Nano platina als antioxidant, sleutelstof voor een lang en vitaal leven
We willen allemaal wel 80 a 90 jaar worden. Uiteraard bij voorkeur in goede gezondheid 😊. Op dit moment wordt de westerse mens gemiddeld ouder dan honderden jaren het geval is geweest. En tegelijkertijd daalt de leeftijd waarop mensen chronisch medicijnen gaan gebruiken. Het gaat hierbij zo goed als altijd om klachten die veroorzaakt worden door onze westerse leefstijl. Bloeddrukverlagers, cholesterolverlagende medicijnen, antidepressiva, medicijnen die werken op hormoonklieren zoals de schildklier en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wil je meer weten over de gevolgen van chronisch medicijngebruik? Klik dan hier.Â
Het lijkt wel of medicatie de sleutel is geworden voor een lang en vitaal leven. Maar we weten eigenlijk allemaal van binnen dat medicijnen niet een echte oplossing zijn, uitzonderingen daar gelaten. Het is onze leefstijl die bepaalt of we daadwerkelijk ziek worden. En dat is iets heel moois. Het betekent namelijk dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid en het ontstaan van ziekten.

We zijn wat we eten
Er zijn natuurlijk meerdere leefstijlfactoren die de moeite waard zijn om te noemen, maar in dit artikel wijd ik me geheel aan de invloed van sleutelstofjes in onze voeding, die de kans op een lang en vitaal leven sterk vergroten. We zijn immers wat we eten…
Deze stofjes heten antioxidanten en komen van nature in onze voeding voor. Vitaminen en mineralen kunnen werken als een antioxidant, bijvoorbeeld vitamine C en E en de mineralen zink en selenium. Zij beschermen ons, allemaal op hun eigen unieke wijze, voor schade aan lichaamscellen. In de kern van iedere cel bevindt zich het DNA, het erfelijk materiaal. Schade aan het DNA kan op termijn leiden tot de meest bedreigende ziekte van deze tijd, kanker. Ook ontstekingsprocessen, die op hun beurt aandoeningen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen worden in toom gehouden door antioxidanten.
Antioxidanten beschermen dus tegen ziekten en ook tegen vroegtijdige verouderingsprocessen
De rijkste bron van deze anti-aging stofjes zijn fruit en groenten. En dan het liefst de biologisch geteelde varianten. Hoewel wetenschappelijk onderzoek nog geen duidelijk beeld geeft over de exacte meerwaarde van biologische voeding, lijkt het er op dat deze meer antioxidanten bevat. Er zijn zelfs meta-analyses (onderzoeken waarbij gekeken is naar meerdere studies) die een verschil laten zien van meer dan 50% (1,2)! Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat biologische planten niet bespoten worden met chemische pesticiden, waardoor ze meer van hun eigen beschermende stoffen produceren, dezelfde antioxidanten dus. De stofjes die mensen beschermen tegen ziekten, beschermen de planten ook. Mooi hoe dat werkt toch?
Tegenwoordig komen de meeste mensen antioxidanten tekort
Niet alleen krijgen we vaak te weinig antioxidanten binnen vanuit de voeding, we hebben er ook veel meer van nodig. Een teveel aan vrije radicalen ontstaat doordat het lichaam overvraagd wordt. Stress, gifstoffen uit voeding, water en lucht, medicatie, cosmetica, alcohol, roken en straling afkomstig van draadloze apparatuur, belasten het immuunsysteem en vragen om continue ontgifting. Het lichaam wordt gedwongen tot afweerreacties en produceert méér energie om alle beschermingsprocessen goed te laten verlopen. De aanmaak van meer energie leidt tot meer vrije radicalen.
Hoe komen we aan extra antioxidanten?
Allereerst is het van belang om de consumptie van (biologische) groenten en fruit te verhogen. Eet bij voorkeur 500 gram groenten en 2 a 3 stuks fruit. Ook onbewerkte noten, zaden en pitten, kruiden en specerijen bevatten ruimschoots antioxidanten. De hoeveelheid enzymatische antioxidanten is lastiger zelf te beïnvloeden.


Platina als supplement
Iedere antioxidant werkt net weer even anders. Sommige antioxidanten kunnen meer schade beperken dan andere. Een categorie antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt, is de enzymatische antioxidanten. Ze zijn minder bekend, maar behoren tot de meest krachtige antioxidanten en hebben namen als superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) en glutathion-peroxidase (GPx). Ze worden gezien als eerstelijnsverdedigers, omdat ze de meest agressieve vrije radicalen uitschakelen.
Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes platina de functie van de enzymatische antioxidanten SOD en CAT na kan bootsen! Daardoor is nano platina één van meest krachtige antioxidanten die we kennen en dÃt kunnen we wel suppleren (innemen).
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van nano platina. Onderzoek uit Korea toonde een duidelijk levensverlengend aan van de inname van nano platinadeeltjes bij spoelwormen: de gebruikelijke levensduur van deze worm werd met éénderde verlengd. De onderzoekers wijten dit effect aan de antioxidantkracht van nano platina (3).
De kracht van nano platina
Vanwege deze bijzondere eigenschappen kan platina ingezet worden ter behandeling maar liever nog ter preventie van vroegtijdige veroudering, degeneratieve hersenaandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer, longinfecties als gevolg van schadelijke stoffen, bij fysieke stress, om schadelijke effecten van EMF (straling) tegen te gaan en als immunotherapie bij kanker. Om meer te lezen over bescherming tegen straling, lees Bescherming tegen straling – Nano Mineralen.
Er valt nog veel meer te vertellen over nano platina. Kijk vooral op Nano Platina – Nano Mineralen voor meer kennis.
Geschreven door Terah Afke
Bronnen:
- Baranski, M. et al. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. Journal of British Nutrition, 112(5): 794–811
- Dasami, D.K. et al. (2003). Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. Journal of agricultural and food chemistry, 51(5):1237-41
- Sakaue, Y., Kim, J. & Miyamoto, Y (2010). Effects of TAT-conjugated platinum nanoparticles on lifespan of mitochondrial electron transport complex I-deficient Caenorhabditis elegans, nuo-1. International Journal of Nanomedicine, (5): 687–695