De minst stabiele van de microbiomen

1. Identiteitskaart huidmicrobioom

Het huidmicrobioom is het minst stabiele microbioom van het menselijk lichaam. Het varieert naargelang de leeftijd, het geslacht en de omgeving… Het is sterk betrokken bij de bescherming van het organisme, maar in het geval van dysbiose, kunnen dermatosen (huidaandoeningen) optreden. Onderzoek naar het huidmicrobioom is zeer recent en heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar de eerste gegevens over atopische dermatitis (AD), psoriasis en ook acne suggereren toekomstige therapeutische mogelijkheden.

2. De manier van bevallen, verantwoordelijk voor het huidmicrobioom van de baby

De ontwikkeling van het huidmicrobioom bij het kind wordt beïnvloed door de manier van bevallen. Een baby die vaginaal wordt geboren is dichterbij de vaginale flora van zijn moeder, dan wanneer hij met een keizersnede ter wereld komt.

Bij een volwassene is de rol van het huidmicrobioom het voeden van het immuunsysteem en oriënteren op een tolerantiesysteem, wat essentieel is voor een goede balans van het immuunsysteem

3. Huidmicrobioom, wat doe je?

De werking is eerder plaatselijk en draagt bij aan de barrièrefunctie van de huid door deze te beschermen tegen externe invloeden. Het huidmicrobioom wordt voortdurend beïnvloed door factoren die het evenwicht kunnen verstoren: overmatig gebruik van antibiotica, ontsmettingsmiddelen, alcoholhoudende zepen, verwarming op hoge temperatuur… Deze factoren kunnen er ook voor zorgen dat de overvloed of de diversiteit ervan varieert en kunnen infecties, allergieën en auto-immuunziekten veroorzaken. Het huidmicrobioom neemt actief deel aan deze afweermechanismen en speelt een rol in de vorming en verbetering van het immuunsysteem.

Atopische dermatitis, psoriasis, acne: gevolgen van een onbalans van het huidmicrobioom?

Sommige studies suggereren dat er een verband bestaat tussen darmdysbiose, huiddysbiose en ontstekingsgevoelige huidaandoeningen zoals atopische dermatitis (29), psoriasis en acne. Psoriasis en atopische dermatitis zijn ontstekingsziekten van de huid die het meest voorkomen bij mensen met een genetische aanleg. Atopische dermatitis komt vaker voor bij baby’s bij wie het immuunsysteem nog niet volledig volgroeid is.

Dit artikel is onderdeel van het NanoMineralen boekje ‘Gezond dankzij mijn microbiota – De kracht van microbiota!’.