Nano Magnesium

Nano magnesium bestaat uit de allerkleinst mogelijke deeltjes magnesium in zijn pure ofwel elementaire vorm, die zijn opgelost in gezuiverd water. Deze vorm van magnesium kan direct de bloedbaan in waardoor het sneller werkt dan iedere andere vorm van magnesium, soms al binnen één minuut! Nano magnesium is zowel geschikt voor inwendig als uitwendig gebruik.

Ontdek waar je Nano MAGNESIUM kan kopen

Nano Magnesium:

 • Helpt bij stress, vermoeidheid en (geestelijke) uitputting.
 • Gaat kramp tegen en werkt ontspannend op spieren en zenuwen.
 • Geeft meer energie.
 • Ondersteunt de geestelijke balans, concentratie en psychologische functies.
 • Verlicht hoofdpijn en migraine.
 • Draagt bij aan gezonde botten en tanden.
 • Helpt hartritmestoornissen en verhoogde bloeddruk tegen te gaan.
 • Geeft verlichting bij PMS en andere hormoongerelateerde klachten.

Indicaties voor gebruik

Alcoholmisbruik

Angst- en paniekaanvallen

Burn-out

Depressie

Diabetes type 1 en 2

Eetstoornissen

Gehoorproblemen en oorsuizen

Gevoeligheid voor licht en geluid

Hartklachten, zoals ritmestoornissen

Hoge bloeddruk

Hoofdpijn en migraine

Intensief dromen

Intensieve sportbeoefening

Leveraandoeningen

Osteoporose

Overmatig transpireren

Overgangsklachten

PMS

Prikkelbaarheid

Rugklachten

Slaapproblemen

Spierkrampen

Syndroom van Raynaud

Tandbederf

Trillende oogleden of mondhoeken

Verstoorde hormoonhuishouding

Zenuwpijnen

Magnesium voor ons lichaam

Magnesium is een essentieel macro-mineraal. Dat betekent dat ons lichaam er (relatief) veel van nodig heeft, net als calcium, kalium, natrium en fosfor. Het kan niet door het lichaam zelf gemaakt worden dus we zijn afhankelijk van voeding(supplementen). Magnesium behoort ook tot de elektrolyten: mineralen die het lichaam helpen bij het regelen van de zenuw- en spierfunctie en het in stand houden van de juiste zuurgraad ofwel PH waarde; ook zuur-basenevenwicht genoemd.

Het mineraal werkt als cofactor (begeleidend) bij meer dan 300 processen in het lichaam, waaronder de opbouw van eiwitten, cellulaire energieproductie en celgroei en -reproductie, vorming van DNA en RNA, vet- en eiwitstofwisseling en stabilisatie van onze mitochondriale membranen (“muren van onze energiefabriekjes”). Magnesium is tevens belangrijk voor de botopbouw, zenuwprikkeloverdracht, mentale en fysieke in- en ontspanning, reguleren van het hartritme, bloeddruk en bloedsuikerspiegels, opname van vitamine D, spierfuncties, ontgiftingsprocessen en opruimen van melkzuur (na intensief sporten of door verstoorde darmflora).

Stress en magnesium

Het is bekend dat bij stress veel magnesium verbruikt wordt. Stress en sociale druk zijn verantwoordelijk voor een urinair magnesiumverlies door het effect van magnesium op bepaalde hormonen zoals adrenaline. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, hoe gevoeliger men wordt voor stress. Hierdoor gaat er weer meer magnesium verloren en zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Stofwisseling, magnesium essentieel bij meer dan 300 lichaamsprocessen

Bij een groot en langdurig tekort aan magnesium komen onder meer de spieren, zenuwen en energiestofwisseling onder druk te staan waarbij er sprake kan zijn van hartkloppingen, hartritmestoornissen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking (bij vrouwen na de overgang).

De spijverteringsorganen en de alvleesklier hebben magnesium nodig voor de werking van alle enzymen. Hierdoor draagt magnesium bij aan een goede vertering en het in stand houden van een stabiele bloedsuikerspiegel. Van magnesium is ook bekend dat het nodig is voor omzetting van geluidsprikkels in de gehoorgang. Bij blootstelling aan veel lawaai kan magnesium helpen beschadigingen aan het gehoor tegen te gaan.

Hoofdpijn en migraine ontstaan onder meer door een magnesiumtekort. Met name nano magnesium kan door snelle opname in het hoofd, snel verlichting geven.

