De vogeltjes fluiten, het zonnetje schijnt en de bloemetje beginnen te ontpoppen: het is lente! De natuur maakt ruimte voor een nieuw begin en veel mensen houden een grote voorjaarsschoonmaak. De lente is dan ook de perfecte tijd om je lichaam te reinigen en ontgiften, zodat jouw lijf weer helemaal klaar is voor een nieuwe start! En wist je dat mariadistel jouw hier héél goed bij kan helpen?

De heilzame mariadistel

Mariadistelkruid (silybum marianum) heeft groen met wit gevlekte bladeren, die de oorsprong vormen van haar naam. De witte spikkeltjes werden vroeger namelijk in verband gebracht met de (moeder)melk van de heilige maagd Maria. Maria zou een paar druppeltjes van haar melk op de plant hebben gemorst, wat de plant haar heilzame eigenschappen geeft. Mariadistel is namelijk een ster in het beschermen en ontgiften van je lever, het orgaan dat een grote rol speelt in het afvoeren van afvalstoffen. Het is vooral de actief stof silymarine uit de zaadjes die je hierbij helpt.

Mariadistel ter ondersteuning van de lever

Silymarine is een verzamelnaam voor een aantal verschillende stofjes (isosilybinin, silybinin, silychristin en silydianine). Dit collectief van stofjes uit de mariadistelzaadjes vormt een soort beschermlaag om de lever waardoor afvalstoffen moeilijker binnen kunnen dringen (1). Afvalstoffen zoals alcohol, uitlaatgassen en natuurlijke gifstoffen worden door de silymarine geneutraliseerd en afgevoerd. Zo kan de lever de bloedbaan beter schoon en optimaal houden. Daarnaast wordt sylimarine vaak gezien als ontstekingsremmend stofje.

Cholesterolverlagende werking en bevordering van de galafscheiding

De lever speelt een belangrijke rol in lichaamsfuncties zoals de stofwisseling, het produceren van gal, stofjes aanmaken die stollingen in het bloed voorkomen, het opruimen van giftige stoffen en het opslaan van eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit zijn een heleboel taken die allemaal zijn verbonden aan het onderhouden van een gezond lijf. Doordat silymarine de lever een handje helpt werkt het extract van mariadistel cholesterolverlagend. Silymarine houdt als het ware de bloedbanen schoner, dat voorkomt verstoppingen natuurlijk niet volledig, maar het kan zeker helpen.

Mariadistel assisteert de lever ook bij de aanmaak van gal, wat nodig is voor een goede spijsvertering. Gal wordt opgeslagen in de galblaas voordat het door het lichaam naar de dunne darm wordt gestuurd, waar het vetten afbreekt uit de voeding. Doordat een deel van de vetten wordt afgebroken kunnen deze niet in de bloedbaan terecht komen en voor verstoppingen zorgen. Zo zie je dat alles met elkaar in verbinding staat en dat het lichaam een goed geoliede machine is die met behulp van kruiden en planten optimaal blijft werken.

Mariadistel als bron van anti-oxidanten

Mariadistel zit vol met anti-oxidanten, waaronder histamine. Als je last hebt van hooikoorts of een specifieke voedselallergie, dan heb je misschien weleens anti-histamine pillen geslikt. Histamine is een lichaamseigen stof, maar je lichaam kan er maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Als je lichaam de hoeveelheid histamine goed weet te reguleren, dan is histamine een geweldige stof voor je afweersysteem. Perfect voor het griepseizoen, om verkoudheid te slim af te zijn of gewoon om je weerstand een flinke boost te geven.

Aanmaak van moedermelk

Mariadistel mag haar naam te danken hebben aan de melk van de heilige maagd Maria, maar er wordt gezegd dat de plant ook de aanmaak van melk bevordert bij jonge moeders. Mariadistel bevat oestrogeen, een hormoon dat de melkproductie op gang helpt of versterkt.

Hoe gebruik je mariadistel?

Om van de werking van mariadistel te genieten, kun je biologisch mariadistelzaad zo’n 10 à 20 minuten laten trekken in heet water. Deze thee kun je dan twee tot drie keer per dag drinken. Er zijn ook capsules verkrijgbaar met mariadistelextract. De waardes van de werkzame stoffen zoals sylimarine liggen dan hoger, waardoor capsules krachtiger werken dan thee.

Als je kiest voor een mariadistel supplement, kies dan voor een capsule van hoogwaardige kwaliteit. Ga bijvoorbeeld voor een fabrikant die biologische mariadistel op eigen grond teelt in Europa en een extractieproces heeft waarbij gewerkt wordt met lage temperaturen.

Overleg voor gebruik altijd eerst met je huisarts of fytotherapeut, zodat je zeker weet of mariadistel ook voor jou geschikt is, zeker als je ook reguliere medicijnen gebruikt.

Bronnen:

  • Abenavoli, Ludovico & Capasso, Raffaele & Milic, Natasa & Capasso, Francesco. (2010). Milk Thistle in Liver Diseases: Past, Present, Future. Phytotherapy research : PTR. 24. 1423-32.
     

Geschreven door Charelle Casander