Shoppershigh versus het morele dilemma

Er zijn weinig dingen zo lekker bevredigend als jezelf trakteren op een nieuw paar schoenen, een hip t-shirt of dat mooie ornament voor in huis. Online shoppen is daarom een schijnbaar ideale uitlaatklep. Immers we hoeven de deur niet uit en vaak de volgende dag staat onze favoriete bezorger al op onze stoep. Het wordt ons ook wel heel gemakkelijk gemaakt. De aanbiedingen vliegen ons dagelijks om de oren. Kortingsbonnen, giftvouchers, supersale: de woorden alleen al veroorzaken een piek in onze endorfinebalans. Als deze vervolgens even inzakt kunnen we onze nieuw vergaarde outfit showen op Instagram of TikTok en de complimenten zijn niet van de lucht. Even voelen we ons weer mens, voelen we ons gezien en gewaardeerd. Tot de volgende existentiële dip en dan begint het hele circus weer van voren af aan. Echter in een wereld waarin bijna alle luxe of afwijkende gedragsvormen wel het woord -shaming achter zich aan dreigen te krijgen, dringt ook het verschijnsel shopshaming zich onmiskenbaar aan ons op. Wat is het effect van ons (online)shop gedrag op onze omgeving en is de kortstondige bevrediging die het ons schenkt het allemaal wel waard?

Meer dan de helft van de Nederlanders shopt online en die aantallen namen tijdens de Covid-19 pandemie alleen maar toe. En het lijkt zo onschuldig. Je hoeft niet in je auto te stappen, toevoer naar winkels is niet nodig want: warehouse! Heerlijk toch, de bel gaat en het is je favoriete pakketbezorger. Ben je niet thuis? Hij laat zich niet afschrikken en komt het pakket nog twee keer aanbieden. Past het niet? Ook geen probleem. (Kosteloos) retourneren is een service die menig webwinkel hoog in het vaandel heeft staan. Vooral ons zuunige Holland is er Europees kampioen in. Bijna de helft van de pakketjes gaat weer retour, en moet dientengevolge nogmaals aangeboden worden. Daar gaan aardig wat vervuilende kilometers inzitten veroorzaakt door die bestelbusjes die af en aan rijden met die vaak veel te groot ingepakte goederen. Om van ieders favoriete oom Ali(Express) maar te zwijgen. Als je de kinderarbeid, de lage lonen en de veel minder strenge kwaliteitseisen al succesvol hebt genegeerd moet je je er toch wel van bewust zijn dat het aantal kilometers dat dat jurkje of t-shirtje van 9 euro uit China aflegt, het milieu niet echt ten goede zal komen. Dus wellicht is het een idee om ‘die ‘ver van mijn bed show’ toch ook een beetje jouw probleem te maken. Om consumenten de voetafdruk van hun online-bestelling te laten zien, ontwikkelde Bewust bezorgd, een belangenvereniging voor bedrijven die zich bezighouden met internetverkoop, een online-tool. Op de site bewustbezorgd.org kunnen mensen zien welke invloed verschillende bezorgmanieren hebben op het milieu.

Verantwoord online shoppen

Uiteraard laten we je niet helemaal hangen in het luchtledige. Keihard afkicken kan moeilijk zijn. Daarom is een bewustzijnsverandering wellicht de remedie om met een lichter gemoed je online winkelmandje te vullen. Hieronder zetten we een aantal tips op een rij waardoor ook jij je online shopervaring milieuvriendelijker kan voortzetten.

