Nano Zink & Zink/Koper

Zink en koper werken op een aantal vlakken met elkaar samen: bestrijden van bacteriën en virus­sen, behoud van een gezonde huid en glanzend, gepigmenteerd haar, sterke nagels, gewrichten en botten, gunstige cholesterolwaardes en goede cognitieve functies.

Qua opname zijn ze elkaars antagonisten. Je zou kunnen zeggen dat het rivalen zijn in de strijd voor opname in de bloedbaan. Koper en zink gebruiken namelijk dezelfde receptoren in het lichaam voor opname. Van zink is tienmaal zoveel nodig als van koper. In combinatie met de huidige levensstijl zal er daarom sneller een zinktekort optreden dan een kopertekort. Omdat koper dan geen rivaal meer heeft, kan er een relatief koperoverschot ontstaan.

Bij een zinktekort met een relatief koperoverschot start je dus met nano zink. Nadat er weer balans is gekomen na 1 à 2 maanden, stap je over op de nano zink met koper. Omdat er tienmaal zoveel zink nodig is, is de nano zink en koper samengesteld in die exacte verhouding van zink en koper: 10:1. In theorie kan er ook een kopertekort met zinkoverschot zijn, maar dit wordt vrijwel niet gezien.

In principe:

Bij een zinktekort start je met nano zink, en na 1 à 2 maanden stap je over op de nano zink en koper.

Ontdek waar je Nano Zink & Zink/koper kan kopen

Nano Zink:

 • Bij een geconstateerd of vermoedelijk zinktekort.
 • Bij een geconstateerd koperoverschot.
 • Bij psychische aandoeningen. Met name depressie, autisme, ADHD en schizofrenie. Altijd starten met nano zink, na 2 à 3 maanden overstappen op nano zink met koper.*
 • Bij gebruik van een koperspiraal als anticonceptie.
 • Bij oogklachten (innemen en in de ogen sprayen).
 • Wanneer je een nano zinkspray wilt navullen, voor bv. huiduitslag of droge ogen.
 • Bij de ziekte van Wilson (koperstapeling).

* Een disbalans tussen zink en koper wordt in verband gebracht met diverse psychische aandoeningen, zoals autisme, alzheimer, postpartum en andere vormen van depressie, ADHD
en schizofrenie. Voor een optimale status van diverse neurotransmitters, zoals GABA, dopamine en norepinefrine, is deze balans cruciaal. Bij bovengenoemde aandoeningen is zink essentiële suppletie, maar is koper ongewenst, totdat de balans hersteld is. Daarna mag overgegaan worden op de nano zink en koper.
Meer weten over hoe je met ADHD kunt omgaan zonder medicatie? Lees dan Omgaan met ADHD; kan het ook anders dan met medicatie? – Nano Mineralen.

Nano Zink en koper:

 • Als zink langer dan 2 maanden gebruikt wordt, óók als mensen supplementen nemen met zink, waar geen koper bij aanwezig is.
 • Bij frequent gebruik van vitamine C in doseringen boven de 1500mg.
 • Bij versterking van bindweefsel en botten.
 • Voor het behouden van sterk, glanzend en gepigmenteerd haar en tegengaan van grijs haar.

  Nano Zink en nano Zink/koper:

  • Bij darm- en immuniteitsverstoringen als PDS, de ziekte van Crohn en leaky gut syndroom.
  • Versterkt het afweersysteem bij infecties, ontstekingen en auto-immuunaandoeningen.
  • Bij griep en verkoudheid.
  • Stimuleert groei en spieropbouw.
  • Voor sterk bindweefsel en gezonde botten.
  • Voor behoud van sterk, glanzend en gepigmenteerd haar.
  • Bij huidklachten en huidbeschadigingen.
  • Bij keelpijn en heesheid.
  • Voor libido en vruchtbaarheid.
  • Bij oogklachten.
  • Voor een gezonde prostaat.
  • Bevordert het mentale welzijn, focus, geheugen en oplossingsgericht denken.
  • Ter aanvulling van een vegetarisch/veganistisch dieet.
  • Bij witte vlekjes en strepen op nagels.
  • Bij verminderd reuk- en smaakvermogen.
  • Bij zwangerschap.

