Heb je last van spataderen en blijven al die leuke zomerjurkjes maar in de kast hangen? Je bent niet de enige. Vrouwen met spataderen voelen zich vaak onzeker over hun benen en verstoppen ze liever in een broek of maillot, dan dat ze een zomerse bloemetjesjurk aantrekken. Zonde, want het is heerlijk om met mooi weer lekker met blote benen door het leven te gaan. Gelukkig biedt moeder natuur twee kruiden die spataderen minder zichtbaar kunnen maken: honingklaver en rode wijnstok.

Wat zijn spataderen?

Spataderen ontstaan wanneer de klepjes in bepaalde aderen niet meer goed werken. Het bloed kan dan niet terug naar boven stromen, waardoor er druk ontstaat. De ader en zijtakken worden gedwongen om uit te zetten, met spataderen als resultaat.

Sommige mensen hebben meer aanleg voor spataderen dan anderen, maar eigenlijk kan iedereen ze krijgen. Het komt wel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat het steunweefsel bij vrouwen minder sterk is. Ook zwangerschapshormonen of een geschiedenis met trombosebenen verhogen de kans op spataderen. Bovendien lopen mensen met een staand beroep meer risico op spataderen, zoals kappers, leerkrachten, winkel- en horecapersoneel en verplegers.

Klachten van spataderen

Niet iedereen ervaart fysieke klachten van spataderen, zoals een zwaar gevoel in de benen, jeuk, nachtelijke kramp of dikke enkels, maar veel mensen voelen zich er wel onzeker door. Spataderen voldoen niet aan wat we in onze maatschappij ‘mooie benen’ noemen, wat veel mentale gevolgen kan hebben, zoals een minderwaardigheidsgevoel, diepliggende onzekerheid of je schamen voor je uiterlijk.

Dit soort mentale klachten kunnen leiden tot stress en zich vervolgens weer uiten in allerlei andere fysieke klachten, die op het eerste gezicht niets met spataderen te maken hebben. Denk aan brandend maagzuur, acne, eczeem, problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen en zelfs hartklachten.

Reguliere behandeling van spataderen

Wanneer je met spataderen naar de dokter gaat, kan deze je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis of een kliniek. Er zijn veel behandelingen beschikbaar, maar ze zijn geen van allen een pretje. Spataderbehandelingen variëren van compressietherapie en het inspuiten van de aderen, tot het operatief verwijderen van spataderen, een laserbehandeling en de (toch niet zo sexy) steunkousen. Deze behandelingen hebben weinig bijwerkingen, maar soms ontstaat er nabloeding, een wondinfectie, littekenvorming of zelfs trombose. Bovendien wordt met deze behandelingen de oorzaak van de spataderen niet aangepakt, alleen het symptoom (de spataderen) wordt bestreden.

Spataderen natuurlijk behandelen

Gelukkig zijn er ook veel natuurlijke behandelingen om spataderen te verminderen. Op de eerste plek staat bewegen en iedere dag wandelen, maar ook voldoende vitamine C slikken, smeren met een vitamine E crème, badderen met epsom zout en je benen dagelijks inmasseren met appelazijn zijn heilzaam.

Daarnaast zijn er ook heilzame kruiden die érg effectief kunnen zijn bij het behandelen van bestaande en beginnende spataderen, met name de combinatie van honingklaver en rode wijnstok.

Honingklaver bij spataderen

Honingklaver (melilotus officinalis) werkt bloed verdunnend en heeft de kracht om aders te versterken en de doorbloeding te bevorderen, zodat het bloed goed van de benen terug naar het hart kan stromen. Bovendien vermindert het de vochtdoorlating van de haarvaten, waardoor aders minder vocht verliezen en de bloedvatwanden beter bevochtigd blijven. Door de bloed verdunnende werking kan honingklaver ook een zwaar gevoel in de benen verlichten en helpen bij opgezwollen enkels. Honingklaver kun je gebruiken in de vorm van een thee, opsmeren als zalf of innemen in de vorm van tabletten en capsules. Idealiter vind je een supplement waar rode wijnstok aan is toegevoegd, want ook dit is een krachtig helpertje van moeder natuur voor spataderen.

Spataderen verminderen met rode wijnstok

Als je een rode druivenplant in de tuin hebt, dan ken je de rode wijnstok (vitis vinifera) maar al te goed. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat de bladeren van deze plant vol zitten met anthocyanosiden, een stofje dat, net als honingklaver, de permeabiliteit van de haarvaten vermindert, wat leidt tot sterke aderen die opeenhoping van bloed voorkomen.  Net als honingklaver kan rode wijnstok spataderen daarom helpen verminderen én voorkomen (1).

Honingklaver en rode wijnstok inzetten bij spataderen

Als je van deze twee krachtige kruiden wilt profiteren, kun je ze het beste samen nemen. Je kunt een sterke thee zetten van hun verse of gedroogde bladeren, een zalfje kopen om je benen mee in te smeren of op zoek gaan naar een goed supplement dat beide kruiden bevat. Als je kiest voor een supplement in tablet- of capsulevorm is het belangrijk om op de kwaliteit te letten. Niet alle fabrikanten houden een optimaal productieproces aan, waardoor er veel werkzame stoffen verloren kunnen gaan.

Ga bijvoorbeeld na of de fabrikant in Europa gevestigd is en kruiden gebruikt van Europese grond. Als er iets bekend is over het extractieproces is dat mooi meegenomen. Let er dan op dat de kruiden op een lage temperatuur zijn verwerkt, zodat er zoveel mogelijk werkzame stoffen behouden zijn gebleven en jij geniet van een optimaal middel tegen spataderen.

Overleg voor gebruik altijd eerst met een arts, therapeut of het personeel van de winkel waar je het product aanschaft. Niet geschikt bij gebruik van geneesmiddelen, tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Vond je dit interessant? Lees dan ook het uitgebreide artikel over de huid.
En als je wilt weten hoe je spataderen kunt voorkomen en behandelen tijdens de zwangerschap, klik dan hier.


Bronnen:

  • Azhdari, Maryam & Zilaee, Marzie & Karandish, Majid & Hosseini, Seyed & Mansoori, Anahita & Zendehdel, Mohadeseh & Khodarahpour, Sara. (2020). Red vine leaf extract (AS 195) can improve some signs and symptoms of chronic venous insufficiency, a systematic review. Phytotherapy Research. 34. 10.1002/ptr.6705.

 

Geschreven door Charelle Casander