Sponsored by The Health factory

Neem ook een kijkje op onze:

Last van opgeblazen buik? Verminder je gluten!

Wel ja. Hoe kan het toch dat je ondanks het intensieve sporten, het goed op je eten letten en die vele situps toch die opgeblazen buik blijft houden? Dikke kans dat je last van een ‘broodbuik’ hebt. De gluten in je bammetje kan je darmwerking namelijk zo erg verstoren dat je er letterlijk een opgeblazen buik van krijgt! Gelukkig krijg jij met de juiste uitleg en onze tips je wasbordje in no time weer terug.

Hoe zit het met gluten

Gluten. Wel of geen tarwe. Of toch liever spelt. Of helemaal maar geen granen meer. Steeds meer mensen schrappen hun brood omdat ze er buikpijn en een ‘broodbuik’ van krijgen. Ook in de medische hoek hoor je steeds meer over gluten en glutenvrij. Maar hoe zit het dan precies?

Wat is een broodbuik, hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af? Moeten we daarvoor dan elk graan vermijden? Dat is niet zo 1,2,3 te zeggen en hangt er sterk vanaf hoe jouw lichaam ergens op reageert. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Zo kunnen sommige mensen spelt wel verdragen, ook al zit hier gluten in, terwijl andere mensen geen enkele graansoort kunnen eten zonder er last van te krijgen. Maar hoe zit het dan precies? Dat gaan wij jou even uitleggen.

Granen of gluten: het probleem voor velen

Voor mensen die het paleodieet volgen, zijn granen een absolute no go. Omdat ze vol antistoffen zouden zitten om zich te beschermen tegen insecten bijvoorbeeld, verbiedt dit ‘oerdieet’ iedere graansoort. De lectines, gluten en fytaten die in granen voorkomen, beschadigen met name onze darmwand en ons darmslijmvlies.

En dat kan weer leiden tot veel darmklachten, die opgeblazen ‘broodbuik’ en zelfs het leaky gut syndroom. Maar het grootste probleem is dus die gluten, een eiwit dat in granen voorkomt en het deeg van pasta en brood zijn luchtigheid en elasticiteit geeft.

Klachten bij het eten van gluten: broodbuik

Maar die elastische gluten vol lucht is nu precies de reden dat jij daar een opgezette buik van krijgt, een ‘broodbuik’ dus. Hoewel gluten op zich niet ongezond zijn, is hij door zijn structuur een stuk zwaarder en lastiger verteerbaar. Vooral voor mensen met een glutenintolerantie is dit problematisch. Als zij gluten eten, raakt het slijmvlies van de dunne darm ontstoken en beschadigd.

Daardoor kunnen ze voedingsstoffen minder goed opnemen en allerlei darmklachten krijgen. Maar er zijn steeds meer mensen die na het eten van gluten last krijgen van buikklachten, stemmingswisselingen en vermoeidheid en er dus overgevoelig voor zijn.

Heb jij last van een broodbuik? Ga glutenvrij

Heb je dus vaak last van een broodbuik en ben je regelmatig moe en chagrijnig, dan zou gluten een rol kunnen spelen. Probeer in dat geval eens een tijdje minder brood en producten met gluten erin te eten. Op zich is dat al lastig genoeg, want gluten kan overal in voorkomen.

Het lezen van etiketten is daarbij dan ook heel belangrijk. Allergenen moeten verplicht worden vermeld op het etiket. Gelukkig is er de laatste jaren veel aandacht gekomen voor mensen met glutenintoleratie en – overgevoeligheid en daarmee ook veel glutenvrije producten. Deze zijn te herkennen aan een glutenvrij logo en de vermelding dat het product glutenvrij is.

Gluten zitten o.a. in:
• (durum) tarwe
• spelt
• kamut
• rogge
• gerst (gort)
• bulgur
• couscous
• pasta
• brood
• ontbijtgranen
• koekjes
• paneermeel en gepaneerde producten
• veel kant-en-klaar producten

Wat is glutenvrij of van nature vrij van gluten?

Uiteraard kun je naar de supermarkt rennen en de nodige glutenvrije vervangers inslaan. Je portemonnee, maar ook je lijf zullen hier echter niet blij mee zijn. Niet alleen zijn glutenvrije producten zoveel maal duurder, ook staan ze nu niet bepaald bekend om hun gezonde toevoegingen.

Veelal is er veel suiker en verkeerd vet aan toegevoegd. Goede vervangers zijn pseudogranen zoals quinoa, amarant, gierst, (glutenvrije haver), teff en boekweit. Dit zijn grassen die op granen lijken, maar het niet zijn en daarom ook de schadelijke gluten niet bevatten.

