Hoe maak je bottenbouillon

Waarom is bottenbouillon zo gezond?

Al eeuwenlang wordt er door veel oude volken bottenbouillon gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal en de ondersteuning van het immuunsysteem.

Niet zo gek, want bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. Zoals verschillende vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren. Maar ook eiwitten als gelatine en collageen. De stoffen die ik hier benoem zijn zink, selenium en glutamine. Onze darmen zijn gek op deze stofjes en dus ons immuunsysteem ook.

Wist je dat 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt?

Daarom is dit recept uitstekend om in de herfst en wintermaanden te maken! Zo boost je je weerstand op een natuurlijke manier.

Extra tip: je kan het ook afwisselen met een visbouillon. Hiervoor gebruik je de hele visgraat, kop en vinnen.

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor ongeveer 3 liter bottenbouillon:

  • 1 kilo botten en kraakbeen van bijv. rund, wild of lam en (uiteraard) van grasgevoerde en/of biologisch dieren. Het liefst met nog wat vlees eraan.
  • 2 uien (bio)
  • 2 stengels selderij of 1 knolselderij (bio)
  • 2 wortels (ongeschild en bio)
  • 2 prei (bio)
  • 3 laurierbladeren
  • 1 bol knoflook
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 el grof zeezout
  • 2 el appelazijn (troebel en bio)
  • (gefilterd) water
  • een grote pan
  • schuimspaan

Zo maak je de bottenbouillon

  1. Zet eerst de botten waar weinig vlees aan zit (dit zijn de schenkel en de mergpijp) 1 uur onder water in een grote pan met een flinke scheut azijn (max 100 ml). Dit helpt namelijk om zoveel mogelijk mineralen aan de botten te onttrekken. Zo wordt je bottenbouillon een echte krachtpatser.
  2. Vervolgens braad je de botten met vlees aan in een braadpan tot ze mooi bruin zijn. Voeg dan ook deze botten (met vlees) bij de botten in de pan.
  3. Snijd alle (bij voorkeur biologische) groenten in grove stukken en voeg deze toe aan de pan met botten.  Het langzaam verwarmen van de groenten en botten geeft een heerlijke smaak aan je bouillon.
  4. Voeg genoeg koud water toe en zorg dat alle groenten en botten goed onder water staan.
  5. Breng het geheel niet te snel aan de kook. Tijdens het koken kan er schuim ontstaan op je bouillon, dit kan je bouillon een vieze smaak geven. Tip: schept het schuim eraf. Dit kun je makkelijk doen met een schuimspaan.
  6. Is het geheel aan de kook? Zet dan het vuur zachter en voeg kruiden en specerijen toe zoals de peperkorrels, knoflook en laurier en laat op laag vuur sudderen (net niet koken).
  7. Laat het minimaal 18 uur op deze manier sudderen. Hoe langer hoe beter, het mag zelfs tot 72 uur! Super simpel dus. Is je bouillon klaar? Ga naar de volgende stap.

Afkoelen

  1. Laat je bottenbouillon een uurtje afkoelen en schep dan de botten/beenderen, het vlees en de groenten uit de pot (gooi dit niet weg, maar voeg dit toe aan een soepje of ander gerecht).
  2. Zeef de bottenbouillon in een grote kom of pot en laat dit voldoende afkoelen alvorens je hem een nachtje in de koelkast zet om op te stijven.

Hoe kun je bottenbouillon bewaren

  1. Haal je pot of kom uit de koelkast.
  2. Schep het opgesteven vet van de bottenbouillon en doe dit in aparte potjes (Tip: dit is heerlijk om te gebruiken als vetstof voor het bakken van vlees of stoven van groenten).
  3. Verdeel de geconcentreerde bottenbouillon in kleine porties voor saus en grotere porties voor soep.
  4. Bewaar in de koelkast tot 5 dagen of in de vriezer voor maanden.

Extra tips/info:

  • Hoe langer de bottenbouillon is ingekookt, hoe meer nutriënten en meer gelatine vorming.
  • Maak met je heerlijke bottenbouillon dit herfstige soepje.
  • Optie: voor extra mineralen voeg je 2 à 3 maatschepjes zeekoraalmineralen poeder uit Okinawa toe voordat je de bottenbouillon invriest.
  • Gebruik dit om je darmen gezond te houden en vooral ook als je darmklachten hebt. Regelmatig bottenbouillon drinken kan je darmen helpen genezen, bijv. bij leaky gut.  Lees onze interessante blog over leaky gut: Oorzaken van een lekkende darm – Leaky gut – Nano Mineralen
  • Meer tips om je spijsvertering te verbeteren vind je hier.

Geschreven door Charlotte Anne 

 

 

About Post Author