Hooikoorts natuurlijk behandelen? Begin in je darmen!

Een verstopte neus, niezen, benauwd, jeukende ogen….. Nee, hè, het is weer zover: hooikoorts. De pollen van bomen, grassen en kruiden zorgen bij veel mensen voor vervelende allergische klachten. Antihistaminica werken snel en effectief, maar onderdrukken alleen de symptomen, terwijl je ook de oorzaak kunt aanpakken. En dat begint in je darmen! In dit artikel vertellen we je hoe je je darmen weer op orde kunt krijgen om hooikoorts buiten de deur te houden. 

Wat is hooikoorts nu precies?

Als je hooikoorts hebt, dan kun je niet goed tegen het stuifmeel van bomen, grassen en kruiden dat door de lucht dwarrelt. Dat kan komen doordat je een aangeboren allergie of een overbelast immuunsysteem hebt. Je lijf reageert dan op deze pollen door meer histamine aan te maken en dit zorgt voor klachten. Omdat dit gebeurt tijdens de bloei van bomen, grassen en kruiden ervaren de meeste mensen deze klachten vooral in het voorjaar.

Maar door het veranderende klimaat en steeds warmere temperaturen bloeien bomen en planten steeds eerder. Hierdoor lijkt ook het hooikoortsseizoen ieder jaar eerder te beginnen. Erg vervelend voor de mensen die klachten hebben, want hooikoorts kan voor veel verschillende en vervelende klachten zorgen. Sommigen hebben er zelfs zo’n last van dat ze zich liever binnen opsluiten dan dat ze naar buiten gaan om van het zonnetje te genieten. Want droog, zonnig en winderig weer maakt de klachten nog erger!  

Wat doet een pollenallergie?

Jeuk. Dat is het belangrijkste verschijnsel bij hooikoorts, oftewel een stuifmeelallergie. Jeukende ogen, jeukende neus en een jeukende keel. Dat komt door het stuifmeel van bomen, grassen en/ of kruiden, ook wel pollen genoemd, en de allergische reactie van je lichaam hierop. Om indringers aan te kunnen, maakt je lijf namelijk histamine aan. Het slijmvlies in je neus, keel, ogen en luchtwegen wordt daardoor dikker en je gaat meer slijm maken. Daarna begint het jeuken, niezen, kuchen en het tranen.

Verder kun je last krijgen van benauwdheid en zelfs astma, een verstopte of juist snotterige neus, kriebelhoest, een vol hoofd, vermoeidheid en koorts. En dat zijn dan nog maar de officieel geregistreerde klachten bij hooikoorts. Een teveel aan histamine in je lijf kan namelijk voor nog veel meer klachten zorgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid? Zelfs een verergering van eczeem, migraine, hartkloppingen en slapeloosheid kunnen allemaal te maken hebben met een hoog histaminegehalte.

Mogelijke oorzaken pollenallergie

Hoewel bij een klein percentage van de mensen de allergie voor pollen is aangeboren, zijn er steeds meer mensen die hooikoorts op latere leeftijd krijgen. En dat is ook niet zo vreemd in een tijd waarin we steeds meer gifstoffen op ons bordje krijgen. Hierdoor worden onze lever, darmen en andere organen steeds harder aan het werk gezet. Als het dan ook nog eens andere indringers zoals pollen moet opruimen, raakt het immuunsysteem makkelijk overbelast en kun je ineens hooikoorts krijgen. Ook een lekkende darm door bijvoorbeeld candidabelasting of een combinaties met voedselovergevoeligheden kunnen een oorzaak zijn.

Natuurlijke behandeling hooikoorts

Zorgen dat je zo min mogelijk pollen binnenkrijgt, lijkt natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing, maar met welk gevolg? Dat jij als één van de weinigen binnen opgesloten zit terwijl anderen genieten van een dagje zon? Toch kunnen de klachten zo heftig zijn dat sommigen hier toch echt liever voor kiezen.

In zo’n geval is het belangrijk niet met actie te wachten totdat de klachten beginnen. Want dan kun je eigenlijk alleen maar een symptoombestrijding doen. Veel allergische klachten beginnen bij een onbalans in onze darmen. Dus heb je last en wil je je hooikoorts natuurlijk behandelen? Probeer dan eerst eens je darmgezondheid aan te pakken met een natuurlijke aanpak tegen hooikoorts! 

