Hoe wapen je je tegen de ‘slecht nieuws’ tsunami en creëer je je eigen goed nieuws wereld?

Ik (zei de gek) en velen met mij zijn het zat. Die eeuwige overvloed aan slecht nieuws. Het houdt maar niet op. Twee jaar lang overspoeld met Coronaleed en naadloos is het nieuws overgegaan naar continue berichtgeving over de oorlog, vluchtelingen, honger en doorgedraaide wereldleiders. En nu wordt ons weer ‘angst voor de atoombom’ aangepraat. Maar wat nou als je niet in een door angst geregeerde wereld wilt leven? Ben je dan veroordeeld tot struisvogelpolitiek? Gewoon je kop in ‘t zand en doen of je gek bent? Het ís een methode maar je zult er niet slimmer van overkomen of gelukkiger van worden nemen we aan. Selectief nieuws tot je nemen, dankbaar zijn voor wat je wel hebt en in je eigen kleine kring iets ‘goeds’ proberen te doen lijken daarbij effectievere hulpmiddelen. In ieder geval verhoog je daarmee je trilling en zend je positiviteit uit, waar je hopelijk anderen ook mee kunt inspireren. Dat is een vorm van ‘besmetten’ waar we wél mee willen leven.

Zorg, om te beginnen, dat je geen slachtoffer van het algoritme wordt. Elke klik op een bepaald onderwerp, zal namelijk een gelijkwaardig onderwerp met zich meebrengen. Zo zijn de zoekmachines nou eenmaal ontworpen. Dus neem er, in ieder geval op zijn tijd, genoegen mee dat je een kop hebt gelezen en dat je wel zo’n beetje weet wat er loos is. Je hoeft niet ALTIJD het naadje van de kous te weten. Voor je het weet verdwaal je namelijk in de matrix en ben je een ‘doomsdayscroller’ geworden.  Oftewel, iemand die (onderbewust) verslaafd is aan het volgen van steeds meer en steeds slechter nieuws. Klik dat rampbericht gewoon weg en vul je tijdlijn met positiviteit, motivatie, mededogen en vooruit; poezenplaatjes. Je zult zien dat het bijna meteen effect heeft. Wat niet weet dat niet deert. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je ogen moet sluiten voor het leed van een ander. In al je dankbaarheid dat het voor jou in de meeste gevallen toch een beetje ‘ver van mijn bed show’ is, kun je je altijd opgeven voor vrijwilligerswerk of een donatie doen waarvan je weet dat deze goed terecht komt.

Waarom is dat eigenlijk? Dat alleen maar onheilsberichten in het nieuws komen? Jij bent niet de enige die zich dat afvraagt. Ooit hebben de nieuwsmakers afgesproken dat alles wat afwijkt, ‘nieuws’ is. En Slecht Nieuws wijkt blijkbaar af van de norm. Echter inmiddels komt het in zulke grote hoeveelheden bij je naar binnen, dat je bijna de meest logische conclusie hiervan zou vergeten. ‘Goed nieuws’ is blijkbaar geen nieuws, dus: eigenlijk de norm! Daarom is het een goed idee om websites te gaan volgen die zich op ‘goed nieuws’ concentreren. Hier volgen daarvan enkele voorbeelden.

 • Weekblad Goed Nieuws                                                        www.weekbladgoednieuws.nl
 • Goednieuws.nl – Je dagelijkse shot energie – Hier start je …           www.goednieuws.nl
 • Er gaat ook een hoop goed: 5 websites met … – Bedrock                www.bedrock.nl
 • Home – Goed Nieuws                                                                       www.goednieuws.be
 • Op zoek naar goed nieuws? Deze websites brengen het nieuws …  www.radar.avrotros.nl
 • Goed Nieuws Positief – Goed Nieuws uit Binnen en Buitenland    www.goednieuws.com

