Rond de jaarwisseling nemen we vaak tijd om het afgelopen jaar te overdenken. We maken plannen en zetten intenties voor het nieuwe jaar. We beginnen weer met frisse moed met het sleutelen aan patronen die ons niet meer dienen.
Velen van ons gebruiken de maand januari om te stoppen met ongezonde gewoontes of lassen een pauze in. Het opschonen van lichaam en geest past hier mooi bij. Omdat lichaam en geest nauw met elkaar verweven zijn, werkt een lichamelijke aanpak ook door op onze psyche en vice versa. Lichaamsbeweging kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we (letterlijk én figuurlijk) beter in ons vel zitten. Ook kan een lichamelijke ontgiftingskuur krachtige effecten hebben op onze gemoedstoestand en helderheid van geest.
Het mooiste is als we een reset teweeg kunnen brengen. Een reset is een herstart vanaf een beginpunt, zoals het begin van een jaar. De letterlijke definitie is het opnieuw starten van een besturingssysteem. Een mooie vergelijking, voor zowel lichaam als geest, want beiden vormen zij ons besturingssysteem. Dan nu de hamvraag:
Hoe pakken we dit aan?
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Denk maar aan alle diëten, voedingstheorieën, gezondheidsgoeroes en voedingscoaches. Aan de ene kant is dat heel mooi, want je kunt datgene kiezen wat bij jou resoneert en past. Soms is het ook verwarrend, want theorieën en diëten staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Gelukkig zijn er ook genoeg overeenkomsten.
Nagenoeg iedere serieus te nemen theorie, dieet, goeroe of coach zal het reinigen, herstellen en opbouwen van sleutelorganen als de darmen en de lever een centrale plek geven. In deze blog focus ik me dan ook op de lever en de darmen.
In de darmen bevinden zich ongeveer 2 kilo aan bacteriën.
In de darmen bevinden zich ongeveer 2 kilo aan bacteriën. Tenminste als het goed is . Gunstige en minder gunstige soorten horen vredig samen te leven, waarbij het de bedoeling is dat de gunstige soorten er voor zorgen dat de ongunstige bewoners van de darmen in toom worden gehouden. Een voorbeeld van een gunstige bacteriesoort is het geslacht van de bifidobacteriën in de dikke darm. Een minder gunstige soort, die ook in de dikke darm huist, is de clostridium difficile. Als er te weinig bifido’s in de dikke darm aanwezig zijn, dan kan de clostridium overwoekeren en een nare infectie veroorzaken. So far so good.
In de loop van het jaar of zelfs van ons leven krijgen de darmen te maken met allerlei voedingsstoffen (bv. suikers en alcohol) en chemische stoffen (afkomstig van water, bestrijdingsmiddelen, medicijnen, de pil, etc.). Deze stoffen hebben een negatieve invloed op het microbioom (de samenstelling van onze darmbacteriën oftewel de darmflora). Het microbioom raakt verstoord en de ongunstige soorten nemen de boel over, met alle gevolgen van dien. Maar ook teveel stress heeft een ontwrichtende invloed op het microbioom.
Een probioticakuur in het nieuwe jaar zorgt voor een verbeterde spijsvertering en opname van voedingsstoffen, een sterker immuunsysteem, betere vetverbranding en een optimale aanmaak van je ‘happy hormonen’ (serotonine en dopamine). Je bent hierdoor minder vatbaar voor griep, verkoudheid en andere infecties. Tevens verminder je je kans op darmklachten, allergieën en huidaandoeningen en niet te vergeten neerslachtigheid.
Hoe mooi zou het zijn als je een probiotica kunt innemen, die je als het ware een reset geeft naar het ideale microbioom, zoals dat in ons DNA ligt opgeslagen. Maar hoe komen we daar achter? PiLeJe heeft 8 bacteriestammen geïdentificeerd, die in onze blueprint vertegenwoordigd zijn. Deze bacteriën leven dus in de darmen van kinderen en verrichten daar belangrijk werk. Zoals gezegd verandert de balans in de loop van een mensenleven vaak in het voordeel van de ongunstige soorten. Het zal je daarom niet verbazen dat tegenwoordig bijna niemand meer een perfecte spijsvertering heeft. Wie iedere dag ontlasting heeft in de vorm van een stevige sigaar, mag zich zeer gelukkig prijzen 🙂 .