Stap 1: Darmen reinigen

Wie zijn darmgezondheid wilt aanpakken, begint bij het reinigen ervan. Je maakt tenslotte toch ook eerst je huis schoon voordat je er nieuwe spullen inzet? Nou, dan! Dus ga lekker aan de slag met een goede darmdetox. Nano zilver is hiervoor perfect! Het doodt niet alleen het teveel aan indringers en ziekmakers, maar het herstelt ook de balans tussen je goede en slechte bacteriën in je darmen. Zo zal het een overmaat aan histamine, virussen en schimmels simpelweg opruimen.    


Zilverwater kan overigens prima worden gecombineerd met zeoliet. Dit mineraal is in staat is om zware metalen, gifstoffen, ammoniak en histamine te binden en dus ook op te ruimen. Drink ook flink veel, liefst gezuiverd, water om alle afvalstoffen af te voeren. Neem minimaal 2 liter per dag, maar meer mag ook! Vergeet daarbij vooral niet om veel prebiotische vezels tot je te nemen, omdat dit ook weer je afvalstoffen bindt en makkelijker afvoert. 

Stap 2: Darmen herstellen

Door al dat harde werk hebben je darmen en met name je darmslijmvlies veel te verwerken gehad. Dus vergeet vooral niet om deze te versterken. L-glutamine en nano zink zijn hier uitstekend voor. Zo heeft het aminozuur l-glutamine een helende werking op de darmen en bevordert zink het herstel van een beschadigde darmwand en ontstekingen van het darmslijmvlies. Ook omega-3 vetzuren en colostrum zijn bekend om hun helende werking op het darmslijmvlies. Bovendien is colostrum ook nog eens rijk aan handige antilichamen, immunoglobulinen genoemd. Lees meer over het herstel van de darmen in de blog leaky gut.

Stap 3: Darmen versterken

Als je darmen eenmaal hersteld zijn, kun je ze verder helpen door probiotica in te zetten. Maar pas op dat je niet zomaar lukraak een probioticum koopt. Probiotica is een verzameling aan bacteriestammen en de ene stam heeft een ander effect in je darmen dan een andere stam. Zo zijn er bacteriën die ervoor zorgen dat er nog meer histamine wordt aangemaakt met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig zijn er ook bacteriestammen die juist die histamine aanmaak afremmen. Meer lezen over de werking van de darmmicrobiota (darmflora) kun je hier.

Deze stammen vermijden bij hooikoorts:

 • Lactobacillus bulgaricus
 • Lactobacillus casei
 • thermophilus
 • Lactobacillus delbrueckii

Deze stammen inzetten bij hooikoorts:

 • Bifidobacterium infantis
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Bifidobacterium longum
 • Lactobacillus plantarum
 • Bifidobacterium breve
 • Lactobacillus salivarius

Stap 4: Histamine vermijden

Omdat je lichaam op een allergeen reageert door het aanmaken van histamine zal het histaminegehalte in je darmen vrij hoog zijn gedurende het hooikoortsseizoen. Help je darmen daarom een handje door in die periode zo min mogelijk histaminerijk en histamine vrijmakend voedsel te eten, zoals gefermenteerd voedsel, oude kazen, rode wijn, chocolade en suiker.

Stap 5: Hooikoortsklachten verlichten

Uiteraard helpt het als je met zo min mogelijk pollen in aanraking komt, maar al die adviezen heb je vast al tig keer gehoord en allang gedaan. Heb je dat en al het bovenstaande gedaan en toch nog (steeds) last van allergische klachten? Uiteraard is er dan antihistaminica als reguliere medicatie, maar ook natuurlijk kun je de symptomen van hooikoorts aanpakken. 

Wist je bijvoorbeeld dat glidkruid (Scutellaria), quercetine en zwarte bes (Ribus Nigrum) bekend staan om hun kalmerende eigenschappen bij allergieën? Ook van vitamine C is al langer bekend dat het een regulerende werking heeft op de histaminereactie van je lichaam. En heb je wel eens gehoord van simpele paardenbloem (Taraxacum)? Het stimuleert niet alleen je spijsvertering, lever en je nieren, maar heeft ook een histamineremmende werking.

Heb je veel last van je keel, neus en oren, dan zal een natuurlijke neusspray tegen hooikoorts met nano mineralen zilver en zink erin je veel verlichting bieden. Je kunt de spray zowel preventief als curatief inzetten. Omdat de zilver- en zinkdeeltjes zo ultraklein zijn, geven ze direct verlichting. Zo werkt zink als antihistaminicum, ontstekingsremmer en hersteller van je slijmvliezen, terwijl zilver desinfecteert en de plaatselijke weerstand verhoogt.

Hier vind je informatie over kruisbestuivingen en de pollenkalender.