Microdosing

Het grote effect van kleine beetjes

Het is een hit onder jonge ondernemers, vooral in de wat ‘snellere’ branches zoals IT en Marketing. Microdosing. Miniscule hoeveelheden van een bepaalde psychoactieve drug nemen om je productiviteit, opgewekte mindset en creativiteit te bevorderen. Het is de bedoeling dat je er gewoon mee door kunt werken, dus het afmeten van de juiste (mini)hoeveelheid is cruciaal. Het is namelijk niet de bedoeling dat je ineens regenboogkleurige, zingende padden uit je computerscherm ziet vliegen. Alleen maar de lusten, niet de lasten is het motto. Met de voor jouw behoeften precies afgemeten hoeveelheid neem je dit enkele weken ‘s ochtends in, bijvoorbeeld met je thee. En daarna las je een pauze in. Ook is het belangrijk om de juiste doelstelling, verwachtingen en .. in te stellen voordat je begint. Ook het krijgen van wereldbeeld veranderende inzichten gaat namelijk niet vanzelf. Mediteren, … en… dienen allemaal ter bevordering van het beste resultaat van deze geestverruimende ervaring.

Microdoseren kun je met veel verschillende middelen doen. Van synthetische LSD tot natuurlijke  mescaline (het actieve bestanddeel in de San Pedro en peyote cactussen). Als je een flinke hoeveelheid van deze goedjes nuttigt kun je behoorlijk uit je dak gaan. En dat bedoelen we redelijk letterlijk. Je kunt een out of body experience krijgen waarbij je het idee hebt dat je door de cosmos danst met zowel je engelen als je demonen. Meestal is een dergelijke hallucinogene trip dan ook behoorlijk confronterend. Dat kan leuk en grappig zijn, maar je kunt ook een deel van jezelf tegenkomen dat je liever niet laat zien in het dagelijks leven. Daarnaast ben je even helemaal ‘off line’. Daar bedoelen we mee dat je in jezelf gekeerd raakt en impulsen van buiten komen meer en harder binnen. Met microdosing is het de truc om zo’n lage dosis van een psychedelisch middel te nemen, dat je geen veranderingen ziet in je waarneming en er bovendien niet door gehinderd wordt. Met andere woorden, je blijft jezelf en kan prima functioneren in het dagelijks leven, maar je brein staat meer op standje ‘open’ en ‘ontvangen’ dan normaal.

Wat is micro?

Microdosing houdt in dat je een (inderdaad) minuscule dosis van een psychedelische substantie naar wens neemt. Meestal niet meer dan tien procent van een reguliere dosis, met de duidelijke intentie om de kwaliteit van je leven te verhogen. Bij microdosing ervaar je dan ook geen klassieke psychedelische trip, met de vele visuele en fysieke verstoringen, maar neem je alleen subtiele effecten waar. Deze worden soms ook wel ‘sub-perceptuele’ effecten genoemd. Microdosing geeft het beste resultaat wanneer je het over een langere periode gebruikt en daarbij een vooraf gesteld doseerschema, of protocol, volgt. De effecten en resultaten van een microdosing cyclus hangen sterk af van jou als persoon, de gekozen substantie, de hoeveelheid en je intenties. Je vraagt je nu natuurlijk af: wat kan ik verwachten van microdosering. Heeft zo een minieme hoeveelheid überhaupt wel zin? De meest gemelde effecten van microdosing door ervaren gebruikers zijn:
 • Meer creativiteit
 • Helderder denken
 • In het hier en nu zijn
 • Meer energie
 • Emotionelere band met mensen om je heen
 • Verhoogd probleemoplossend vermogen
 • Verhoogde focus
 • Verhoogd bewustzijn
 • Positieve stemming

De zichtbare geest

De middelen die gebruikt worden voor het microdoseren vallen dus allemaal onder de noemer: psychedelica. Wat houdt dat in? Psychedelisch betekent ‘dat wat de geest zichtbaar maakt’. Sinds de jaren vijftig en zestig bestudeerden psychologen en psychiaters door middel van toediening van (vooral) LSD, psilocybine en mescaline het effect op het onderbewuste deel van de geest. Op die manier kon men bijvoorbeeld onderdrukte gevoelens en herinneringen (PTSD post traumatische stress disorder) zien en verwerken. Wat echter alle psychedelische stoffen gemeen hebben, is dat ze bij hoge doses een klassieke trip-ervaring opwekken en daar zit niet iedereen op te wachten. Het voordeel is wel dat ze niet verslavend zijn en vooral bij microdosering leveren ze bij gezonde mensen nauwelijks risico’s op.

