Rood lichttherapie versus nano goud:
van schoonheidsbehandeling tot remedie voor chronische aandoeningen

Rood lichttherapie en NIR-lichttherapie worden steeds populairder, zowel als onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, therapeutisch instrument en als schoonheidsbehandeling. NIR staat voor Nabij Infrarood en is een lichtsoort dat tegen infrarood licht aan ligt. Het bevindt zich net buiten het spectrum van zichtbaar licht.

In de jaren 90 van de vorige eeuw zocht NASA naar manieren om de gezondheid van astronauten in de ruimte te verbeteren. Uit hun studies bleek dat rood- en NIR-lichttherapie het verlies van bot- en spierdichtheid kon beperken. Dat was heel wenselijk voor de astronauten. Hierop volgde een golf van onderzoek die de voordelen van deze lichttherapie aantoonde.

Het Nabij InfraRode licht zal je wellicht niet veel zeggen, maar het is voor ons een bekende lichtsoort uit het volledige lichtspectrum. Zoals iedereen bekend is met infrarood licht en heeft gehoord van blauw licht en Uv-licht, zo is NIR bij ons niets ongewoons. NIR-licht is onderdeel van daglicht en heeft het vermogen om diep door te dringen in de huidlagen. Het wordt zelfs opgenomen door de cellen van bindweefsel, bloedvaten, zenuwweefsel, hersenen en botten. Andere golflengten van licht, zoals Uv-licht, blauw, groen en geel licht hebben dit vermogen niet. Rood en NIR-licht hebben een bijzondere functie op cellulair niveau. Net zoals planten zonlicht opnemen via hun bladeren en het licht een proces van fotosynthese ondergaat, waardoor het verandert in chemische energie, zo komen rood en NIR-licht het lichaam binnen via de huid en worden vervolgens opgenomen door je cellen. Waar het onder andere de energieproductie stimuleert.

Resultaten van rood lichttherapie

Zowel uit studies als uit de klinische praktijk zijn o.a. de volgende werkingen gebleken van rood en NIR-lichttherapie:

  • Verbetering van de schildklierfunctie;
  • Werkt ontstekingsremmend en tegen chronische (auto-immuunaandoeningen);
  • Vermindert diverse vormen van pijn;
  • Verbetert depressieve en angstklachten;
  • Gaat huidveroudering tegen en versnelt huidherstel en wondgenezing.

Nano goud reflecteert NIR-licht

Van nano goud weten we dat het werkt als een reflector van NIR-licht. Dit is waar nano goud en rood lichttherapie elkaar tegenkomen. Het NIR-licht krijgt door de aanwezigheid van nano goud een groter bereik; nano goud versterkt dit helende licht. Niet zo gek dus dat er overeenkomsten zijn in de werking van beiden. Want ook van nano goud is aangetoond dat het heilzaam is bij auto-immuunaandoeningen, zoals MS, fibromyalgie, reumatische aandoeningen en chronische ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en kanker, bij (zenuw)pijn, maar ook bij wondgenezing en huidveroudering. Op deze laatste werking zoomen we verder in.

Nano goud als anti-aging remedie

Een belangrijke oorzaak van huidveroudering is het teruglopen van de aanmaak van collageen vanaf het 25elevensjaar. Collageen is een huid verstevigend eiwit, dat als belangrijk bestanddeel van ons bindweefsel voor vorm en elasticiteit zorgt. In de loop der levensjaren verharden de collageen depots (opslagplaatsen in de huid) ook nog eens, waardoor het lastiger wordt voor je lichaam om het opgeslagen collageen vrij te geven. Daarom is het nemen van collageen als supplement slechts ten dele zinvol.

Zoals gezegd is het NIR-licht in staat om in de huid door te dringen en haalt gemakkelijk een diepte van 10 mm onder het huidoppervlak waar de fibroblasten liggen, cellen die collageen maken en vrijgeven. Het NIR-licht beïnvloedt met haar specifieke frequentie de cel activiteit van fibroblasten, waardoor de productie en afgifte van collageen gestimuleerd wordt.

Nano gouddeeltjes absorberen en weerkaatsen dus het NIR-licht. Door het innemen en uitwendig aanbrengen van nano goud komen de gouddeeltjes ook in je fibroblasten terecht. Wanneer je buiten bent, komt het NIR-licht via de huid je lichaam in en de gouddeeltjes weerkaatsen dit licht in de cellen, waardoor de productie en afgifte van collageen extra geactiveerd wordt. Een gezonde cel bevat altijd licht. Dus ook als je niet buiten komt, helpt goud dit opgeslagen licht te activeren. Daarom geeft goud letterlijk glans en kleur aan je huid, het laat je stralen! Bovendien beschermt nano goud als antioxidant ook nog eens tegen de schadelijke effecten van de zon en van luchtvervuiling. Voor meer informatie over huidveroudering, lees het artikel De huid – Nano Mineralen.

Nano goud of rood lichttherapie?

Wij hebben geen ervaring met rood en NIR-lichttherapie en daarom kunnen we niet beoordelen of één van beide middelen effectiever is. Wellicht versterkt het elkaar. Nano goud is een stof die je als supplement dagelijks inneemt, in ieder geval voor een periode van een maand. Als er een resultaat optreedt, kan meestal overgegaan worden op een onderhoudsdosering. Een onderhoudsdosering is altijd lager dan een therapeutische dosering; je neemt dan dagelijks een kleinere hoeveelheid of je neemt het supplement minder vaak. Dit stem je af met degene die je het supplement geadviseerd heeft. Nano goud dat als draagmiddel water heeft, heeft als voordeel dat het zowel ingenomen kan worden als direct op de huid kan worden aangebracht. En dat heeft dubbel effect!

Wij vonden een therapeut in Zandvoort die rood en NIR-lichttherapie aanbiedt. Zij adviseert om te beginnen met 10 tot 20 minuten per keer en twee keer per week. Het belangrijkste is om het langdurig te blijven doen, resultaten merk je pas na één tot vier maanden. Een supplement is laagdrempeliger dan een behandeling, dus dat zou een overweging kunnen zijn om eerst met nano goud te beginnen.

Nano gouddeeltjes zijn dermate klein, dat ze zich deels als fysieke deeltjes gedragen en deels als kwantumdeeltjes. De kwantumdeeltjes zijn niet als materie aanwezig, maar als informatie, trilling oftewel energie. Mede daardoor sluit nano goud zo mooi aan bij een frequentietherapie als de rood en NIR-lichttherapie. Wij zijn in ieder geval verheugd om te ontdekken dat er een steeds groter aanbod is van complementaire therapieën, dat betekent immers dat de vraag ook groter wordt. Wellicht kunnen we in een volgende blog delen hoe de ervaring is met het combineren van beide therapieën.

Wil je meer weten over de werking van nano goud en hoe je het kunt gebruiken, klik dan hier.

Geschreven door Terah Afke Beek

Bronnen:
Biophotonen Therapie – Key To Health
Nano Goud – Nano Mineralen
Chung, H. & Dai, T. (2012). The Nuts and Bolt of Low-Level Laser (Light) Therapy. Ann Biomed Eng. Feb; 40(2): 516-533.