Tong, tandvlees, tanden, speeksel… een heel bacterieel leven!

1. Ontdek de orale microbiota

De orale microbiota bevat 700 verschillende bacteriesoorten, waarvan meer dan de helft nog niet is geïdentificeerd, evenals virussen, gisten en protozoa19. De samenstelling is heterogeen en varieert afhankelijk van de omgeving, afhankelijk van de mondhygiëne, de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel, voedingsinname en de leeftijd van het individu.

2. Waartoe dient het?

De orale microbiota draagt bij aan de ontwikkeling van het lokale immuunsysteem en beschermt tegen mogelijke kolonisatie door slechte bacteriën van buitenaf.

3. Baby, kind, volwassene, senioren… De evolutie van orale microbiota in de verschillende levensfasen

Deze microbiota bestaat niet tijdens de zwangerschap bij de foetus, maar wordt geleidelijk gevormd door het contact met de moeder en de omgeving 20. De samenstelling ervan verschilt afhankelijk van de soort bevalling (vaginaal/keizersnede) en de wijze van voeding (borstvoeding/zuigelingenmelk) 21. Bevalling via de vaginale weg en borstvoeding bevorderen een grotere microbiële diversiteit.

4. Slechte adem, cariës, tandvleesaandoeningen: de gevolgen van een dysbiose van de mondmicrobiota

ls het uit balans raakt, kunnen infectieziekten zoals halitose (slechte adem), cariës en tandvleesaandoeningen optreden.Deze dysbiose kan ook gevolgen op langere termijn hebben en een rol spelen bij bepaalde ziekten: hart- en vaatziekten, reumatische artritis, broncho- pulmonaire aandoeningen…Dit betekent dat bij dysbiose pathogene orale bacteriën en ontstekingsmoleculen zich in de bloedbaan kunnen verspreiden en ontstekingen verder weg van de mond kunnen veroorzaken.

WIST JE DAT?

80 miljoen bacteriën worden uitgewisseld tijdens een kus van 10 seconden.

Dit heeft als effect dat de bacteriële samenstelling van de orale microbiota van de van de twee mensen wijzigt!

Even inzoomen…

Slechte adem veroorzaakt door een spijsverteringsprobleem, medicatie, een systeemaandoening, of een luchtweginfectie komt slechts voor in 10% van de gevallen. De meest voorkomende reden voor een slechte adem is de opeenhoping en vervolgens de afbraak van organische verbindingen op het tandoppervlak en op de tong. Deze organische verbindingen zijn voornamelijk resten (voedsel, speeksel, enz.) afkomstig vanuit de mond, en die, eenmaal afgebroken tot aminozuren, verschillende stinkende verbindingen kunnen genereren. Vanwege hun vluchtigheid en hun sterke geur zijn deze verbindingen verantwoordelijk voor 90% van de halitosen25.Een goede mondgezondheid hangt ook af van de pH van de mond, die tussen 6,5 – 7 moet blijven (balanswaarde). De verzuring van het speeksel zal directe gevolgen hebben: veranderingen in de samenstelling van de orale microbiota, tanderosie, cariës, tandvleesontstekingen, enz.Een voorbeeld van een «zure mond» is tandbederf. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd als de derde plaag ter wereld.

Dit artikel is onderdeel van het NanoMineralen boekje ‘Gezond dankzij mijn microbiota – De kracht van microbiota!’.