Rhodiola bij depressie, helpt het echt?

Deze spannende tijden van mogelijke lockdowns en nieuwe maatregelen gaat niemand in de kouwe kleuren zitten. Zeker niet als je snel worstelt met je mentale gezondheid. Gelukkig heeft moeder natuur een paar fijne kruiden in petto die hulp kunnen bieden bij depressie. Rhodiola is zo’n kruid.

Rhodiola, een veerkrachtig adaptogeen

Rhodiola (rhodiola rosea), ook wel rozenwortel genoemd, bevat de stofjes rosavine en salidroside. Deze twee stofjes zorgen ervoor dat rhodiola valt onder de adaptogenen: kruiden met een stabiliserende werking die zichzelf schikken naar de behoefte van jouw lichaam. Als je meer energie nodig hebt, geeft het kruid je meer energie. Als je meer rust en ontspanning nodig hebt, helpt rhodiola je te kalmeren.

Serotonine en rhodiola

Rosavine en salidroside werken stressverlagend en ondersteunen de aanmaak van het gelukshormoon serotonine: een stofje in je lichaam waar je vrolijk en optimistisch van wordt. Een tekort aan serotonine kan je angstig, moe en somber maken. Nogal een belangrijk hormoon dus, als het gaat om je mentale gezondheid.

Rhodiola bij depressie

Als je je depressief en somber voelt, schrijft de dokter je al snel antidepressiva voor. Sommige mensen zijn daarmee geholpen, maar als je liever voor een natuurlijk alternatief gaat, biedt rhodiola uitkomst. In de fytotherapie wordt rhodiola namelijk vaak voorgeschreven bij depressie. Helemaal niet zo gek, want rhodiola helpt je om emoties en moeilijke situaties beter te reguleren en verwerken. Denk hierbij aan symptomen als stress, verdriet en slapeloosheid. Omdat rhodiola een apatogeen is merkt het als het ware een disbalans in je lijf op en brengt het je terug naar een evenwichtige staat. En het mooie is: rhodiola heeft veel minder bijwerkingen dan het gemiddelde antidepressivum.

Energetische werking rhodiola

Ook energetisch heeft dit kruid een prachtige werking. Zo wordt rhodiola vaak geassocieerd met een levenskracht, gronding en kracht. Voor mensen die het echt even niet meer zien zitten is rhodiola dus een fantastisch kruidenvriendje.

Rhodiola combineren met saffraan

Rhodiola wordt soms gecombineerd met saffraan, een ander kruid dat je kan helpen in tijden van zwaarte. Saffraan remt de heropname van serotonine, wat betekent dat de stof langer in het lichaam aanwezig blijft en je langer profiteert van dit gelukshormoon. Saffraan kan daardoor depressieve gevoelens verminderen, zeker in combinatie met rhodiola. Dit kruidenduo is een ontzettend sterk team bij depressie, angst en slapeloosheid.

Saffraan behoort tot de krokusfamilie: de bloemen die als eerste hun kopjes boven de bevroren grond uitsteken na de winter. Ze luiden de lente in en vieren licht en zonneschijn in. Saffraan boort zich letterlijk een weg door de harde kou, naar de warmte en zachtheid van de zon. Een mooie metafoor voor mensen die hun weg door een koude depressie proberen te vinden naar de lichtere en mooiere kant van het leven.

Energieker de dag door

Worstelingen met je mentale gezondheid kosten veel energie, maar helaas liggen veel mensen met een depressie ’s nachts wakker. Dat houdt de vermoeidheid flink in stand. Overdenken, zorgen over morgen en irrationele angsten kunnen je flink uit je slaap houden. Gelukkig helpt rhodiola ook bij slapeloosheid en vermoeidheid, het adaptogeen zorgt ervoor dat je energie beter over de dag wordt verdeeld. Zeker als je moeite hebt met de dagelijkse sleur, kan die betere energieverdeling je net de kracht geven om te gaan douchen of die taak van je to-do lijstje te schrappen. Kleine dingen kunnen je een groot gevoel van voldoening geven, wat vervolgens weer bijdraagt aan de aanmaak van serotonine. Dát is pas een mooie vicieuze cirkel.

Rhodiola gebruiken

Rhodiola kun je het beste nemen in de vorm van een tablet. Je kunt zelfs kijken of je tabletten kunt vinden waar ook saffraan inzit, dan heb je meteen het beste van twee kruiden te pakken. Supplementen van hoogwaardige kwaliteit zijn gemaakt van Europese ingrediënten, van biologische kwaliteit en verwerkt op lage temperaturen. Check dus altijd hoe je supplement is gemaakt, zodat je zeker weet dat je een krachtig middel te pakken hebt.

Overleg voor gebruik van supplementen altijd eerst met het personeel van de winkel waar je het product aanschaft, je therapeut of  behandelend arts, zeker als je medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vond je dit leuk om te lezen? Lees meer over saffraan in Saffraan als natuurlijke antidepressivum, zo werkt het – Nano Mineralen.

Geschreven door Charelle Casander