Alleen al kijken naar de passiebloem geeft een diep gevoel van rust, alsof hij je meeneemt naar een wereld van orde en zachtheid. En dat is precies de kracht van passiebloem als supplement: passiebloem heeft licht bedwelmende eigenschappen die angst en zorgen wegnemen en lichaam en geest laten ontspannen. Dat alles zonder dat je er duf van wordt, integendeel: passiebloem verbetert je focus juist.

Passiebloem (ook wel ‘passiflora‘), komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika, maar groeit tegenwoordig ook in Nederland. Misschien heb je hem zelfs wel als sierplant in de tuin. De oorspronkelijke bewoners van Amerika gebruiken passiebloem al eeuwenlang medicinaal bij zenuwpijnen en rusteloosheid en dat is precies waar je hem vandaag de dag voor kunt gebruiken.

Passiebloem voor een diepe slaap

Deze prachtige paarse bloem wordt in de kruidengeneeskunde vaak ingezet bij mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. Rondtollende gedachten, ongerustheid en zorgen kunnen het moeilijk maken de slaap te vatten, wat leidt tot weinig energie de volgende dag. Passiebloem brengt je hoofd tot rust waardoor er ruimte ontstaat om in slaap te vallen.

Uit onderzoek (1) blijkt dat een kopje passiebloemthee voor het slapen gaan een significante verbetering van de slaap kan geven, zonder bijwerkingen. In een ander onderzoek (2) werd de werking van passiebloem vergeleken met het geneesmiddel oxazepam, een middel dat door artsen vaak wordt ingezet bij slaapproblemen. Uit het onderzoek bleek dat de werking van passiebloem en oxazepam hetzelfde is, op één ding na. Mensen die oxazepam hadden gebruikt voelden zich de dag er na vrij duf en functioneerden minder goed tijdens hun werk, terwijl de groep die Passiebloem had genomen, deze gevolgen niet ervaarde.

Ik heb ook weleens gehoord dat mensen de dag na het nemen van passiebloem juist een betere focus hadden, doordat er meer rust en ruimte in het hoofd was. Zo waren ze minder afgeleid door gedachten en konden ze zich beter concentreren.

Kom tot rust met passiflora

Passiflora ondersteunt niet alleen een gezonde nachtrust, maar geeft je ook overdag meer ‘peace of mind’. Zeker in onzekere of stressvolle periodes is passiebloem een fijn plantje om mee samen te werken, zoals tijdens examenperiodes.

Passiebloem ontspant lichaam en geest, zonder je concentratie of reactievermogen te verminderen. Het kruid is heilzaam voor mensen voor wie leven lijden is geworden, voor hen die gebukt gaan onder verwachtingen, prestaties en verlangens van anderen.

Hernieuwde passie voor het leven

In dat opzicht brengt passiebloem je dan ook weer terug bij jezelf, bij je innerlijke wijsheid. De plant heeft een grondende werking die je ondersteunt bij het loslaten van de verwachtingen van anderen. Die je helpt te herinneren wat écht belangrijk is voor jou en je eigen leven helpt vorm te geven. Passiebloem geeft je de zelfcompassie die je nodig hebt om aan iets nieuws te beginnen, om te vertrouwen op je intuïtie en om gedurfde stappen te maken. De bloem helpt je de zin voor het leven weer te voelen.

De uitnodiging van de passiebloem

Passiebloem groeit in hartje zomer, een tijd waarin we allemaal uitgenodigd worden om lichaam en geest te ontspannen, precies hetgeen waarmee deze bloem je helpt. Kijk maar naar de bijen, de hele zomer lang kruipen ze in het hartje van de bloem, om zichzelf helemaal te bestuiven met pollen, om dan een dutje te doen middenin de bloem. Met passiebloem krijg jij ook de kans om tot rust te komen en je op te laden, zodat je je weer kunt focussen op de dingen die belangrijk zijn voor jou.

Gebruik

Een passiebloem supplement kun je zowel voor het slapengaan als overdag nemen, omdat je er niet duf van wordt. De bloem helpt je te ontspannen en kalmeren, wat je focus en slaap verbetert. In tegenstelling tot goudpapaver en valeriaan, is passiebloem in de juiste dosering ook geschikt voor kinderen.

Overleg voor gebruik altijd eerst met een arts of fytotherapeut. Niet geschikt bij gebruik van geneesmiddelen, tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

Bronnen:

(1) Ngan A, Conduit R. A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality. Phytother Res. 2011 Aug;25(8):1153-9. 

 (2) Skhondazedeh, S., Nahhavi, H.R., Vazirian, M., Shayeganpour, A., Rashidi, H., Khani, M. Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):363-7.

 

Geschreven door: Charelle Casander