Het is inmiddels alweer anderhalf jaar geleden dat het nieuwe coronavirus zijn intrede deed in ons leven. En het einde is nog niet in zicht. Nu zoveel mensen een infectie hebben doorgemaakt, soms ook ongemerkt, is er gelukkig ook sprake van een zekere groepsimmuniteit.

Helaas heeft ongeveer 20% van alle Nederlanders die een corona- infectie doormaakte last van restklachten, die lang kunnen aanhouden. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om het herstellend vermogen van het lichaam te activeren en ondersteunen!

Restklachten na een corona-infectie

De restklachten van een corona-infectie wordt ook wel Post COVID Syndroom genoemd en zijn onder andere:

· Vermoeidheid en slaapproblemen

· Verlies van reuk en smaak

· Kortademigheid, benauwdheid en druk op de borst

· Hoofdpijn

· Spierpijnen, vermoeide spieren en verlies spierkracht

· Hartkloppingen en verhoogde hartslag

· Hoesten.

De oorzaak van bovengenoemde klachten is meestal een verstoorde werking van het immuunsysteem als gevolg van ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat door een disbalans tussen de vrije radicalen die gevormd zijn tijdens de infectie en de beschikbare antioxidanten. Door de corona-infectie is er een groot tekort ontstaan aan antioxidanten, zoals zink, vitamine C, vitamine E, selenium en nog veel meer immunonutriënten (voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken). Hierdoor kan het zelfgenezend vermogen niet optimaal functioneren. Ook psychische klachten hebben een negatieve invloed op het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Hoe kun je het immuunsysteem blijven boosten?

· Voeding is en blijft de basis

· Supplementen nemen

· Dagelijks bewegen, liefst in de buitenlucht

· Voldoende water drinken.

Hoe kun je angst en stress beperken in deze tijd?

· Doe dingen waar je blij van wordt

· Beperk het kijken van ‘actualiteiten’

· Bouw voldoende rustmomenten en rustgevende activiteiten in.

De basissupplementen om in een goede gezondheid te komen en te blijven na een doorgemaakte infectie:

Vitamine D en C, de actieve vormen van alle B vitamines, vooral vitamine B6, folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) en vitamine B12, magnesium, zink, omega 3 en de Porhyral alg.

Omega 3 vetzuren zijn afkomstig van o.a. vette vis en algen, verbeteren de werking van het hart- en bloedvatenstelsel. Ze werken ook ontstekingsremmend en gaan oxidatieve stress tegen. Daarnaast dragen ze bij aan het herstel van beschadigde cellen en helpen ze het lichaam om afvalstoffen en resten van het virus sneller af te voeren. Van omega 3 vetzuren is wetenschappelijk onderbouwd dat ze een gunstige rol spelen bij stemmingsstoornissen (7).

De Porhyral alg is een navelwier dat gevonden wordt aan de Bretonse kust. Het bevat een unieke, lichaamseigen stof, Heat Shock Protein (HSP). HSP activeert het vermogen om celschade en stressreacties te herstellen bijvoorbeeld na het doormaken van een infectie. Dit proces behoort tot het oudste deel van het immuunsysteem en vindt plaats in de mitochondriën (mitochondriën zijn de energiefabriekjes van lichaamscellen). Geadviseerd bij iedere restklacht, innemen zolang de klachten nog bestaan. 

Antioxidanten:

Het lichaam heeft na een heftige corona-infectie antioxidanten nodig die in lichaamscellen de oxidatieve stress kunnen tegengaan.

Ubiquinol: de actieve vorm van co-enzym Q10, een lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt in de energievoorziening van ons lichaam. Het gaat als krachtig antioxidant oxidatieve stress tegen en helpt om de beschadiging van cellen te herstellen. Suppletie van ubiquinol na het doormaken van een heftige coronainfectie is sterk aan te bevelen om vermoeidheidsklachten op te lossen en bij spierklachten.

Nano platina is een krachtige antioxidant. Draagt bij aan de productie van ATP, de energie die wordt geproduceerd in de energiefabriekjes van ons lichaam, de mitochondriën. Een tekort aan ATP resulteert in vermoeidheid, zowel lichamelijk als geestelijk, en zwakte in alle spieren, vooral die van het hart. Het hart bestaat namelijk voor meer dan 50% uit mitochondriën.

L-glutamine is een aminozuur (bouwsteen van eiwitten) dat zorgt voor de aanmaak van glutathion, een belangrijke antioxidant met een krachtig ontgiftende capaciteit. Glutathion draagt bij aan het afvoeren van toxische afvalstoffen, zoals virus- en weefselrestanten. Hoofdpijn kan een teken zijn dat deze afvalstoffen niet goed afgevoerd worden. Daarnaast wordt L-glutamine in extreme stresssituaties (zoals een heftige infectie) verhoogd gebruikt. 90% van de glutaminevoorraad ligt opgeslagen in spiercellen. Een tekort aan glutamine veroorzaakt spierafbraak en een verminderd herstel van weefselschade (o.a. van organen). Suppletie kan dus noodzakelijk zijn om spierafbraak te herstellen.