Glutenvrij alternatief: bomvol boekweit

Bijzonder is bijvoorbeeld het gebruik van boekweit, wat eigenlijk geen graan, maar het zaad van een plant uit de rabarberfamilie is. Ideaal dus voor mensen die vanwege hun leefstijl (bv. paleo) of een allergie geen granen willen of mogen eten. Boekweit bevat geen gluten en is één van de beste bronnen van plantaardige eiwitten. Rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten wat weer goed zou zijn voor je bloeddruk, cholesterol, bloedsuikerspiegel, hart en bloedvaten.

Glutenvrij alternatief: kalmerend haver

Nog zo’n grassoort in opkomst is haver. Haver bezit bepaalde oplosbare vezels en betaglucanen die de weerstand verhogen en een gunstig effect hebben op het hart en het cholesterolgehalte. Naast een relatief hoog olie- en eiwitgehalte levert deze graansoort tevens een ruime hoeveelheid aan aminozuren en is het beter te verwerken voor onze darmflora dan tarwe.

Last van overtollig maagzuur of onrustig en prikkelbaar? Ook dan schijnt het kalmerende effect van haver uitkomst te bieden! Let op: veel haver is ‘besmet’ met gluten. Als je heel gevoelig bent voor gluten, kun je beter kiezen voor een gegarandeerde glutenvrije haver. Dit staat duidelijk op hert etiket vermeld en maakt de haver helaas ook weer een stukje prijziger.

Glutenvrij alternatief: eiwitrijk gierst

En dan zijn er nog natuurlijke varianten die vaak in meergranen producten verwerkt zit zoals gierst en mais. Waar mais vooral lekker is vanwege de zoete smaak, is gierst bijvoorbeeld ook best een gezond alternatief.

Met een relatief hoog gehalte aan eiwitten, het aminozuur lysine en het mineraal silicium levert het een belangrijke bijdrage aan een waardevolle variatie aan voedingsstoffen. Dat het daarnaast glutenvrij is en weinig darmbelastende stoffen bevat, is natuurlijk mooi meegenomen!

Alternatief met ‘gunstige gluten’: spelt

Maar ook spelt dat wel gluten bevat, blijkt voor veel mensen geen probleem te zijn. Dit oergraan blijkt nog zo weinig bewerkt dat het in tegenstelling tot het op grote schaal veredelde tarwe nog wel alle authentieke voedingsstoffen bevat. Ook is het makkelijker te verteren vanwege een gunstigere glutenverdeling. De complexe (langzame) koolhydraten zorgen voor een langer verzadigd gevoel en maken speltbrood lichter verteerbaar, ook voor mensen met een tarwe-intolerantie.

Vergeleken met andere graansoorten heeft spelt een hoog eiwitgehalte en is het zeer vezelrijk. Maar er zit een addertje onder het gras. Wettelijk gezien mag een speltbrood nog 40% tarwe bevatten. Houd er rekening mee dat speltbrood (vooral die uit de supermarkt) toch nog voor een deel tarwe bevat!

En dan nu… aan de slag met die gluten!

Dus wil je je platte buik weer terug voor de zomer? Verban je gluten uit je menu. Begin de dag eens met een lekker glutenvrij havermoutontbijt bijvoorbeeld. Neem een salade tussen de middag. Beiden geven je veel meer en langer energie en je buik wordt aanzienlijk platter. Hou je toch te veel van brood om het helemaal te laten staan? Kies dan voor glutenvrij brood of speltbrood met zuurdesem.

Combineer je de snee dan ook nog met een plakje tomaat of komkommer, kaas, vlees of liefst een gekookt eitje, dan zit je helemaal goed. Door de eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen worden de voedingsstoffen nog gelijkmatiger door het lichaam opgenomen. Het voordeel? Een stabielere bloedsuikerspiegel, een nog langere concentratie en meer energie zonder die vervelende suikerdips.

Minimaal vier weken glutenvrij eten

De beste manier om erachter te komen waar je nu precies wel en niet tegen kan, is door het volgen van een strikt glutenvrij dieet voor minimaal vier weken. Na deze vier weken van rust kun je beginnen met het herintroduceren van bepaalde voedingsmiddelen waaronder granen. Om goed duidelijk te krijgen waar je precies op reageert, introduceer je bij voorkeur één nieuw voedingsmiddel per week. Succes!

Sandra Zuiderduin

Sandra Zuiderduin

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links