De lever
Je lever is een ongelooflijk belangrijk orgaan, dat vele cruciale functies heeft. Tot haar taken behoren het transformeren van verschillende soorten vet die via voeding binnenkomt tot een bruikbare bron van energie voor het lichaam.
Hier gebruikt de lever galzouten voor die afgegeven worden door de galblaas na het eten van vetten. Daarnaast is de lever een opslagplaats voor glucose. De meeste glucose wordt opgeslagen als glycogeen. Hiermee helpt je lever je bloedsuikerspiegel constant te houden, en voorkomt het dus energiedips.
Een derde belangrijke taak van de lever is het opslaan van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Maar waar de lever het meest bekend om staat en waar dit sleutelorgaan onvermoeibaar, dag en nacht mee bezig is, is het onschadelijk maken van gifstoffen. Tenslotte, in het verlengde daarvan, screent en filtert de lever ons bloed. Niet alleen beschermt de lever ons tegen schadelijke stoffen, maar ook tegen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën.
Volgens Anthony William (alias Medical Medium), die een dikke pil schreef geheel gewijd aan de lever, is het verzorgen/redden van je lever de sleutel tot gezondheid en welzijn.
In iedere vorm denkbaar: lichamelijk, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel. Het overgrote deel van de aandoeningen/ziekten die de moderne mens teistert, wordt in zijn optiek verkeerd gediagnosticeerd. Er wordt compleet over de lever heen gekeken, ze krijgt bijzonder weinig aandacht… en credits!
Ik vind zijn boek fascinerend en een grote eye opener. Het heeft er absoluut aan bijgedragen dat ikzelf ook het nieuwe jaar aftrap met een lever- en darm reset.
In de darmen bevinden zich ongeveer 2 kilo aan bacteriën.
Mariadistel, de ultieme redder voor je lever!
De mariadistel komt oorspronkelijk uit o.a. Zuid-Europa, waar het nog steeds als voeding en als lever beschermend middel wordt ingezet. Maar ook in ons kikkerlandje is de mariadistel misschien wel de meest bekende leverplant. En niet zonder reden: deze plant is als geen andere plant in staat de lever te resetten.
Hij kan namelijk de structuur van de buitenste cellen van de lever veranderen en versterken, zodat giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen. Daarnaast stimuleert mariadistel het herstellend vermogen van de lever. Bovendien bevordert het de vorming van nieuwe hepatocyten (cellen in het belangrijkste leverweefsel). Het kan beschadigingen aan de lever veroorzaakt door bv. een leverinfectie, zware metalen, medicijnen én alcohol herstellen. Hierin is de mariadistel uniek.
Daarnaast is de plant een antioxidant én heeft het een cholesterolverlagende werking. Tenslotte kan mariadistel de oplosbaarheid van gal verhogen en helpt het de lever in haar vet oplossende taken. Hoe beter de lever dit kan doen, hoe beter zij het bloed schoon kan houden. En je hebt minder kans op galstenen!
Mariadistel mag ingenomen worden in combinatie met medicijnen, dat is een groot pluspunt. Zelfs tijdens een chemokuur!
De lever als emotionele reiniger
Zoals de lever op lichamelijk niveau registreert wat er binnenkomt en wat er mee gebeurt, zo doet de lever dat ook op emotioneel niveau. De lever is hét orgaan dat je helpt je eigen grenzen te bewaken. Als je je teveel aanpast, of je juist te snel reageert, vaak vanuit frustratie of boosheid, dan levert dat innerlijke stress op die je leverenergie verzwakt. In de Chinese geneeskunde is een lever uit balans vooral geassocieerd met de emotie boosheid.
Ik krap bij het lezen hiervan even achter m’n oren, omdat ik snel geïrriteerd en boos kan worden. Ik ben benieuwd of het mij beter lukt om kalm te blijven als ik mijn leverdetox heb gedaan. Ik ga er zeker verslag van uitbrengen.
Door: Terah Beek
Bronnen:
https://www.ahealthylife.nl/detox-je-lever-met-de-mariadistel/
https://www.gottschalmeditaties.nl/taken-van-de-lever-lichamelijke-en-emotionele-detox/
Anthony William (2015). Medical Medium. Nederlandse editie. Uitgeverij Succesboeken.nl.