Tijdens een zwangerschap draagt magnesium bij aan een goede ontwikkeling van het kind en voldoende ontspanning voor de moeder. Het helpt (pre-) eclampsie, premature weeën en vroeggeboorte te voorkomen. Ook helpt magnesium spierzwakte bij baby’s en jonge kinderen tegen te gaan, en is het van groot belang voor gezond werkende spieren, waaronder het hart en de vaten. Meer informatie over het belang van magnesium, calcium en andere voedingsstoffen tijdens en na de bevalling kun je vinden in de blog Lekker in je vel tijdens de zwangerschap en daarna – Nano Mineralen.

Botten en spieren

60% van onze magnesiumvoorraad zit in de botten en tanden. Calcium zorgt voor de hardheid en magnesium zorgt voor de flexibiliteit, dit voorkomt botbreuken. Bij een tekort aan magnesium zal het lichaam voorraad putten uit het beendergestel, wat osteoporose in de hand kan werken.

20% van onze magnesium zit in onze spieren. Circa 19% in lever en andere zachte weefsels en slechts 1% circuleert in onze bloedbaan. Deze 1% is echter wel van groot belang voor ons hart, bloeddruk, hersenfunctie, zenuwstelsel, bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur, spiercontractie, elektrolytenbalans, immuunrespons en hormonale systeem. Bij al deze processen is magnesium nodig als cofactor. Bij gebrek aan magnesium kunnen vele processen verstoord raken of gestopt worden. Door transpireren, intensief sporten, stress, medicijngebruik en ontoereikende voeding kan de magnesiumspiegel snel dalen met genoemde klachten als gevolg.

Klachten door magnesiumtekort

Omdat magnesium bij zo veel processen betrokken is, kunnen klachten zeer divers zijn. De meest voorkomende zijn: spierkrampen, (kuiten, schouders of nek) gespannen spieren, rugpijn, spierzwakte, trillende oogleden of mondhoeken, lusteloosheid, menstruatiepijn, pms, verlaagd libido, migraine, koude handen en voeten, zenuwachtigheid en gebrek aan focus en energie. Omdat stress in belangrijke mate bijdraagt aan een tekort is het verstandig om zeker in deze situatie naast het veranderen van voeding en levenshouding magnesium te suppleren.

Gebruiksadvies

Nano magnesium is verkrijgbaar in reeds verdunde vorm en kan direct uit de fles ingenomen worden, bij voorkeur 5 tot 10 minuten voor het eten of ten minste een uur daarna. Circa 1 minuut in de mond houden alvorens door te slikken. Dit bevordert directe opname vanuit het mondslijmvlies in de bloedbaan, wat een snelle werking oplevert. Zet de fles níet aan de mond, maar gebruik het bijgeleverde maatbekertje, een eigen beker of een lepel. Dit mag ook een metalen lepel zijn.

Omdat nano magnesium snel werkt kan het vlak voor of na het sporten ingenomen worden voor ontspanning van de spieren en de zenuwen en hernieuwde energie. Vlak voor het slapen gaan of bij nachtelijk ontwaken geeft het snel verlichting van onrust en spanning. Bij stressmomenten, kramp, hoofdpijn of migraine kan nano magnesium (extra) ingenomen worden voor een snelle verlichting.

Nano magnesium kan ook direct op de huid worden aangebracht, bijvoorbeeld met behulp van een spray. De nanodeeltjes worden snel en volledig opgenomen door de huid en dringen diep door in de spieren en zenuwen.

Let op:

wanneer iemand een (groot) tekort heeft aan magnesium in de zenuwbanen kan de desbetreffende persoon de eerste keer een hevig gevoel van vermoeidheid of suffigheid ervaren. Dit komt omdat de zenuwbanen door het geleverde nano magnesium in één keer volledig ontspannen wat een gevoel van “slapte” creëert. Het tekort zal echter spoedig aangevuld worden met de nano magnesium en al bij de 2de of 3de inname zal juist een gevoel van hernieuwde energie en sereniteit ontstaan.

Nano magnesium mag onbeperkt gebruikt worden.