  Wat is nano zink en nano zink en koper?

  Nano zink en nano zink en koper zijn beiden een zinksupplement, bestaande uit de kleinst mogelijke pure ofwel elementaire deeltjes (elementair betekent niet gebonden aan een andere stof) zink en zink met koper. De deeltjes zijn opgelost in gezuiverd en gevitaliseerd water. De kleine zink- en koperdeeltjes worden in de mond binnen één minuut opgenomen en hoeven het maagdarmstelsel niet door. Daarom heeft nano zink en nano zink koper geen nadelige werking op de darmflora en werkt het sneller dan iedere andere vorm van zink. Bovendien kun je nano zink en nano zink en koper ook uitwendig aanbrengen, omdat de huid de kleine deeltjes volledig absorbeert. Nano zink en nano zink en koper zijn vrij van hulpstoffen en dus 100% zuiver.

  Indicaties voor gebruik

  Aften

  Alcoholisme

  Anticonceptiepil

  Autisme

  Auto-immuunaandoeningen, zoals reumatoïde artritis

  Bodybuilding en andere intensieve sportbeoefening

  Chronische nier- en leveraandoeningen

  Darmklachten, PDS, coeliakie, ziekte van Crohn en diarree

  Diabetes en metabool syndroom/insulineresistentie

  Dieet rijk aan frisdrank, suiker, koffie, granen en peulvruchten

  Droge ogen (zinkspray)

  Erectiestoornissen

  Frequent ejaculeren

  Fysieke en mentale uitputting

  Haaruitval, alopecia

  Heesheid

  Huidproblemen (acne, eczeem, gordelroos, psoriasis, rosacea, zweertjes)

  Infecties

  Letsel (blessures, verwondingen, operaties, trauma)

  Mucositis (door chemo, bestraling)

  Oogaandoeningen zoals nachtblindheid, staar en maculadegeneratie

  Opbouw en onderhoud van haar, huid, nagels, botten en tanden

  Pigmentvlekken

  Prostaatklachten

  Roken

  Slechte wondgenezing

  Sikkelcelanemie

  Verhoogde cholesterolwaardes

  Verlaagde weerstand

  Zink is sinds 1963 officieel erkend als essentieel mineraal. Ons lichaam bevat er zo’n 2 tot 4mg van. Zink is, net als magnesium, essentieel voor élke cel in ons lichaam. Een ernstig zinktekort komt niet zo snel voor. Echter, een mild zinktekort komt geregeld voor en vergroot de vatbaarheid voor infectieziekten en verzwakt ons immuunsysteem. Het immuunsysteem is afhankelijk van zink voor de opbouw en activatie van de diverse witte bloedcellen, waaronder interferonen (IFN).

  Interferonen zijn natuurlijke eiwitten (glycoproteïnen) die in de cellen van het immuunsysteem worden afgescheiden na contact met virussen, bacteriën of schimmels. Ze spelen een belangrijke rol bij de werking van het immuunsysteem. Een (mild) zinktekort draagt daarom bij aan chronische ziektes, een verzwakt immuunsysteem en het ontwikkelen van kankercellen. Zink is ook in belangrijke mate betrokken bij de productie van energie, celdeling en celdifferentiatie (= proces, waarbij cellen steeds meer gaan verschillen in vorm en functie). Dit is nodig voor groei, opbouw, herstel en (wond)genezing van spieren en weefsels. Ook de groei en ontwikkeling van het (ongeboren) kind en (jong) volwassenen leunt op de zinkstatus. Daarnaast hebben zinkionen (net als koper- en zilverionen) directe antimicrobiële en antivirale activiteit.

