Het relaxte duo in drukke tijden!

Magnesium is goed voor ons allemaal!

Magnesium is goed voor sterke botten, sterke tanden, geheugen, concentratie, leervermogen, gemoedstoestand en normaal functioneren van spieren en zenuwen. Ook gaat het vermoeidheid en futloosheid tegen en ondersteunt het talloze processen in je lichaam. Bijna alle ziektes en kwaaltjes worden veroorzaakt of verergerd door stress. Magnesium kan je helpen stress te beheersen.
Magnesium heeft een kalmerende werking, het ontspant je spieren en helpt je gedachten te ordenen. Het brengt je tot rust, maar je wordt er niet slaperig van. Je kunt dus makkelijker ontspannen overdag en beter slapen ‘s nachts. Daardoor zit je lekkerder in je vel en kun je beter functioneren.

Ieder moment dat je niet volledig ontspannen bent, ervaart je lichaam stress. Dagelijks een beetje stress doet een heleboel goede dingen voor ons: het zorgt ervoor dat we adequaat kunnen werken, op tijd dingen afmaken, afspraken nakomen en alert blijven. Ook kan het ervoor zorgen dat we in korte tijd veel gedaan krijgen en prestaties kunnen leveren. Maar aan stress hangt ook een “prijskaartje”. We betalen ervoor met onze gezondheid. Om wakker te blijven en te presteren zorgt het lichaam voor meer energie voor onze spieren en hersenen. Dit doet ie door glucose (suiker) in de bloedbaan te brengen en alle systemen die energie kosten op een laag pitje te zetten. Je sijsvertering, bloedtoevoer naar huid en haren, hormoonfuncties en je immuunsysteem worden deels plat gelegd. Als je veel stress hebt, zul je merken dat je meer zin hebt in zoet, koffie of alcohol, je huid en haren doffer worden, dat je buikklachten krijgt, dat je sneller ziek of verkouden wordt en dat sommige hormonen niet meer goed werken. Je libido verlaagt, het lukt niet om zwanger te worden, je menstruatie stopt of je emoties gaan alle kanten op bijvoorbeeld. Magnesium speelt daarin een sleutelrol. Een beetje stress of kortdurend veel stress is prima, maar je lichaam moet daarna weer in rust komen om de balans te herstellen. Dat gaat met behulp van magnesium. Bij een tekort blijft je lichaam in gespannen toestand omdat je spieren, hoofd en zenuwen letterlijk niet kunnen ontspannen. Magnesium is dus een echt ‘anti-stressmineraal’.

Veel mensen ervaren zo veel stress dat het “gewoon” voor ze wordt.

Klachten zoals een gebrek aan energie, prikkelbaarheid, slecht kunnen slapen, stijfheid, pijntjes, een tekort aan motivatie of hormonale disbalansen worden dan niet eens meer opmerkt of als “normaal” bestempeld. Eigenlijk is onze natuurlijke staat: kalm en fit. Maar door alle prikkels om ons heen is het een hele uitdaging om deze staat te bewaren. Daarbovenop verlies je nog eens extra magnesium als je je kalmte niet kunt bewaren. Tijdens stress verbruik je namelijk veel meer voedingsstoffen dan in ontspannen toestand en daar kun je o.a. heel prikkelbaar en moe van worden. Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je verbruikt. En met een lager magnesiumniveau in je cellen ben je weer gevoeliger voor stress. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Magnesium is daarom je eerste redder in nood!

Hoe kom ik aan magnesium?

Net als alle andere voedingsstoffen, haal je magnesium uit gezonde voeding. Bananen, broccoli, noten, cacao, volkoren granen en groene kruiden zoals basilicum en oregano, bevatten veel magnesium. Helaas eten we veel (over)bewerkt voedsel, rijk aan suiker, zout en vet, en arm aan vitaminen en mineralen zoals magnesium. Het veelvuldig gebruik van pesticiden en kunstmest zorgt er daarnaast voor dat ook het gehalte aan voedingsstoffen in gezonde voeding daalt. Fytaten, stofjes uit meelproducten zoals brood, pasta, cake en beschuit, bemoeilijken de opname van magnesium en andere mineralen. Bovendien verbruikt het lichaam voor de verwerking van toegevoegde suikers (kristalsuiker) extra mineralen zoals magnesium.