 • Think vintage. Het is hip en scheelt een hoop in je environmental footstep. Hoe leuk was het vroeger om die tweedehandswinkeltjes af te struinen? Dat kan ook online!  
 • Verdiep je in de stofsoort. Zijde heeft bijvoorbeeld een veel grotere impact op het milieu dan gerecycled katoen.
 • Investeer in een paar tijdloze basisstukken die meerdere seizoenen meegaan. Combineer dit met je vintage look en je bent in no time een ultra WOKE trendsetter.
 • Voor je gaat bestellen, lees het missie/visie statement van het bedrijf. Veel online ondernemers proberen ook zo duurzaam mogelijk te produceren, verpakken en versturen. Check hiervoor de keurmerkenwijzer.
 • Bedenkt dat het geluk dat een aankoop met zich meebrengt een momentopname is. Op de lange duur maakt het ons niet gelukkiger. Mindfulness is hierbij van toepassing en een langetermijnvisie op geluk.
 • Create awareness. Show jij jouw coole nieuwe outfits op Social Media? Vertel dan ook hoe je eraan komt en hoe je erover na hebt gedacht. Goed voorbeeld doet goed volgen!
 • Wil je toch nog online shoppen? Natuurlijk hoeft je niet helemaal cold turkey voor altijd op de fiets naar de markt. Check eens de site van https://ecogoodies.nl/. Daar kun je shops vinden die zich wél over het welzijn van omgeving en milieu bekommeren.

Alternatieven voor een natuurlijke endorfineboost

Geluk gunnen we iedereen. Een gelukkig mens straalt dit uit en deelt het. Daarom is het fijn om te weten dat er plenty andere manieren zijn om je gelukshormonen op een sustainable manier een boost te geven. Endorfine en dopamine worden namelijk door je lichaam zelf aangemaakt. Het zijn neurotransmitters, stofjes die boodschappen doorgeven van je hersenen naar- en van je zenuwcellen. Endorfine geeft boodschappen zoals; ‘hey ik voel me lekker’ en ‘dit doet niet zoveel pijn’ door. En dopamine zorgt ervoor dat je je lekker energiek en opgewekt voelt. Het zijn dus een soort lichaamseigen drugs, vandaar ook dat die shoppershigh, te vergelijken is met andere verslavingen zoals alcohol of verdovende middelen. Bijkomend verschijnsel is echter dat die piek ook maar heel kort duurt en je snel geneigd bent ‘meer’ te willen. Vandaar dat het mindfulness principe ook hier naadloos van toepassing is. Wil je die natural high bij jezelf opwekken, doe dit dan met goede keuzes. Een stukje chocolade geeft namelijk ook voldoening. Behalve als je het overdrijft, de hele zak leegeet en vervolgens niet meer in je duurzaam aangeschafte spijkerbroek past.

Er zijn leuke, en gezonde manieren om toch je dagelijkse endorfinefix te krijgen en hieronder zetten wij ze voor je op een rijtje.

 • Natuurlijke stoffen zoals nano goud stimuleren de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine. Het is niet gelogen als ik zeg dat er echt mensen zijn die na één of meerdere shotjes nano goud een gold rush krijgen, een heerlijke natural high! En het is nog goed voor je ook.
 • Sporten. Hoe kinderachtig of voor de hand liggend het ook klinkt. Bewegen maakt gelukkig. Kies iets waar JIJ je lekker bij voelt. Wandelen in de natuur, dansles of online yoga. Het is DE manier om op een natuurlijke manier endorfine aan te maken.
 • Liefdevolle aanraking. Dat kan heus een goede massage zijn (huidhonger is echt een ding), maar het liefst ga je een lekker potje vrijen met je liefje.
 • Zonlicht. Ga er eens lekker op uit of ga voor langere tijd buiten zitten in de zon voor de aanmaak van vitamine D. De ultravioletstraling van licht zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt.
 • Rust in je hoofd creëren. Bijvoorbeeld door middel van meditatie. Er zijn tegenwoordig genoeg (gratis) apps te downloaden die je daarbij helpen.
 • Tot slot nog een laatste dooddoener: lachen is gezond! Kijk een grappige film met je vrienden. Of ga slappe moppen tappen. Niets stimuleert de aanmaak van endorfine zo positief als een paar onvervalste dijenkletsers!

Geschreven door Melanie Thijm