Stemmingswisselingen bij mannen
Wat zijn stemmingswisselingen?
Er wordt gesproken van stemmingswisselingen als iemand last heeft van een snel veranderende gemoedstoestand. Van het ene op het andere moment ben je niet meer blij maar kwaad of voel je je ineens ontzettend chagrijnig. Het gaat vaak om extremen: intens positieve emoties slaan om in intens negatieve, of andersom. Stemmingswisselingen kunnen een symptoom zijn van een burn-out, dementie, ADHD of een andere psychische afwijking.
Stemmingswisselingen bij mannen vs. vrouwen
Het hormoonstelsel van vrouwen werkt complexer dan dat van de man, waardoor vrouwen sneller last hebben van stemmingswisselingen. De oorzaak ligt dan vaak bij PMS, zwangerschap, de overgang of het gebruik van de pil. Met name de menopauze gaat bij vrouwen vaak gepaard met stemmingswisselingen, maar dat is bij de man niet anders: ook mannen krijgen vanaf hun veertigste te maken met een hormonale overgang. Die periode noemen we de andropauze of penopauze. Dit is bij mannen vaak subtieler dan bij vrouwen, waardoor er weinig bekendheid over bestaat.
Andropauze als oorzaak van stemmingswisselingen
Tijdens de andropauze daalt de testosteronproductie, wat stemmingswisselingen tot gevolg kan hebben. Wanneer mannen ouder worden dalen de testosteronniveaus in het lichaam terwijl de sekshormoonbindende globulinen (SHBG’s) langzaam stijgen. Daardoor wordt er steeds meer van het testosteron in het lichaam gebonden aan eiwitten, waardoor het vrije testosteron gehalte nog lager wordt. Hierdoor kan de stemming aangetast worden, wat resulteert in stemmingswisselingen. Ook het melatonineniveau daalt en dat maakt slapen lastiger. Onvoldoende slaap kan een negatieve invloed hebben op de stemming en zorgen dat je sneller geïrriteerd raakt, met woede-uitbarstingen tot gevolg.
Stemmingswisselingen herkennen
Bij stemmingswisselingen steken gevoelens zoals boosheid, irritatie en agressie sneller de kop op. Mannen die niet weten hoe ze met deze emoties om moeten gaan, of niet begrijpen waar ze vandaan komen, zijn geneigd zich terug te trekken of af te zonderen. Je herkent je eigen gevoelens wel, maar weet misschien niet precies waar ze vandaan komen of waarom ze zo heftig zijn. Dit kan gepaard gaan met schaamte, waardoor er geen hulp wordt gezocht.
Met stemmingswisselingen naar de huisarts
Als je veel last hebt van stemmingswisselingen, is het verstandig een bezoek aan de huisarts te brengen. Die onderzoekt of de stemmingswisselingen een oorzaak zijn van de andropauze, burn-out, depressie, aankomende dementie of iets anders. Mogelijk wordt er een bloedtest gedaan om de hormoonhuishouding te beoordelen. Er wordt dan met name gekeken naar testosteron, het groeihormoon en de functionaliteit van de schildklier. De huisarts schrijft mogelijk therapie, coaching or hormoonmedicatie voor.
Ook kun je zelf een speekseltest doen om meer inzicht te krijgen in de gehaltes aan testosteron, cortisol en DHEA en hun verhouding tot elkaar. Voor een juiste interpretatie en behandeling heb je een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut nodig. Zie Speekseltest hormonen man – Nano Mineralen
Wat kun je zelf doen bij stemmingswisselingen?
Het is belangrijk om de testosteronspiegel zo gezond mogelijk te houden, want schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen voor stemmingswisselingen zorgen. Dat doe je door stress te verminderen, voldoende te bewegen, je nachtrust te prioriteren en dingen te doen die je ontspanning geven. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere boswandeling en tijd spenderen met geliefden. Ook gezond eten en het gebruik van alcohol en andere verslavende middelen verminderen, draagt bij aan stabielere emoties. Daarnaast zijn er verschillende supplementen die je kunnen helpen bij stemmingswisselingen, waaronder nano mineralen.
Nano mineralen bij stemmingswisselingen
Nano mineralen zijn minuscule deeltjes van mineralen en spoorelementen, opgelost in zuiver water. Het lichaam heeft mineralen en spoorelementen nodig voor allerlei lichamelijke en mentale processen. Nano platina is een prachtig supplement om te gebruiken bij stemmingswisselingen, omdat het de alfahersengolven stimuleert. Kort gezegd zijn we, als ons brein in alfastaat is, ontspannen en alert tegelijkertijd. Mensen die regelmatig mediteren, hebben ook verhoogde alfagolven. Daarnaast ondersteunt platina bij fysieke en mentale stress, het geeft mentale balans.
Nano magnesium is interessant om te gebruiken als de stemmingswisselingen worden veroorzaakt door stress. Het is bekend dat bij stress veel magnesium verbruikt wordt, hoe lager het magnesiumgehalte, hoe gevoeliger men wordt voor stress. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Daarnaast kan nano magnesium helpen de slaap te verbeteren, wat ervoor zorgt dat je je minder snel geïrriteerd voelt. Een (subklinisch) zinktekort komt veel voor, vooral bij mannen. Zink en koper dragen bij aan de regulering van dopamine, wat een positieve invloed heeft op de aanmaak van testosteron. Zink is bovendien een belangrijk mineraal voor de aanmaak van testosteron. Indium verhoogt de opname van zink en kan daarom helpen de afname van testosteron te verminderen. Ook reguleert indium de hormoonhuishouding via de HPA-as.
Ook kunnen diverse kruiden ondersteunen. Bijvoorbeeld ashwaganda, dat net als indium een hormoon regulerende werking heeft en daarnaast een testosteronbooster is.
Heb je onze podcast al gezien over wat mannen gezond houdt? Klik hier.
Nutriënt
|
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
|
Nano magnesium
|
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie
|
Nano platina
|
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie
|
Nano zink en koper
|
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie
|
Indium
|
1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie
|
Ashwaganda
|
Richtlijn 600mg per dag
|