Positieve ervaring

Tot op heden is er nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig om de werking van psychedelica en microdosing in het bijzonder te begrijpen. Hoewel sommigen beweren dat microdosing niets meer is dan een placebo-effect, toont een grote hoeveelheid proefondervindelijk bewijs duidelijk aan dat microdosing leidt tot fysieke, mentale en emotionele verbetering. Onder andere dr. James Fadiman, een Amerikaanse transpersoonlijke psycholoog, verzamelt al sinds 2010 verslagen van mensen over de hele wereld die een overduidelijk beeld met positieve ervaringen vormen. En de Universiteit van Alabama deed onderzoek met meer dan 190.000 respondenten en ontdekte dat degenen die aangaven ooit een klassieke psychedelische stof te hebben gebruikt in hun leven, minder kans hadden op psychologische problemen, suïcidale gedachten, plannen en pogingen. Sterker nog, deelnemers aan begeleide therapeutische sessies gaven zelfs aan dat ze hun leven na de therapie mooier vinden dan daarvoor.

De werkzame stof

De psychedelische stoffen van de zogenoemde psychedelica werken in op de serotonine (5-HT) receptoren in onze hersenen. Serotonine receptoren zijn overal in ons zenuwstelsel te vinden en regelen vele aspecten van ons bestaan, waaronder onze stemming, ons denken en onze stoelgang. Psychedelica binden zich het meest effectief aan de 5HT-2 receptor, die één van de receptoren is die betrokken is bij leren, geheugen en cognitie. Door slechts een kleine hoeveelheid psychedelica te gebruiken en de “klassieke trip” te vermijden, kunnen de hersenen zich uitsluitend concentreren op de cognitieve boost die door deze receptoren wordt veroorzaakt. Niet elke drogerende stof is geschikt voor het maken van een mooie trip, laat staan voor microdosing. Het meest gebruikt is psilocybine (uit paddenstoelen) en LSD.  Deze stoffen geven ons inzichten die buiten de geijkte paden van het mainstream denken vallen en worden daarom sinds de jaren 60 als no go bestempeld. Dit terwijl onderzoek uitgevoerd door Eleusis, een zogeheten ‘clinical stage life science company’, onthult dat zowel psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) als lysergic acid diethylamide (LSD) significant depressief gedrag verminderen tot 5 weken na toediening. Echter is het nemen van een full dosis iets dat alleen aangeraden wordt met ofwel ervaren ‘reizigers’ of onder begeleiding van een sjamaan of andere expert. Microdosing echter, kan iedereen zelf en naar eigen inzicht toepassen als er maar enkele basisregels in acht worden genomen.

De psychedelica die geschikt zijn voor dit doel zijn:

Psilocybine (het actieve ingrediënt in magic truffels en paddo’s)

LSD

1P-LSD & 1cP-LSD

 1. Caapi

Onderstaande drugs zijn bij uitstek NIET geschikt om te microdosering:

 • Koffie
 • Suiker

 • Alcohol

 • Nicotine

 • MDMA

 • Amfetamine

 • Cocaïne

 • Heroïne

De slechte reputatie

Een effect dat microdosing zo goed als zeker heeft is ruimdenkendheid, mildheid en vredelievendheid. De mainstream wereldwijde elite is, zoals gezegd, niet gebaat bij een dergelijke ‘hippie’ mindset. Aan microdosing vallen geen enorme winsten te behalen en mensen zouden weleens op het idee kunnen komen dat oorlog, winstbejag en egoïsme niet de manieren zijn waarop een betere wereld bereikt wordt. Daarom worden de psychedelica geschikt voor microdosing ook allemaal op één hoop gegooid met de overige drugs en de bijbehorende ‘war on drugs’. Een fenomeen dat nog op geen enkel moment gezorgd heeft voor minder drugs of drugsverslavingen maar dat is weer een heel ander verhaal voor een ander moment.

In werkelijkheid, zo is uit tal van onderzoeken gebleken, zijn de risico’s voor gezonde mensen minimaal. Van klassieke psychedelica, zoals LSD, paddenstoelen en mescaline, is eerder aangetoond dat ze blijvende verbeteringen in de geestelijke gezondheid teweegbrengen. Dus bezint eer ge begint maar sluit je zeker niet af voor deze mentale helpers van moeder natuur.

 

Geschreven door Melanie Thijm

Vond je dit interessant?

Lees ook de informatie over nano goud en nano platina, waarbij vergelijkbare effecten worden gerapporteerd.

Meer lezen van Melanie?
Verslaving. Echte (aangeboren) ziekte of gewoon gebrek aan ruggengraat? – Nano Mineralen
Geen zin in seks? Wat een sufferd! Of niet? – Nano Mineralen