Het nieuwe jaar is begonnen, dat betekent een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Misschien heb je een lijstje gemaakt met goede voornemens voor 2022, of misschien doe je daar helemaal niet aan. Maar dat we ons allemaal graag gezond en fit voelen is een feit. Daarom een aantal vitaminen en mineralen opeen rijtje om je in het nieuwe jaar lekker fit te voelen!

IJzersterk

Het mineraal ijzer heeft een grote invloed op hoe energiek je je voelt. Het draagt bij aan het vervoeren van zuurstof door het lichaam, dat komt doordat ijzer belangrijk is voor de vorming van hemoglobine. Dit is onderdeel van de rode bloedcellen in ons lichaam die als taak hebben om zuurstof te vervoeren. Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer bevindt zich alleen in dierlijke producten, non-heemijzer is aanwezig in bijvoorbeeld peulvruchten of noten. Over het algemeen is heemijzer makkelijker opneembaar door het lichaam, vegetariërs en veganisten moeten daarom vaak een ijzersupplement gebruiken. Overleg dit altijd met je behandelend arts of orthomoleculair therapeut en kies voor een goed opneembaar supplement, zoals nano ijzer.

Sterke botten & soepele spieren

Magnesium is een belangrijke bouwsteen voor gezonde botten en spieren. Van nature is dit mineraal aanwezig in granen, vlees, zuivelproducten en groenten. Een tekort aan magnesium komt daarom niet heel vaak voor, maar in sommige gevallen is het slikken van extra magnesium een goed idee. Magnesium draagt bij aan het behouden van soepele spieren en sterke botten. Ook kan het behulpzaam zijn tegen vermoeidheid, omdat magnesium je lijf helpt met het verwerken van suikers en vetten. Wanneer je er niet voldoende van binnenkrijgt moet je lichaam harder werken en voel je je minder energiek.

Fit met enzymen

Een zeer belangrijke stof voor het maken van enzymen in ons lichaam is zink. Enzymen zijn belangrijk voor de afbraak van het voedsel dat we eten, maar ze zorgen er ook voor dat we een goed werkend afweersysteem hebben. Dat doen ze doordat ze schadelijke stoffen in ons lijf neutraliseren en dus ongevaarlijk maken. Het immuunsysteem is ontzettend belangrijk om je gezond en fit te voelen. Het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt en dat virussen en bacteriën worden geëlimineerd uit het lichaam. Geen slecht idee is om ervoor te zorgen dat je voldoende zink binnenkrijgt. Kies altijd voor een goed opneembare variant, zoals nano zink.

Sinaasappels & kiwi’s

Vitamine C is in grote hoeveelheden te vinden in citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits, maar ook in kiwi’s en aardbeien. Ook dennenknoppen bevatten behoorlijk wat vitamine C. Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en werkt als antioxidant. Vitamine C helpt je lichaam om nare verkoudheden en griepjes te lijf te gaan.

Zonnestraal

Vitamine D haal je vooral uit zonlicht. Nederland kan gedurende de wintermaanden grijs en grauw zijn, waardoor veel mensen al snel een vitamine D tekort oplopen. Gelukkig bevat vette vis, vlees en eieren vitamine D, maar dan in een kleinere hoeveelheden. Een vitamine D supplement is meestal geen slecht idee, maar overleg dit altijd met een specialist. Vitamine D helpt bij het behouden van sterke tanden en botten, maar draagt ook bij aan het immuunsysteem en de gezondheid van je spieren.

Supplementen

Genoeg opties dus om het nieuwe jaar gezond, fit en sterk tegemoet te treden. Wanneer je deze vitaminen of mineralen als extra steuntje in de rug wilt gebruiken kun je gaan voor een supplement. Deze zijn vaak te vinden bij de drogist of een natuurvoedingswinkel. Let bij het kopen van een supplement altijd op de kwaliteit, hoe zuiverder het supplement, hoe sterker de werking is. En kies ten alle tijden voor een goed opneembare variant, zoals supplementen die via het mondslijmvlies worden opgenomen. Vergeet niet om voor gebruik van supplementen altijd eerst contact op te nemen met je (huis)arts of orthomoleculair therapeut, zeker als je medicijnen gebruikt, borstvoeding geeft of zwanger bent.

Geschreven door Charelle Casander