Dat een goede nachtrust belangrijk is weten we allemaal, maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want lekker slapen is lang niet altijd vanzelfsprekend en je kunt je behoorlijk belabberd voelen na een nachtje woelen. Gelukkig zijn er in de natuur genoeg kruiden te vinden die je helpen om beter te slapen, zoals goudpapaver en valeriaan.
Goed slapen is essentieel
Dat slaap zo belangrijk is komt omdat zich ’s nachts allemaal biochemische processen afspelen die zorgen voor fysiek, mentaal en emotioneel herstel. Je lichaam en geest hebben dit moment nodig om zich klaar te maken voor de volgende dag en weer optimaal te functioneren. Geen wonder dus dat je je na een heerlijke nachtrust helemaal opgeladen voelt, terwijl je je brak en emotioneel voelt als je geen oog hebt dichtgedaan. Langere tijd slecht slapen verzwakt ook nog eens je weerstand, wat weer tot allerlei andere kwaaltjes kan leiden.
Slaapmiddelen
Wanneer je niet aan de 7 tot 9 uur slaap komt, schrijft de huisarts je vaak een benzodiazepine voor, zoals oxazepam, Valium of Xanax. Het nadeel van zo’n slaapmiddel is dat het verslavend is: als je het te lang gebruikt, wordt het daarna steeds moeilijker om zonder dit middel in slaap te vallen. Daarnaast blijft het moment in je slaap waarop je emoties verwerkt ook met deze middelen kort, of te wel: het lukt ze niet je lang in de REM-slaap te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je je overdag emotioneel voelt of je mentale problemen krijgt. Andere vervelende bijkomstigheden van slaappillen zijn concentratieproblemen en een verlaagd libido.
Gelukkig zijn er in de natuur genoeg kruiden en planten te vinden die jou op natuurlijke wijze helpen beter en dieper te slapen, bijvoorbeeld goudpapaver en valeriaan. Goudpapaver kalmeert lichaam en geest, waardoor je sneller inslaapt en langer doorslaapt. Valeriaan helpt je tot rust te komen in spannende tijden, zodat het je beter lukt de slaap te vatten. De combinatie van de twee draagt bij aan een gezonde nachtrust.
Een gezonde nachtrust
Goudpapaver heeft een licht verdovende, slaapopwekkende werking omdat het ervoor zorgt dat GABA (gamma aminoboterzuur) langer wordt vastgehouden door de hersenen. GABA dempt de activiteit van het zenuwstelsel, waardoor je slaperig wordt en ontspant. Ook als je iets onder de leden hebt en ’s nachts veel moet hoesten, kan de ontspannende werking van goudpapaver heilzaam zijn. Wanneer je ontspannen in slaap valt slaap je dieper en heb je een langere REM-slaap, op die manier kunnen lichaam en geest zich gedurende de nacht optimaal herstellen zodat jij je de volgende dag weer lekker fit voelt.
Valeriaan komt uit Europa en werd door de oude Grieken al gebruikt als medicinaal kruid. Net als goudpapaver, bevat valeriaanwortel GABA, maar ook valereenzuur, wat de activiteit van GABA versterkt. Het kruid verbetert de kwaliteit van je slaap en ondersteunt je bij zowel inslapen als doorslapen. Valeriaan kan bovendien ruimte geven bij angstproblemen of dwangstoornissen (1, 2), na de oorlog werd het vaak ingezet bij soldaten met shellshock of andere psychologische klachten. Valeriaan werkt namelijk op het deel in je hersenen dat reageert op angst en stress, waardoor je geest rustig blijft. In dat opzicht heeft Valeriaan het tegenovergestelde effect van een kopje sterke koffie.
De volgende ochtend
Of je de volgende ochtend duf bent na het gebruik van deze kruiden? Zeker niet. In tegenstelling tot wat bij veel allopathische middelen het geval is, functioneer je de volgende dag weer optimaal. Dat komt onder andere omdat je met deze kruiden wél een volwaardige REM-slaap hebt en je je lichaam en geest de kans geeft om te herstellen. Zo voel je je de volgende dag weer lekker fit. Middelen zoals oxazepam en Xanax werken dan juist wel weer langer, maar dat zorgt er ook voor dat ze de volgende dag nog niet zijn uitgewerkt. Daarom voel je je met deze middelen de volgende dag duf en kun je je niet goed concentreren.
Goudpapaver vs. opiumpapaver
Vaak wordt gedacht dat goudpapaver (Eschscholzia californica) de bron is van opium, dat is niet zo, opium wordt gemaakt van opiumpapaver of slaapbol (Papaver somniferum). Omdat goudpapaver geen opium bevat, is het dus niet verslavend en kun je het lange tijd veilig gebruiken.
Goudpapaver en valeriaan als pijnstiller
Doordat goudpapaver het zenuwstelsel kalmeert en zowel lichaam als geest ontspant, kan het ook de scherpe randjes van pijn wegnemen. De oorspronkelijke bewoners van Californië, waar goudpapaver eigenlijk vandaan komt, kauwden op de blaadjes bij hoofdpijn. Ook Valeriaan kan lichamelijke pijn een beetje verzachten.
Hoe gebruik je goudpapaver en valeriaan?
Overleg voor gebruik altijd met een arts of fytotherapeut of deze kruiden voor jou geschikt zijn. Zo zijn er contra-indicaties bij zwangerschap, borstvoeding en verschillende medicijnen en afwijkingen.
Daarnaast is het belangrijk dat je een supplement van hoogwaardige kwaliteit kiest, het liefst één waar zowel goudpapaver als valeriaanwortel in is verwerkt. Zoek naar een merk dat zijn kruiden op lage temperatuur bereidt en zoveel mogelijk kruiden op eigen, biologische velden teelt.
Geschreven door Charelle Casander
Bronnen:
- Hanus, M., Lafon, J., & Mathieu, M. (2004). Double-blind, randomised, placebo-controlled study to evaluate the efficacy and safety of a fixed combination containing two plant extracts (Crataegus oxyacantha and Eschscholzia californica) and magnesium in mild-to-moderate anxiety disorders. Current Medical Research and Opinion, 20(1):63-71.
- Pakseresht, S. Extract of valerian root (Valeriana officinalis L.) vs. placebo in treatment of obsessive-compulsive disorder: a randomized double-blind study. J Complement Integr Med. 2011;8.
Trackbacks/Pingbacks