Waak je voor fake

Fake nieuws. Het is een fenomeen in opkomst en het kan je ook flink van je stuk brengen. Nooit eerder werd het zo duidelijk als in de recente oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Foto’s en filmpjes worden gedeeld met captions over Rusland en Oekraïne, maar zijn in werkelijkheid afkomstig uit documentaires en games of gemaakt in een hele andere context: in een ander land, in een ander jaar en tijdens een ander conflict. Wees dus alert; ga er niet zomaar vanuit dat iets waar is, check altijd meerdere bronnen vanuit diverse mediakanalen. Mocht je hier wat hulp bij kunnen gebruiken is ook dáár een site voor:

Op de website www.isdatechtzo.nl staan veel handige tips en tricks om nepnieuws te herkennen. Zo kan je zelf op onderzoek uitgaan of iets wel echt zo is. Een greep uit de tips:

 • Ga na of er technieken worden gebruikt om je te beïnvloeden.
 • Nepberichten spelen vaak in op je emoties, want als je boos of bang wordt van een bericht is de kans groter dat je het gaat delen.
 • Controleer waar de informatie vandaan komt, nepberichten maken vaak gebruik van nepbronnen. Is er geen link naar de bron? Gebruik dan een zoekmachine om op te zoeken of er een bron te vinden is.
 • Zoek uit of de foto’s of video’s bij het bericht horen en of ze kloppen. Met behulp van Google Images* of de zoekmachine van Tineye* kun je achterhalen van welke bron de foto’s origineel komen en of ze bewerkt zijn.
 • Ga na wie het bericht heeft geschreven. Is het een professionele journalist of een onbekend iemand? Bij nepnieuws is vaak niet precies duidelijk wie het geschreven heeft (bron: veiliginternetten.nl).

Overigens is het niet zo dat de reguliere media voorvechter van de absolute waarheid zijn. We zien nu ook weer met de huidige oorlog dat er één vijandsbeeld wordt geschapen en dat er draagvlak wordt gecreëerd voor Westers ingrijpen. Achter wat de gewone man te zien en te lezen krijgt, schuilen agenda’s en beweegredenen die verborgen worden gehouden. Het is heel moeilijk om erachter te komen hoe het echt zit, dus misschien is het ook maar beter om dat niet te doen. Om jezelf in evenwicht houden. Maar geloof dus zeker ook niet alles wat je op het nieuws ziet en in de kranten leest en loop niet zomaar achter de massa aan.

Zoek de balans op

Dus vergeef jezelf als je niet die rampen docu wilt zien maar liever voor de 39e keer Love Actually, als je liever poezenfilmpjes kijkt dan actualiteitenprogramma’s en als je het journaal een paar dagen per week overslaat. Een gelukkige versie van jezelf straalt dat uit, brengt dat over en inspireert anderen. Dus eigenlijk ben je op dat moment gewoon lekker bezig door in een hoger trillingsniveau te gaan zitten. Ter inspiratie volgt hieronder een kleine guideline: men geeft aan dat een trillingsniveau onder de 200 Hz negatieve emoties vertegenwoordigt, en boven de 200 ga je wat betreft je energy level al de betere kant op. Bijvoorbeeld: schaamte, schuldgevoel, verdriet, apathie en woede zitten allemaal onder de 200 Hz. Echter moed, openheid, acceptatie, liefde en vredelievendheid stijgen daar allemaal ver bovenuit tot een maximaal niveau van 700 tot 1000 Hz. Maar dan hebben we het wel over Yogi’s die de hele dag mediteren, zo goed als niets eten en zich van alle fysieke vormen van vermaak onthouden. En daar worden wij, de gemiddelde mens, nou weer niet blijer van. Wil je trouwens meer weten over positieve en negatieve energetische trillingen, check dan eens deze video uit het boek The Secret: https://www.lindabisschop.nl/review-beyond-the-secret-the-awakening

Dus hoe tegenstrijdig het ook klinkt; zet je eigen geluk op de eerste plaats. Pas dan kan je handelen vanuit liefde, openheid en begrip en kun je de wereld om je heen een stukje mooier maken!