Magnesium in het algemeen mag chronisch gebruikt worden en is vaak zelfs wenselijk.
Nano magnesium is heel zuiver, een goede kwaliteit bevat uitsluitend water en elementair magnesium, verder niets. Doordat de deeltjes zo krachtig zijn, heb je er minder van nodig. Het gehalte aan magnesium is daarom lager dan in andere magnesiumproducten waarbij je doorgaans veel magnesium verliest in de ontlasting. Je kunt nano magnesium dus onbeperkt gebruiken, ook in grote hoeveelheden als dit gewenst is.

Volwassenen

5 tot 30 ml per dag, dit komt overeen met 1 theelepel tot 3 eetlepels. Naar wens overdag en/of voor het slapen gaan innemen. Mag verhoogd worden tot 90 ml per dag. Bijvoorbeeld bij hevige pijn, krampen, migraine, of angstaanvallen.

Eerste keer rustig opbouwen omdat door directe werking eenmalig een “gevoel van vermoeidheid” op kan treden. Zie boven.

Baby's & kinderen

0 – 2 jaar:       5 ml/ een theelepel per dag.

2 – 6 jaar:      10 ml/ 1 eetlepel tot 20 ml/ 2 eetlepels per dag.

6 – 12 jaar     20 ml/ 2 eetlepels tot 30 ml/ 3 eetlepels per dag.

 

Meer weten over magnesium bij kinderen, lees dan de blog Nano magnesium bij kinderen: een gouden greep! – Nano Mineralen.

Lees hier meer over het belang van magnesium bij kinderen.

Door de snelle opname ervaren circa 60% van de gebruikers van nano magnesium binnen 1 tot 20 minuten na inname een effect. Bijvoorbeeld het wegtrekken van kramp, spanningshoofdpijn of een trillend ooglid. Nano mineralen zijn over het algemeen doorzichtig, geur en smaakloos. Soms kunnen er hele subtiele kleur-, geur- en smaakveranderingen ontstaan.

Interacties

Van magnesiumverbindingen is bekend dat het in grote hoeveelheden of bepaalde bindingen enige diarree of misselijkheid kan geven. Bij nano magnesium is die kans heel klein. De lagere dosis met hogere biologische beschikbaarheid voorkomt dit neveneffect.

Kalium sparende diuretica kunnen de magnesiumuitscheiding verlagen. Enige voorzichtigheid met magnesiumverbindingen kan gewenst zijn. Nano magnesium kan echter veilig gebruikt worden.

Magnesium kan de werking van spierverslappers (zoals diazepam en baclofen) en orale antidiabetica versterken.

Magnesium kan door zijn ontgiftende werking de werkzaamheid van medicijnen zoals antibiotica (tetracyclines, fluorochinolonen), bisfosfonaten, chloorpromazine, digoxine en schildklierhormoon verlagen. Neem een magnesiumsupplement bij voorkeur minimaal twee uur voor of na medicijninname in.

Magnesium kan de werking van spierverslappers versterken.

Magnesium kan de behoefte aan orale antidiabetica verlagen door verbetering van de glycemische controle.

Voordelen nano magnesium

Nano magnesium is een revolutionaire vorm van magnesium die direct via de huid en slijmvliezen in de bloedbaan kan worden opgenomen. De deeltjes zijn elementair, dus niet gebonden aan een zout of chelaat zoals een citraat of oxide. Ze hoeven dus niet te worden ontleed voordat ze opgenomen kunnen worden. Ze belasten daarmee ook geen andere organen en hebben geen hulpstoffen nodig. Ze zijn uiterst klein, namelijk rond de 2 nm. Een nanometer is een miljardste van een meter en 7000 x kleiner dan een bloedcel. Ter vergelijking: een menselijke haar is ongeveer 80.000 nm in diameter. Door deze minuscule afmeting kunnen ze door de huid en slijmvlies heen waar ze direct de bloedbaan ingaan en zelfs de bloed hersenbarrière kunnen passeren. Ook kunnen ze doordringen tot in de allerfijnste vaatjes, zenuwweefsel en diep gelegen organen. Het spijsverteringsstelsel wordt volledig omzeild. De biologische beschikbaarheid van nano magnesium is 100%. Bij pillen en poeders gaat vaak 40 tot 60 % van het magnesium verloren in de ontlasting. Bij nano magnesium heb je daarom minder magnesium nodig voor hetzelfde effect. Nanodeeltjes werken ook energetisch. Ze hebben een zeer groot elektromagnetisch veld. Dit betekent dat ze een sterke prikkel uitoefenen op cellen en daarmee de energie in het lichaam gunstig beïnvloeden. Ook vergroten ze de interactie tussen cellen. Colloïdale mineralen (mineralen tussen de 1 en 1000 nm, zwevend in een vloeistof) trekken door hun krachtige energieveld ook beschadigde en dode cellen aan en voeren deze af. Zo dragen ze bij aan een evenwichtige stofwisseling.

