Keelpijn: hoe kom je er aan en hoe kom je ervan af?

Waar is keelpijn een symptoom van?

Met de intrede van de herfst komt ook keelpijn weer geregeld om de hoek kijken. Dit wordt meestal ervaren als pijn bij het slikken, een schorre stem en hoest. Keelpijn kan veroorzaakt worden door een keelontsteking, samengaan met een verkoudheid en met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van de wisseling van de seizoenen. En niet te vergeten door het teruglopen van onze vitamine D-status.

Los van de invloed van het seizoen kan het intensieve gebruik van de stem ons gouden keeltje nekken. Roken en alcohol zijn soms de boosdoener en ook bloedarmoede geeft een gevoeligheid voor ontstekingen. Het is maar net waar je kwetsbare plek zit. Als het je keel is, dan kan het al een zuchtje wind zijn die je de das omdoet.

Waar kan keelpijn op duiden?

Als je holistisch naar fysieke klachten kijkt, dan weet je dat er ook dieperliggende, psychische oorzaken een rol kunnen spelen. Mind-body is steeds populairder aan het worden, ook bij regulier opgeleide artsen. De platte geneeskunde, die niet verder kijkt dan naar symptomen, is voor meer en meer mensen onbevredigend. En gelukkig maar.

De keel is verbonden met het keelchakra. Dit chakra kun je zien als de bemiddelaar tussen voelen en denken en probeert hier balans in te brengen. Als de balans zoek is, je steeds voor je ratio kiest of je continu laat meeslepen door je emoties, dan kan er een energetische blokkade ontstaan in het keelgebied. De energie stroomt daar niet meer en deze stagnatie kan keelklachten geven. Ook als je iemand bent die het moeilijk vindt om je uit te spreken, dan geeft dat een kwetsbaarheid op de keel. Voeg nog een zuchtje wind toe aan een veranderend weerbeeld en dan heb je alle ingrediënten voor een rotte strot. Om het maar even zo uit te drukken.

Hoe kan je keelpijn snel verhelpen?

Het is echt geen schande om de symptomen te willen bestrijden. Keelpijn voelt heel vervelend en soms ronduit pijnlijk. Het praten wordt ook belemmerd. Het hangt dan van jezelf af of je naar de apotheek op de hoek gaat voor een middeltje of dat je kiest voor de apotheek van de natuur. Wij duiken hier de apothekerskast van moeder aarde in.

Salie en zink

Bekende natuurlijke stoffen die helpen bij keelpijn zijn salie en zink. Salie is hét keelkruid bij uitstek. Het werkt ontstekingsremmend en ontsmettend bij allerlei soorten keelklachten, zoals een droge, pijnlijke, ontstoken keel, bij hoestklachten en zelfs bij astma. Drie kopjes saliethee per dag met daarin wat koud geslingerde honing (let op: pas toevoegen als de thee op drinktemperatuur is) is een hele fijne en krachtige remedie. Deze ingrediënten kunnen ook verwerkt worden in een keelspray, waardoor je het mee kunt nemen waar je ook gaat en lekker veel kunt sprayen. Even laten intrekken voor je weer iets eet of drinkt. 

Een zuigtablet kan ook heel fijn zijn om te gebruiken. Slimme makers van keelproducten verwerken hier ook zink in. Zoals salie het kruid is waar je als eerste aan denkt bij keelpijn, zo is zink hét mineraal bij uitstek. Zink vermindert keelpijn en verhoogt de algehele en lokale weerstand. Dat doet het onder andere door de productie van witte bloedcellen, de voorvechters van ons immuunsysteem, te stimuleren en de beschadigde slijmvliezen in de keel te herstellen. Het vermindert ontstekingen en beschermt als antioxidant de keelcellen tegen vrije radicalen en bevordert daardoor tevens het herstel. Je kunt trouwens ook nano zink in de keel aanbrengen in een spray of gorgelen met een slokje zinkwater. De minuscule deeltjes zorgen voor directe opname, mits je een schone mond hebt😉. Voor meer informatie over nano zink, lees Nano Zink en Zink en Koper – Nano Mineralen.

De vlierbes

De vlier is een struikachtige boom die typisch van deze streek is. Zowel de bloesem als de bes worden o.a. verwerkt tot sap of limonade. Heerlijk! Met name de bes is geneeskrachtig en staat bekend om zijn antivirale eigenschappen. Daarnaast zorgen de antioxidanten (anthocyanen en flavonoïden genoemd), afkomstig van de dieppaarse kleur van vlierbessen, voor een antibacteriële werking. De vlierbes werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend. Al met al een geliefde remedie bij keelklachten en om het gehele systeem te versterken.

Etherische olie is de essentie van de plant

Als je de meest geneeskrachtige component van de plant wilt inzetten, dan kom je bij de etherische olie uit. Etherische olie wordt gewonnen uit delen van planten en bomen, zoals de bloemen, de vruchten en zaden, de wortels en de schors. Het bevat de aromatische en vluchtige componenten van de plant. Ondanks wat de naam suggereert bestaat een etherische olie niet uit vet. Je kunt het verdampen en je kunt het  innemen. Maar niet zomaar. Het beste is om de etherische olie te verwerken in een capsule, zodat de geconcentreerde stof de keel- en slokdarm en de maag niet irriteert. Een enkele fabrikant gebruikt de etherische oliën van plantaardige stoffen. Veel kostbaarder, maar ook vele malen krachtiger. Etherische oliën zijn een natuurlijk paardenmiddel en kunnen een antibioticakuur buiten de deur houden, wat heel wenselijk is.  Je algehele weerstand keldert immers naar beneden van antibiotica, die het begin kunnen zijn van chronische klachten. Voorbeelden van etherische oliën die ingezet kunnen worden bij een keelontsteking zijn eucalyptusolie, rozemarijnolie, salieolie, kaneelolie en citroenolie. Ze werken krachtig antibacterieel, slijmoplossend en slijmvlies-slinkend. Ga liever niet zelf met etherische oliën aan de slag om in te nemen, maar vraag advies aan een deskundige. Of gebruik dus iets kant en klaars.

Meer weten over de geneeskracht van etherische olien? Lees ook Verkouden? Met deze essentiële oliën voel je je zó een stuk beter – Nano Mineralen

De diepere oorzaak onthullen

Terwijl je lekker bezig bent met het oplossen van je keelklachten, heb je hopelijk ook ruimte om jezelf af te vragen waar de keelpijn vandaan komt. Zeker als het een terugkerende klacht is. Zijn jouw denken en gevoel in balans, of probeert je lichaam je iets te vertellen als je bijvoorbeeld teveel in je hoofd zit? Of heb je je verlangen om jouw waarheid te delen onderdrukt, omdat je bang bent voor een confrontatie? Het is heel herkenbaar en zeker niet altijd makkelijk. Vraag jezelf wat je nodig hebt om je waarheid te kunnen spreken en geef het jezelf. Of geef het een ander, want dan komt het ook bij jezelf terecht.

Ben je geinteresseerd in de diepere oorzaak van gezondheidsklachten? Lees dan ook Mannenkwalen: dit wil je lichaam er mee zeggen – Nano Mineralen

Geschreven door Terah Afke