  Lichaamscellen zijn voor hun functie afhankelijk van enzymen: noodzakelijke eiwitten om chemische reacties mogelijk te maken, ook wel katalysatoren genoemd. Enzymen zijn op hun beurt vaak weer afhankelijk van co-enzymen. Zink, in ionische vorm, is een co-enzym, voor meer dan 300 metallo-enzymen (metaal – of mineraalafhankelijke enzymen). Een voorbeeld van een belangrijk enzym dat afhankelijk is van zink, is delta-6-desaturase. Dit enzym is nodig voor de synthese (vorming) en omzetting van vetzuren zoals de omzetting van ALA naar EPA en van EPA naar DHA. Vetzuren zijn essentieel voor de stabiliteit en functie van onze celmembranen, hormoonbalans en regulatie van ontstekingsfactoren. (Andere metalen als magnesium, ijzer en koper zijn in ionische vorm ook co-enzymen voor de desbetreffende metallo-enzymen).

  Zink bevordert een goede conditie van het oog, helpt bij droge ogen en gaat maculadegeneratie tegen. Zink draagt bij aan een goed zicht doordat het een antioxidantfunctie heeft en bijdraagt aan de opbouw en noodzakelijke afbraak van cellen. Het is ook nodig voor een goede werking van DHA, het vetzuur dat van belang is voor een goede oogfunctie.

  Zink is één van de belangrijkste mineralen om het DNA in goede conditie te houden. In geval van een zinktekort kunnen verkeerde instructies afgegeven worden om cellen op de juiste manier op te bouwen. Vernieuwing van weefsels en het juiste functioneren ervan raakt dan verstoord. In het beste geval sterft de cel af, in het slechtste geval begint de cel zich ongeremd te delen tot een kankergezwel. Een lage zinkstatus is geassocieerd met een verhoogde kans op prostaat-, eierstok-, long-, borst- en galblaaskanker.

  Dyslipidemie, een verstoring van de bloedvetten waaronder cholesterol en triglyceriden, blijkt vaak zink gerelateerd te zijn, waarbij zinksuppletie verbetering kan geven. Zinksuppletie verhoogt het gunstige
  HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol en de triglyceriden, die in hoge waardes risicofactoren zijn voor hart- en vaatziekten, metabool syndroom en diabetes mellitus. Bij een
  kopertekort kunnen verhoogde cholesterol- en triglyceridengehaltes ontstaan.

  Zink is betrokken bij de zenuwprikkeloverdracht in de hersenen, de regulatie van dopamine en serotonine en de neuronale plasticiteit (het vermogen van hersen- weefsel om zich te herstellen en te herstructureren) Voor een optimale status van diverse neurotransmitters, zoals GABA, dopamine en norepinefrine, is de juiste balans tussen zink en koper cruciaal.
  Uit een dierstudie bleek dat zink beschermt tegen neurotoxiciteit van lood.
  Koper is betrokken bij de synthese en het metabolisme van hormonen en neurotransmitters.
  Een kopertekort kan leiden tot neuropathie.

  Uit studies blijkt dat vrouwen met PMS of PCOS significant lagere zinkspiegels hebben dan vrouwen zonder deze klachten.
  Zinksuppletie met 2 keer de normale dagdosering bleek PMS-klachten te kunnen verlagen en de kwaliteit van leven te kunnen verhogen vergeleken met een placebo. PCOS-gerelateerde klachten als dyslipidemie (verstoorde bloedvetten) en follikelgroeistoornissen blijken vaak zink gerelateerd te zijn, waarbij zinksuppletie verbetering kan geven.

  Zink en koper bij de vertering, leaky gut en andere darmklachten

  Zowel zink als koper helpen bij het verteren en vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Koper activeert daarbij de natuurlijke energie in het lichaam.
  Zink draagt bovendien bij aan een gezond zuur-base-evenwicht, wat de darmflora ten gunste komt.
  Zink is belangrijk voor een gezond darmslijmvlies en de zogenaamde “tight junctions”: eiwitten die bepalen welke stoffen de darm passeren of niet. Dit is van grote invloed op ons
  algehele welzijn. Een verstoorde darmbarrièrefunctie pleegt een aanslag op ons immuunsysteem, waardoor de weerstand verzwakt. Giftige stoffen kunnen in de bloedbaan komen en allerlei klachten veroorzaken zoals allergieën, reumatische aandoeningen, huidklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Zink remt ook direct en indirect ontstekingen van de darm die zich veelvuldig voordoen bij o.m. de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en PDS.

