Een sinaasappelhuidje – en dan vooral hoe je er vanaf komt – is een veel besproken onderwerp onder vrouwen. We verstoppen dit reliëf in onze huid liever dan dat we ermee te koop lopen, maar nu de zomer eraan komt, is het tijd om te gaan zoeken naar een oplossing. Zodat ook jij lekker in badpak of bikini naar buiten kunt.

Wat is een sinaasappelhuid?

Een sinaasappelhuid heet eigenlijk cellulite, iets wat vaak door elkaar wordt gehaald met cellulitis. Het verschil is dat cellulitis een onderhuidse infectie van het bindweefsel is en cellulite een ophoping van vetcellen in het onderhuidse bindweefsel. Cellulitis gaat vaak gepaard met symptomen zoals koorts en pijn, deze aandoening moet daarom vaak behandeld worden met antibiotica.

Cellulite daarentegen is een geheel onschuldige karaktereigenschap van de huid. Het ontstaat wanneer vetcellen zich ophopen in het onderhuidse bindweefsel, waardoor de bloedvaten vernauwen en vocht en afvalstoffen moeilijker kunnen worden afgevoerd. Wat er dan gebeurt is dat het bindweefsel verhardt en er bobbeltjes en putjes in de huid ontstaan. Cellulite wordt daardoor ook wel een sinaasappelhuid genoemd, omdat de schil van deze vrucht dezelfde textuur heeft als een huid met cellulite.

Oorzaken van een sinaasappelhuid

Cellulite kan door verschillende oorzaken de kop op steken. Het kan komen door je levensstijl, hormonen, erfelijke aanleg en zelfs je kledingkeuze. Doordat het te maken heeft met vetcellen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te leven. Dat betekent genoeg lichaamsbeweging en niet teveel zout en vetten eten. Overgewicht verhoogt de kans op cellulite, al kun je er ook last van hebben als je gewoon een gezond gewicht, of zelfs ondergewicht hebt. Als je al aanleg hebt voor cellulite, dan kan te strakke kleding dit verergeren. Strakke kleding helpt namelijk mee aan het vernauwen van de bloedvaten.

Een sinaasappelhuid behandelen

Het volledig oplossen kan helaas niet, maar het is wel mogelijk om cellulite te verminderen. Dit kun je doen door veel water te drinken en gezond en gevarieerd te eten. Of je het nu wilt horen of niet: ook sporten helpt. Lichaamsbeweging helpt om de doorbloeding te stimuleren; je hart gaat pompen zodra je in beweging komt. Verder helpt het om de huid goed te verzorgen, een peeling of een massage kan zeker verschil maken en je een gladder huidje geven.

Rode wijnstok en honingklaver bij een sinaasappelhuid

Als je je lichaam nog net even een extra zetje wilt geven om de cellulite te verminderen kun je ook rode wijnstok capsules proberen. Dit is een natuurlijk plantenextract dat je bij de drogist of reformwinkel kunt vinden.

Rode wijnstok bevat van nature anthocyanosiden. Dit is een stofje dat de permeabiliteit van de haarvaten vermindert, waardoor vetten zich minder makkelijk ophopen. Rode wijnstok beschermt daarnaast de wanden van de bloedvaten en bevordert de gehele bloedsomloop. Dat is niet alleen behulpzaam tegen cellulite, maar ook tegen blauwe plekken en spataderen.

Naast capsules kun je rode wijnstok ook gebruiken als thee. Het gaat in dit geval om de bladeren van de plant. Een thee is minder sterk dan een capsule, maar wel erg lekker, en de werkzame stofjes zijn nog steeds aanwezig. Een thee van rode wijnstok kan zelfs helpen bij verkoudheidsklachten, omdat het veel antioxidanten en ontstekingsremmende stofjes bevat.

Naast rode wijnstok kan ook honingklaver helpend zijn tegen een sinaasappelhuid. Honingklaver verbetert namelijk de bloedsomloop en helpt de bloedvatwanden beter bevochtigd te houden. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel niet zo snel verhardt en de kans op een sinaasappelhuid kleiner wordt. Ga je op zoek naar een supplement met rode wijnstok? Zoek er dan een waar óók honingklaver aan is toegevoegd. 

Bikini’s en blote benen

Ben je onzeker over je sinaasappelhuid dan heb je nu een aantal tips in handen om jezelf weer lekkerder (en gladder) in je vel te voelen. Deze zomer hebben we geen tijd voor schaamte en onzekerheden, je bent mooi zoals je bent en die blote benen mogen gezien worden! Het weer wordt immers warmer en de stranddagen komen eraan. Tijd om te ontspannen en die nieuwe bikini of zomerjurk aan de wereld te laten zien.

Overleg voor gebruik van rode wijnstok altijd eerst met een arts of fytotherapeut. Niet geschikt bij gebruik van geneesmiddelen, tijdens zwangerschap of bij het geven van borstvoeding.

 

Geschreven door Charelle Casander