zich meestal op meer dan één niveau: op mentaal, emotioneel, energetisch en natuurlijk op het fysieke niveau zelf. Hoe meer je hiervan bewust bent, hoe beter je kunt onderzoeken wat de mogelijke invloed is van de andere niveaus. En door hier mee aan de slag te gaan, kun je daadwerkelijk genezen.