  Let op:

  Zink in tabletvorm komt altijd in de darm, waar het ook de ziekmakende bacteriën kan voeden. Nano zink kan vanuit de bloedbaan de darm versterken terwijl je met middelen als nano zilver de ziekmakende bacteriën kunt afdoden. Het is in zo’n situatie van belang om nano zink lang in de mond te houden alvorens door te slikken, terwijl zilver diréct doorgeslikt moet worden op nuchtere maag om in de darm terecht te komen.

  Koper zorgt er mede voor dat ijzer wordt vastgelegd in het hemoglobine en speelt zodoende een rol bij de ijzerstofwisseling en het zuurstoftransport in het lichaam. Koper is betrokken bij de synthese van melanine, wat zorgt voor pigmentatie van huid en haar en gaat hiermee vergrijzing en pigmentvlekken tegen.

  De synthese en crosslinking van collageen en elastine zijn o.m. afhankelijk van koper en belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van huid en bindweefsel. Koper draagt hiermee bij aan een jeugdige huid en gezonde organen zoals longen, hart en bloedvaten.

  Ook voor de groei en ontwikkeling van botten en weefsels, nieuwvorming van bloedvaten, en synthese van hormonen en neurotransmitters zijn zowel zink als koper van belang.

  Een optimale koperstatus bevordert het psychische en mentale welzijn en een optimale energievoorziening van ons lichaam.

  Hoewel bij mensen een ernstig kopergebrek niet vaak voorkomt, zijn milde kopertekorten niet zeldzaam. Bij landbouwhuisdieren (dieren gehouden voor vlees, melk, wol, etc.) is een kopertekort wereldwijd zelfs de belangrijkste tekortkoming.

  Het belang van koper voor dieren en mensen is al bijna een eeuw bekend. Het menselijk lichaam bevat zo’n 100mg ervan, hoewel metingen schaars zijn. Koper komt voornamelijk voor in de hersenen, nieren, lever en hart: circa 3 tot 5mcg/gr. Koper is een cofactor voor cytochroom-c-oxidase, het enzym in de laatste fase van de elektronentransportketen; het energieproces in de mitochondriën. Koper is dus een essentieel element voor onze energiehuishouding.

  Botten en spieren bevatten maar liefst 50% van de totale hoeveelheid koper.

  Het mineraal is als cofactor van diverse co-enzymen en metalloproteïnen ook van belang voor de antioxidantverdediging en de controle van ontstekingen en allergieën.

  In de strijd tegen ziektekiemen is koper de laatste jaren in beeld gekomen. Een metaal waarvan de kiemdodende werking – opvallend genoeg – in de oudheid al bekend was. Zo beschrijft een Egyptische tekst op een papyrusrol, daterend van tussen 2600 en 2200 voor Christus, hoe koper kan worden gebruikt voor de ontsmetting van wonden en het steriliseren van water.

  Ook Grieken, Romeinen, Azteken en andere oude beschavingen kenden de antimicrobiële eigenschappen van koper. Ze gebruikten hetvermalen tot poeder, tegen huidaandoeningenOok blijkt uit archeologische vondsten uit Pompeï en Herculaneum dat Italiaanse artsen in de eerste eeuw instrumenten van koper en brons gebruikten. Uit archeologische vondsten in de omgeving van Pompeï en Herculaneum blijkt tevens dat Italiaanse artsen in de eerste eeuw instrumenten van koper en brons gebruikten.

  Hoeveelheid en dosering

  Volwassenen

  Houd de vloeistof 1 minuut in de mond, alvorens door te slikken, voor optimale opname door het slijmvlies.
  Klachtendosering: 30 ml per dag.
  Onderhoud: 10-20 ml per dag.

