Als je graag kookt en je je weg rond een goed gevuld rek met specerijen weet te vinden, dan heb je vast weleens saffraan gebruikt. De kleur, de smaak en de geur zijn zeer kenmerkend en geven je gerecht een exclusieve twist. Maar wist je dat saffraan al sinds oudsher wordt ingezet bij depressie? In de reguliere gezondheidszorg wordt meestal een synthetisch geproduceerd antidepressivum voorgeschreven, met vele bijwerkingen van dien. Maar er zijn ook natuurlijke opties die vanuit de fytotherapie worden voorgeschreven, waaronder saffraan.  

Saffraan bij depressie 

Saffraan (Crocus Sativus) behoort tot de lissefamilie en de krokus, wat betekent dat de bloemen van saffraan in de lente bloeien. Een bloem die zich na de koude winter als eerste een weg baant door de koude, bevroren aarde om zijn koppie naar de lentezon te richten. Met zijn groei luidt de plant een lichter seizoen in, letterlijk en figuurlijk. Best een mooie metafoor voor de opbeurende werking van deze bloem: saffraan werkt als natuurlijk antidepressivum en helpt je uit je schulp te kruipen. Daarnaast heeft de stamper van de saffraan een zeer diepe rode kleur, maar als je al één stamper in een liter water kookt, kleurt het water goudgeel. Mede daardoor wordt saffraan ook wel het ‘zonneschijnspecerij’ genoemd. 

Bepaalde onderzoeken lieten zelfs zien dat dagelijks 30 mg saffraan, net zo effectief is als de antidepressiva Fluoxetine, Imipramine en Citalopram. Uit de onderzoeken bleek ook dat mensen die saffraan slikte, minder bijwerkingen ervaarden dan de mensen die de allopathische antidepressiva gebruikten (1,2,3). 

Saffraan en serotonine 

Saffraan bevat de stoffen safranal en crocine, stofjes die ontstekingsremmend en stress verlagend werken. Daarnaast zijn deze stofjes verantwoordelijk voor het afremmen van de heropname van dopamine en serotonine. Serotonine staat bekend als het gelukshormoon en is hetzelfde stofje dat vrijkomt wanneer je pure chocolade eet. 

Dopamine wordt door je hersenen afgegeven als een soort beloning, het is de stof die vrijkomt als je je tevreden voelt. Als de heropname van serotonine en dopamine wordt vertraagd, kun je langer met deze stofjes doen en voel je je over het algemeen content en voldaan. Saffraan helpt je zodoende een zonnige houding tegenover het leven te creëren, zeker wanneer alles even tegen lijkt te zitten. 

Saffraan en rhodiola 

Saffraan wordt vaak als natuurlijk antidepressivum ingezet in combinatie met rhodiola. Rhodiola is een adaptogeen, wat betekent dat het de hormonen in balans brengt. Wanneer er bijvoorbeeld een teveel aan cortisol (stresshormoon) in het lijf aanwezig is, zal rhodiola eraan werken dat te verlagen en om het serotoninegehalte (gelukshormoon) te verhogen. Het werkt als het ware naar jouw persoonlijke behoeften. 

De samenwerking van saffraan en rhodiola brengt een algeheel groter geluksgevoel. Dat wil niet zeggen dat je je spontaan dolgelukkig voelt, maar wel dat je je meer in balans voelt en je gevoel van zwaarte minder diep wordt. Saffraan vertraagt de heropname van serotonine en rhodiola brengt de hormonen beter in balans, waardoor je nóg meer van de beschikbaar serotonine profiteert.  

Saffraan gebruiken 

Als je saffraan wilt gebruiken kies je het beste voor een supplement in de vorm van tabletten. Zorg ervoor dat je kiest voor een supplement van goede kwaliteit met een zo puur mogelijke samenstelling. De betere capsules hebben een hoog gehalte aan werkzame stoffen zoals safranal en crocine. Wanneer je niet zeker weet welke capsules je moet kiezen, ga dan voor een supplement dat is Europa is geproduceerd en is verwerkt op lage temperaturen. Idealiter bevat het supplement ook rhodiola, zodat je direct van deze goude combinatie profiteert. Vaak staat de aanbevolen dosis op de verpakking van de capsules aangegeven, maar in overleg met een fytotherapeut kunnen er ook andere dosissen worden bepaald.  

Vraag voor gebruik van supplementen altijd eerst advies aan uw (huis)arts of fythotherapeut, zeker wanneer je medicatie gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft.  

 Bronnen 

  1. Noorbala AA, Akhondzadeh S, Tahmacebi-Pour N, Jamshidi AH. Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. J Ethnopharmacol. 2005 Feb 28;97(2):281-4. doi: 10.1016/j.jep.2004.11.004. Epub 2005 Jan 6. PMID: 15707766. 
     
  1. Kashani L, Eslatmanesh S, Saedi N, Niroomand N, Ebrahimi M, Hosseinian M, Foroughifar T, Salimi S, Akhondzadeh S. Comparison of Saffron versus Fluoxetine in Treatment of Mild to Moderate Postpartum Depression: A Double-Blind, Randomized Clinical Trial. Pharmacopsychiatry. 2017 Mar;50(2):64-68. doi: 10.1055/s-0042-115306. Epub 2016 Sep 5. PMID: 27595298. 
     
  1. Shafiee M, Arekhi S, Omranzadeh A, Sahebkar A. Saffron in the treatment of depression, anxiety and other mental disorders: Current evidence and potential mechanisms of action. J Affect Disord. 2018 Feb;227:330-337. doi: 10.1016/j.jad.2017.11.020. Epub 2017 Nov 7. PMID: 29136602. 

 

Geschreven door Charelle Casander