Recept: Gezonde Vegetarische Curry
Dit recept is een heerlijke vegetarische en veganistische curry. Zoveel vlees eten als de gemiddelde Nederlander nu eet is helemaal niet nodig. Plus het kwaliteitsvlees in de supermarkt is ook drastisch achteruitgegaan.
Dat is één van de redenen waarom je vaker voor een vegetarisch gerecht kunt kiezen. Er zijn namelijk heel veel fijne plantaardige eiwitbronnen en in dit recept heb ik voor kikkererwten gekozen.
Kikkererwten zijn lid van de erwtenfamilie en vallen onder de peulvruchten. Ze helpen het verzadigingsgevoel te vergroten, bevorderen de spijsvertering door alle vezels, hebben een alkaliserend effect op het lichaam (gaan verzuring tegen) en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Ook bevatten ze de nodige vitaminen en mineralen, zoals: ijzer-, zink-, fosfor- en B-vitaminen, die allemaal van bijzonder belang zijn voor vegetariërs en veganisten.
Tot slot zijn kikkererwten een goede bron van drie voedingsstoffen: magnesium, mangaan en vitamine B6. Deze vitaminen helpen om veelvoorkomende symptomen van PMS te verminderen. Dus dames met hormonale klachten, make this dish!
Ingrediënten (4 personen):
- 250 zilvervlies of wilde rijst
- 400 gram biologische pompoen
- 2 zoete puntpaprika’s
- 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 220 gram)
- 500 gram tomaten passata (di pomodori)
- 400 ml romige kokosmelk
- 25 gram gras gevoerde rauwmelkse roomboter
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 3 theelepels Garam masala
- 1,5 theelepel komijn
- 0,5 theelepel cayennepeper
- Handje verse koriander
- Snufje zout
- 2 schepjes Okinawa mineralen
Bereiding vegetarische curry:
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de gember, ui en knoflook fijn en de paprika in blokjes.
3. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe aan een pan met (kokend) water en breng aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten gaar.
4. Doe de roomboter in een wok en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak in een paar minuten de ui goudbruin.
5. Daarna mag de garam masala, komijn en cayennepeper in de wok. Roer door elkaar en bak even een minuutje mee. Houd je niet van pittig eten? Voeg dan een paar snufjes cayennepeper toe, je kan later altijd extra toevoegen.
6. Nu mag je de paprikablokjes mee wokken. Bak een paar minuutjes mee (niet te lang want dan verliest de paprika veel vitamine C).
7. Giet de kikkererwten af in een vergiet (was al het vocht er goed af) en voeg deze toe aan de curry, samen met de gekookte pompoenblokjes.
8. Nu mag de tomaten passata en kokosmelk in de wok en breng op smaak met zout.
9. Laat dit 10 minuten pruttelen op laag vuur.
10. Serveer de curry met rijst en garneer met verse koriander. Enjoy!

Charlotte Anne
Dit heerlijke recept is geschreven door Charlotte Anne. Meer recepten en informatie kun je lezen op de