  Baby's & kinderen

  0-2 jaar:     1 theelepel/5 ml per dag.

  2-6 jaar:     1 eetlepel/10 ml per dag.

  6-12 jaar:    2 eetlepels/20 ml per dag.

  Nano zink is uitermate geschikt om op de huid en in de ogen aan te brengen, bijvoorbeeld door middel van een spray. Eén verstuiving op de aangedane plek of in de ogen is voldoende. Aanbrengen naar behoefte, het mag meermaals per dag. Mocht je daarna een crème willen aanbrengen op de huid, wacht dan tot de vloeistof ingetrokken is en de huid weer droog.

  • Vraag aan een expert van deze webshop wat de ideale dosering voor je is.
  • Raadpleeg eerst je gezondheidsdeskundige als je gezondheidsproblemen heeft, medicijnen gebruikt of zwanger bent.
  • Afgesloten en buiten bereik van jonge kinderen bewaren.
  • Na opening minstens 1 jaar houdbaar.

  Referenties

  Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. Hemilä H1. JRSM Open. 2017 May 2;8(5)
  Loss of C1 and C3 epinephrine-synthesizing neurons in the medulla oblongata in Parkinson’s disease. Gai WP1, Geffen LB, Denoroy L, Blessing WW.
  A comprehensive review of the role of zinc in normal prostate function and metabolism; and its implications in prostate cancer. Costello LC1, Franklin RB2. Arch Biochem Biophys.
  2016 Dec 1;611:100-112.
  Yasuda, H., Yoshida, K., Yasuda, Y. & Tsutsui, T. Infantile zinc deficiency: Association with autism spectrum disorders. Scientific Reports, 1;129.
  Stuckey, R., Walsh, W. & Lambert, B. The Effectiveness of Targeted Nutrient Therapy in Treatment of Mental Illness. A pilot study. ACNEM Journal. Vol. 29 No 3, November 2010.
  Modulating the immune response by oral zinc supplementation: a single approach for multiple diseases. Archivum Immunologiae et Therapiae Experimentalis, February 2008,
  Volume 56, Issue 1, pp 15–30.
  Berg K1, Bolt G, Andersen H, Owen TC. Zinc potentiates the antiviral activity of human INF- alpha tenfold. J Interferon Cytokine Res. 2001 Jul;21(7):471-4. 
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11506740
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18250973
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407988/
  http://www.abcgezondheid.nl/nl/news/zink_herstelt_het_dna/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407988/ zink, cytokines, TNFa
  https://www.nature.com/articles/srep00129 autisme
  https://books.google.nl/books?id=xyJEDt9LrGsC&pg=PA385&lpg=PA385&dq=immu- notransmitters&source=bl&ots=g3l58_nwAK&sig=mUum24IpV2QWBI2HLgr0MVbu- MAo&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwivkuaT8tDaAhXPZlAKHaZWBE4Q6AEIOjAC#v=onepa- ge&q=immunotransmitters&f=false (pagina 365 immunotransmitters).
  https://biologielessen.nl/index.php/dna/706-genexpressie
  https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol/triglyceriden/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26244049 (zink en bloedlipiden).
  https://www.natuurdietisten.nl/vaker-zink-tekort-dan-gedacht-2/
  http://www.naturafoundation.nl/monografie/Zink_zinkmethionine.html
  http://www.orthokennis.nl/nutrienten/zink
  http://www.vib.be/nl/biotech-basics/Pages/celdifferentiatie.aspx
  http://www.rplab.be/nl/analyse_nutri_all.cfm?device=Zn
  Publicatie: Fit met voedingssupplementen, Dr. Gert E. Schuitemaker, 2012
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_vetzuren
  https://www.nrc.nl/nieuws/2013/12/13/koper-heeft-een-antibacteriele-werking-1323981-a261266
  https://www.rd.nl/meer-rd/gezondheid/koper-bestrijdt-bacterie-en-virus-in-zieken