Als je je snel zorgen maakt, hard bent voor jezelf en áltijd klaarstaat voor anderen, dan brengt melisse rust en ontspanning. Dit kruid werkt als een zachte deken waaronder je mag rusten en weer bij jezelf mag komen. Ook als je last hebt van stress, maagkrampen en zenuwklachten, schiet citroenmelisse te hulp!
Wat is citroenmelisse?
Melisse (melissa officinalis) kent een heel scala aan heilzame werkingen, wat dit kruid over de eeuwen heel wat namen heeft opgeleverd. Zo vind je melisse ook onder de naam citroenmelisse, bijenkruid, citroenkruid, vrouwenkruid en hartelust. De naam Melissa is oud Grieks voor honingbij, een referentie naar de honingzoete geur van deze plant, waar de bijen gek op zijn. Een leuke plant voor in de tuin, als je de bijenbeschaving een handje wilt helpen, maar ook als je een kalmerend theetje op zijn tijd wel kunt waarderen.
Kalmerend effect van Melisse
Melisse is een liefelijke plant die rust en zachtheid brengt. Haar geruststellende werking komt voort uit de grote hoeveelheid fenolzuren die melisse bevat en haar effect op het limbisch systeem. Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat te maken heeft met het uiten, doorvoelen en verwerken van emoties. Mensen die zich snel zorgen maken of opgejaagd en onrustig voelen, worden door de zachte deken van melisse tot rust gebracht.
Behalve de geest, ontspant melisse ook het lichaam. Het kruid is heilzaam bij verschillende zenuwklachten, spijsverteringsproblemen en bij een verstoorde nachtrust. Uit een onderzoek naar slaapapneu (1) is gebleken dat de mensen die melisse gebruikten minder onderbrekingen in de nachtrust, minder angstgevoelens, minder stress en minder depressieve gevoelens ervaarden dan de mensen die een placebo kregen.
Melisse kalmeert, maar werkt ook verfrissend. De plant geeft hernieuwde moed en zin, waardoor deze plant je vooral over dag, meer rust en ruimte geeft. Op zoek naar een kruid wat je écht helpt de hele nacht door te slapen? Probeer dan eens passiebloem, goudpapaver of valeriaan.
Citroenmelisse en rozemarijnzuur: ontstekingsremmend en huidverzachtend
Citroenmelisse bevat veel van het fenolzuur rozemarijnzuur, een stofje met ontstekingsremmende eigenschappen die het immuunsysteem ondersteunt. Melisse wordt daarom ook veel ingezet bij verkoudheid en huidirritaties, zoals insectenbeten en eczeem. Door een vers blaadje melisse over je huid te wrijven komt de natuurlijke etherische olie van de plant vrij en wordt de huid meteen rustiger. Omdat citroenmelisse de stof citronella bevat, kan ze je ook helpen insecten op afstand te houden, zodat de kans dat je gebeten wordt ineens een stuk kleiner is.
Melisse bij maag- en darmkrampen en menstruatiekramp
De maag, darmen en spijsvertering kunnen flink baat hebben bij een melissetheetje of –supplement. Voornamelijk klachten die door spanning of zenuwen worden veroorzaakt worden verlicht door dit geruststellende kruid. Melisse ontspant en de aanwezigheid van koper in deze plant bevordert de spierontspanning, waardoor maag- en darmkrampen afnemen. Melisse is bovendien erg verzachtend bij menstruatiekrampen en andere problemen gerelateerd aan de maandelijkse cyclus.
Hoe gebruik je citroenmelisse?
Citroenmelisse kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Zo kun je er thee van maken, de essentiële olie verdampen in een diffuser, of het kruid als supplement nemen in de vorm van een capsule. Bovendien is Melisse heerlijk door de salade en in andere gerechten, dus als je dit plantje eenmaal in je tuin hebt, kun je je creativiteit haar gang laten gaan! Denk maar eens aan pesto, ijsthee en pastasaus.
Als je ervoor kiest een supplement te gebruiken, ga dan op zoek naar een supplement dat is gemaakt van het extract van de blaadjes, gewonnen op lage temperatuur. Idealiter heeft de fabrikant de melisse zelf biologische geteeld op Europese grond. Ook als je theezakjes wilt gebruiken is het verstandig om voor biologisch te kiezen (je wilt geen pesticiden thee drinken) en vraag bij het tuincentrum om een biologisch citroenmelisse plantje voor in de tuin.
Overleg voor gebruik van (citroen)melisse altijd eerst met je behandelend arts of een fytotherapeut of dit geschikt is voor jou, zeker als je medicatie gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.
Ijsthee recept met citroenmelisse
Ingrediënten: 1l water, 4 takjes munt, 4 takjes citroenmelisse, 50 gram kokosbloesemsuiker, twee zakjes groene thee, ijsblokjes en drie (biologische) limoenen.
Doe 250ml water in een pan, samen met de suiker. Breng aan de kook. Na een paar minuten draai je het vuur laag en laat je het water afkoelen tot ongeveer 80 ◦C. Voeg de theezakjes, de helft van de munt en de helft van de melisse toe aan het water en laat een tijdje trekken. Als de thee helemaal is afgekoeld schenk je hem door een zeef in een kan. Pers de limoenen en voeg het sap toe aan de thee. Doe de rest van citroenmellise, munt en het water erbij en vul aan met ijsblokjes. Geniet!
Bronnen
(1) Haybar H, Javid AZ, Haghighizadeh MH, Valizadeh E, Mohaghegh SM, Mohammadzadeh A. The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clin Nutr ESPEN. 2018 Aug;26:47-52.
Geschreven door Charelle Casander
Trackbacks/Pingbacks