Selenium is een essentieel sporenelement dat als hulpstofje van glutathion optreedt. Heeft ontgiftende eigenschappen en is antioxidant. In gebieden in China waar veel selenium in de grond zit bleken coronapatiënten in grotere getale te herstellen dan patiënten die in gebieden woonden met weinig selenium (1).

Melatonine is een hormoon dat het dag/nachtritme regelt. Het verbetert de slaap door verkorte inslaaptijden en een verlengde slaapduur. Daarnaast blijkt melatonine bescherming te bieden tegen de heftige immuunreactie die op kan treden na een besmetting (2). Oudere mensen produceren tot wel tien keer minder melatonine dan kinderen. Naast het suppleren van melatonine (veilig getest tot 12 mg per dag) ondersteunt het beperken van beeldschermen in de avond, niet sporten ’s avonds, niet te laat en te zwaar eten, voldoende ontspanning en het dimmen van licht in de avonduren, alsmede frisse lucht tijdens de nachtrust, de melatonineproductie.

Geneeskrachtige kruiden:

Een combinatie van meidoorn en passiebloem helpt bij hartkloppingen en bij angstgevoelens.

Een combinatie van goudpapaver en valeriaan werkt kalmerend, angstremmend en verbetert de slaap.

Een combinatie van rhodiola en saffraan helpt tegen chronische stress en angstgevoelens. Werkt tevens als een natuurlijk antidepressivum.

Een combinatie van zwarte aalbes en weegbree helpt bij benauwdheid en druk op de borst, werkt verzachtend op de luchtwegen en gaat hoest tegen.

Welke supplementen neem je bij welke klachten?

Verlies van reuk en smaak

Vanuit de orthomoleculaire wetenschap is bekend dat reuk- en bijbehorend smaakverlies een symptoom is van een zinktekort (3). Na een doorgelopen infectie heeft het lichaam veel zink verbruikt, zowel om de infectie te bestrijden als voor het herstel. Suppletie van zink is dus belangrijk om beschadigde weefsels te herstellen en geur en smaak sneller terug te krijgen.

Vermoeidheid en slaapproblemen

Basissupplementen

Ubiquinol en melatonine

Goudpapaver/valeriaan

Kortademigheid, benauwdheid en druk op de borst

Basissupplementen

Nano platina

Zwarte aalbes/weegbree

Hoofdpijn

Basissupplementen

L-glutamine en selenium

Spierpijn, vermoeide spieren en verlies spierkracht

Basissupplementen

L-glutamine en ubiquinol

Hartkloppingen en een verhoogde hartslag

Basissupplementen

Meidoorn/passiebloem

Rhodiola / saffraan

Hoesten

Basissupplementen

Zwarte aalbes/weegbree

Nano platina

Van coronacrisis naar gezondheidsrevolutie!

In het Chinees betekent crisis ‘kans’. Nu wij allemaal in meer of mindere mate geconfronteerd zijn met de mogelijke gevolgen van een kwetsbare gezondheid, kunnen we deze kans pakken en meer inzetten op onze gezondheid.

Door onze lifestyle stapje voor stapje te veranderen richting onbewerkte, gevarieerde en zo veel mogelijk biologische voeding, basissupplementen te nemen, veel water te drinken en een vorm van bewegen te vinden, die bij je past en vol te houden is, kunnen we de huidige crisis omturnen in een gezondheidsrevolutie. We kunnen zelf veel meer dan we denken!

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Coronavirus: Hoe gevaarlijk is het? – Nano Mineralen

‘Coronavirus: hoe nu verder?’

‘Hoe kun je de kans op ziekte en bijwerkingen verkleinen? 

‘De Porphyral alg tegen Long Covid: activeer je zelfgenezend vermogen!’

Laat ik mijn kind vaccineren tegen Covid-19 of niet? – Nano Mineralen

Geschreven door Terah Afke Beek

Bronnen:

1) Zhang et. al (2021). Association between fatality rate of COVID-19 and selenium deficiency in China. BMC Infectious disease, May 19;21(1):452.

2) Zhang, R. et al (2020). COVID-19: Melatonin as a Potential Adjuvant Treatment. Life Sci . Jun 1;250.

3) https://vita-info.nl/2020/10/zinktekort-bij-covid/

4) https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/onderzoek-radboudumc-longen-na-covid-19-herstellen-in-meeste-gevallen-goed.

5) https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20633/behandeling-coronavirus-een-nieuwe-invalshoek.

6) https://www.sohf.nl/aandoening/covid-19-corona.

7) https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20626/de-rol-van-omega-3-in-preventie.