Wil je meer weten over hoe nano magnesium en andere vormen van magnesium elkaar kunnen versterken, lees dan de blog Het relaxte duo in drukke tijden! – Nano Mineralen.

Magnesiumrovers

Koffie, suiker en alcohol verhogen net als stress de afgifte van magnesium in de urine.

Suppletie met vitamine D (wat tegenwoordig veelvuldig gebeurd) kan tot magnesium tekort leiden, omdat vitamine D alleen met behulp van magnesium omgezet kan worden tot zijn actieve vorm: 1,25-dihydroxy-vitamine D.

Pesticiden, GMO’s, zware metalen en andere vervuilende stoffen roven ons van magnesium door pogingen van het lichaam zich met behulp van magnesium hiervan te ontdoen.

Calcium (nog altijd vaak voorgeschreven tegen osteoporose) en kaliumsuppletie kunnen leiden tot magnesiumtekort omdat zij magnesium nodig hebben voor hun opname en werking (versnelde osteoporose).

Bepaalde medicijnen als antibiotica en antidepressiva kunnen de magnesiumspiegel verlagen.

Spijsverteringsproblemen kunnen tot ernstige magnesiumtekorten lijden. Bij onvoldoende of te veel maagzuur, ontstekingen van de (dunne) darm, gebrekkige darmflora of coeliakie bv wordt de opname van voedingsstoffen enorm beperkt.

Bovendien worden vaak te veel zuivel en suikers gegeten zoals wit brood, kaas, pasta, crackers, vleeswaren, koekjes, vla, yoghurt, etc. die het lichaam van magnesium roven ten behoeve van de verwerking.

Goede bronnen van magnesium zijn

Volkoren granen als spelt en boekweit, groene bladgroenten, noten, zaden, pure chocola en peulvruchten. Helaas neemt het gros van de westerse bevolking te weinig van deze voedingsmiddelen tot zich. Er worden meer zuivelproducten en snelle suikers gebruikt die tot verdere roofbouw kunnen leiden omdat het lichaam bij het verwerken hiervan juist magnesium nodig heeft. Bovendien bevat de voeding door bodemverarming bij lange na niet meer de hoeveelheden die wij als mens nodig hebben. Volgens een onderzoek Ciba-Geigy bevatten wortels bv 59% minder magnesium in 1996 t.o.v. 1985. Hoe was dat in 1900 bv? En nu, in 2017?

Aan kunstmest worden alleen nog calcium, fosfor en zwavel toegevoegd. De overige mineralen (meer dan 73!) worden niet toegevoegd en deze ontbreken dan ook grotendeels in onze voeding. Aanvulling via een mineralensupplement is dan ook vaker noodzaak dan wens.

Let bij aanschaf van nano magnesium op:

 • Deeltjesgrootte, liefst onder 10nm.
 • Sterkte, ten minste 35PPM, 70PPM is voor de meeste mensen raadzaam.
 • Vraag naar het zetapotentieel, dit zegt iets over de kracht en stabiliteit. Het moet ten minste 40 mv zijn.
 • Verpakkingsmateriaal, bij voorkeur donkerviolet glas, dit conserveert het best.
 • Het moet vrijwel geur- , kleur- en smaakloos zijn.
 • Geproduceerd met zuiver water.
 • Vorm van de deeltjes, indien bekend. Bij voorkeur rond/cirkelvormig.

Referenties:

Publicatie: Fit met voedingssupplementen, Dr. Gert E. Schuitemaker, Drs. Toine de Graaf

Publicatie: Readers digest, gids voor vitaminen en mineralen

Publicatie: vitamines en Zelfzorg, Ruud Nieuwenhuis

Publicatie: The Magnesium miracle, Dr. Carolyn Dean

http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Oligodynamic+Action

http://www.natuurlijkerwijs.com/mineralen.htm#magnesium

http://www.sohf.nl/nutrient/magnesium

http://www.orthokennis.nl/nutrienten/magnesium

http://naturafoundation.nl/monografie/Magnesium.html