Kortom, het is best een uitdaging om voldoende magnesium binnen te krijgen.
Gelukkig zijn er hele goede supplementen die ons snel van voldoende magnesium kunnen voorzien.

Welk magnesiumsupplement past bij mij?

Vloeibaar nano magnesium gaat al vanuit het mondslijmvlies, diréct de bloedbaan, spieren en de hersenen in, waardoor het supersnel werkt. De deeltjes zijn zó klein dat ze niet via je darmen opgenomen hoeven te worden voordat ze de bloedbaan in kunnen. Die snelle opname is ideaal als je stress of onrust ervaart, hoofdpijn hebt of juist duf en futloos bent. Magnesium ontspant, maar zorgt ook voor de aanmaak van nieuwe energie. Daarom word je er ook niet slaperig van. Dat je van magnesium lekker gaat slapen komt omdat het je lijf en hoofd ontspant, zodat je natuurlijke nachtrust niet verstoord wordt. Als je moeilijk inslaapt is nano magnesium dus ook een aanrader. In tijden van stress is nano magnesium extra aanbevolen omdat het niet afhankelijk is van je spijsvertering, die het tijdens stress minder goed doet. Wanneer je al maag- of darmklachten hebt, is nano magnesium dus ook een goede keuze. Verder is nano magnesium smaak- en geurloos, waardoor het makkelijk in te nemen is voor kinderen, ouderen en mensen met slikproblemen. Je kunt nano magnesium zelfs aanbrengen op de huid, dan wordt deze transdermaal (via de huid) opgenomen.

Heb je veel last van kramp? Een drukke, stressvolle periode of slaap je moeilijk door? Dan is magnesium in de vorm van “Hypro-ri-mag” wellicht ideaal voor jou. Eventueel in combinatie met de nano magnesium.

Hypro-ri-mag is magnesium, vastgemaakt aan superkleine stukjes eiwit, afkomstig van rijst. Daardoor is deze magnesiumvorm als tablet kleiner dan de meeste andere magnesiumtabletten (makkelijk in te nemen), veganistisch, hypoallergeen en een van de best opneembare vormen onder de magnesiumtabletten.  In combinatie met taurine blijft deze vorm van magnesium lang in de bloedbaan zodat je cellen constant voorraad hebben. Dit is dus ideaal als je goed door wil slapen of lange periodes van stress of drukte hebt. Taurine komt van nature in hoge concentraties voor in hart en spieren, ogen en bloedvaten. Een combinatie van magnesium en taurine is dus extra ondersteunend voor deze organen.

Een combinatie van magnesium als hypro-ri-mag, taurine en nano magnesium is eigenlijk ideaal.
Je kunt dan afhankelijk van jouw levensstijl en omstandigheden precies voorzien in dat wat jij nodig hebt. Beiden werken op alle gebieden, maar ze hebben wel een duidelijk nuanceverschil.

Bijvoorbeeld:
Inslapen: nano
Doorslapen: Hypro-ri-mag
Hoofdpijn en migraine: nano
Verhoogde bloeddruk: Hypro-ri-mag
Stress acuut: nano
Stress chronisch: Hypro-ri-mag
Paniek “in de tent”: nano
Rustige vakantiereis: Hypro-ri-mag

Alleen is fijn, samen is beter 🙂 

Meer weten over de werking van magnesium in het algemeen en nano magnesium in het bijzonder, klik dan hier.

Wil je weten wat een magnesiumtekort voor klachten bij je kind(eren) kan geven en hoe magnesium kan ondersteunen, lees dan onze blog ‘Nano magnesium bij kinderen: een gouden greep!