Magnesium is het meest verkochte mineraalsupplement en zelfs al jaren één van de best verkochte voedingssupplementen van Nederland. Naar schatting heeft 80% van de wereldbevolking een tekort.

 

En hoe zit het bij kinderen, hebben zij ook al een magnesiumtekort?
De Franse kinderarts Marianne Mousain-Bosc deed hier onderzoek naar in haar praktijk. Zij onderzocht het magnesiumgehalte bij kinderen die Ritalin gebruiken en vond bij 89% een tekort! Over de gehele bevolking heeft ongeveer 50 tot 80% procent van alle kinderen een tekort. Dat betekent dus dat bijna ieder kind extra magnesium nodig heeft.

Hoe weet je dat je kind een magnesiumtekort heeft?
Het is belangrijk om te beseffen dat als je kind bepaald afwijkend gedrag laat zien, dat een symptoom is van een diepere verstoring. Eén van de meest onderschatte en ontkende verstoringen zijn tekorten aan mineralen, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen, zoals omega 3 vetzuren. Symptomen bij kinderen waar een magnesiumtekort een rol bij speelt, zijn:

 • Huilbaby’s
 • Onrustig gedrag
 • Gedragsproblemen
 • ADD/ADHD
 • Autisme
 • Slaapproblemen
 • Angstdromen
 • Depressieve gevoelens
 • Gespannenheid
 • Tandenknarsen
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Groeipijnen
 • Trillingen en schokbewegingen
 • Hoofdpijn.

Wat een lijst he?!

Hoe komen kinderen aan een tekort?
Veel kinderen hebben al een slechte start, omdat moeders tekorten hebben. Tekorten aan magnesium ontstaan aan de ene kant door een te lage inname: er worden te weinig bronnen van magnesium genuttigd, zoals groene groenten, noten en volkoren producten. Maar zelfs al zouden deze bronnen wel tot het dagelijkse voedingspatroon behoren, dan nog loert een tekort. In de afgelopen 100 jaar is de hoeveelheid magnesium (en andere voedingsstoffen) in onze voeding namelijk dramatisch afgenomen, als gevolg van de huidige landbouwmethoden. In Zwitserland en Duitsland werd een daling van magnesium in groenten en fruit gevonden van gemiddeld 50%* (2002 t.o.v. 1985)! Lees hier meer over dit onderwerp.
 *Bron: 1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland). 1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal.

Kinderen verbruiken meer magnesium
Daarnaast is het verbruik van magnesium door het lichaam hoger geworden, waardoor ook een tekort kan ontstaan. Kinderen krijgen vaak ongemerkt veels te veel suiker en andere koolhydraten binnen – het lichaam gebruikt o.a. magnesium om deze stoffen af te breken en te verwerken.

Dit geldt ook voor gifstoffen, zoals bestrijdingsmiddelen in voeding, hormoon verstorende stoffen afkomstig van plastics (plastic dat strak om groenten zit), bekers en flessen van plastic, microplastics, gifstoffen uit de lucht, residuen van medicatie en de pil die niet uit ons drinkwater verwijderd wordt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit is geen vrolijk plaatje en hoewel de vervuiling van ons leefmilieu een zorgelijke ontwikkeling is, kan het lichaam best iets aan, mits het daarvoor de juiste voedingsstoffen tot z’n beschikking heeft.
Tenslotte krijgen kinderen véél meer prikkels binnen dan vroeger, dat voor het lichaam een vorm van stress is. En stress rooft magnesium.

Magnesiumtekort laten meten?
Als je naar de huisarts gaat omdat je wilt weten of jouw kind ook een magnesiumtekort heeft, wees dan alert! Er wordt standaard een bloedtest afgenomen, maar dat is geen geschikte methode. Er is maar een heel klein beetje magnesium aanwezig in het bloed en het lichaam doet er alles aan om dit zo te houden. Dat is namelijk van levensbelang. Magnesium bevindt zich voor het grootste gedeelte in de cellen. Om de zogeheten ‘intracellulaire’ magnesiumstatus te laten meten, check bloedwaardentest.nl.

Wat je sowieso kunt doen als je kind één van bovenstaande symptomen vertoont, is het geven van een effectieve vorm van magnesium.

 

Nano magnesium bij kinderen.
Nano magnesium is misschien wel de meest effectieve en meest makkelijke vorm van magnesium voor je kind. Het bestaat uit gezuiverd water met daarin ultrakleine en pure magnesiumdeeltjes, die al direct door het mondslijmvlies en via de huid opgenomen kunnen worden. Het magnesiumwater is smaak-, geur- en kleurloos en bevat geen enkele hulpstof. Helemaal puur dus. Je zou het zelfs stiekem kunnen geven!

Hoe neem je het in?
Je kunt nano magnesium in een maatbekertje schenken of in een glaasje van jezelf, als het lukt om je kind het even in de mond te laten houden alvorens door te slikken, dan is dat de beste manier. Je kunt het ook uitwendig aanbrengen met een spray. Bijvoorbeeld op pijnlijke of stijve spieren en bij groeipijn. Bij een gespannen gevoel kun je een paar keer in de mond sprayen voor directe verlichting.

Waarom zou je kinderen met methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym) behandelen
als ze magnesium nodig hebben? Geef in plaats daarvan magnesium!
– Dr. Marianne Moussain – Bosc 

Kun je magnesium geven in plaats van Ritalin?
Ritalin heeft ernstige korte- en lange termijn bijwerkingen. Probeer voordat je dit serieus overweegt éérst een paar maanden nano magnesium te geven, minder de koolhydraat- en suikerrijke voeding en probeer zo veel mogelijk biologische voeding te kopen met zo min mogelijk bewerkingen. Probeer ook prikkels te verminderen, minder beeldscherm en meer buiten spelen. En geef essentiële omega 3 vetzuren in de vorm van visolie of algenolie. Dit verbetert net als magnesium de communicatie tussen de hersencellen en kan dus verbetering van de mentale klachten geven.

Bedenk dat WiFi een krachtig elektromagnetisch veld afgeeft, dat ook verstorend werkt op het zenuwstelsel en bij kan dragen aan klachten als slapeloosheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Zet de wifirouter uit wanneer mogelijk, overweeg een netkabel voor je computer of laptop en zorg ervoor dat er het liefst een meter afstand tussen je kind en apparaten als smartphone, tablet of laptop zit.

Ben je benieuwd naar het boek van Marianne Mousain-Bosc waarin ze haar resultaten beschrijft van de behandelingen met magnesium? Klik hier voor meer informatie

Vond je dit artikel interessant?
Lees veel meer over wat van belang is voor kinderen van nu, zoals 6 vuistregels voor een gezonde voeding, welke voedingsstoffen het belangrijkst zijn en waarom en kinderen en straling in het artikel:                      De ontwikkeling van kinderen naar volwassenheid – Nano Mineralen
Bescherming tegen straling – Nano Mineralen
Nano Magnesium – Nano Mineralen
Omgaan met ADHD; kan het ook anders dan met medicatie? – Nano Mineralen

Geschreven door Terah Afke Beek