Vergrote prostaat

Wat is een vergrote prostaat?

De prostaat is een mannelijk orgaan dat zich vlak onder de blaas bevindt en op die plek de urineleider omsluit. De vergroting van de prostaat is een aandoening die al bij mannen vanaf 40 jaar begint en naarmate mannen ouder worden, steeds vaker voorkomt. Bij een vergrote prostaat komt de urinebuis in de knel te liggen, waardoor er klachten ontstaan.

 

Symptomen van een vergrote prostaat

Een vergrote prostaat heeft invloed op het plassen. Symptomen die ervaren kunnen worden zijn een branderig gevoel tijdens het plassen, een minder sterke straal tijdens het urineren, nadruppelen, vaker naar het toilet moeten gaan, moeite met beginnen te plassen en problemen met het ophouden van de plas.

Hoe ontstaat een vergrote prostaat?

Hoe een vergrote prostaat ontstaat is nog altijd onduidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een verstoorde balans tussen de hormonen testosteron, dihydrotestosteron (DHT) en bepaalde vormen van oestrogeen. Met name DHT kan de groei van prostaatcellen bevorderen. DHT wordt gemaakt van testosteron, met behulp van het enzym 5-alfa-reductase (5AR). Het is belangrijk dat je niet te veel van dit enzym in je bloed krijgt of dat het snel je lichaam verlaat. Wanneer dit niet gebeurt, doorgaans door insulineresistentie, maakt je lijf te veel DHT aan.

Insulineresistentie gaat vaak gepaard met overgewicht, een andere mogelijke oorzaak van een vergrote prostaat. Vetcellen bevatten het enzym aromatase, wat testosteron omzet in oestrogeen. Bepaalde vormen van oestrogeen kunnen zorgen voor prostaatgroei, waaronder de vormen die worden aangemaakt met aromatase. Een gezonde verhouding tussen testosteron, DHT en oestrogeen is dus belangrijk. Dat begint altijd bij een gezonde leefstijl en een gezond gewicht.

 

Tekenen van insulineresistentie

Om erachter te komen of je insulineresistent bent en zodoende meer kans hebt op het ontwikkelen van een vergrote prostaat, kun je een test afnemen bij de huisarts. Aanwijzingen van insulineresistentie zijn: 

  • Moe, lethargisch gevoel
  • Droge mond en veel dorst
  • Veel trek in zoetigheid
  • Afvallen is moeilijk
  • Aankomen gebeurt vooral rond de buikstreek
  • Snel duizelig of gedesoriënteerd.

Als je meer wilt weten over insulineresistentie en wat je eraan kunt doen, lees: Bloedsuiker en insulineresistentie: zo werkt het – Nano Mineralen


Reguliere behandeling van een vergrote prostaat

Als je met symptomen – veelal klachten rondom het plassen – van een vergrote prostaat naar de huisarts gaat, zal er een rectaal touché onderzoek worden gedaan. Daarbij wordt er door de arts met een vinger in de endeldarm gevoeld aan de prostaat. Om prostaatkanker uit te sluiten wordt er bloed geprikt via de binnenkant van de elleboog.

 Ter behandeling worden er vaak spierontspanners (alfa-1 blokkers) voorgeschreven, zodat de spieren rondom de prostaat geen verdrukking veroorzaken en het plassen weer makkelijker wordt. Verder kan de dokter 5AR-remmers adviseren, deze verlagen de aanmaak van het DHT-hormoon waardoor de prostaat mogelijk weer krimpt. Als deze middelen niet werken, dan wordt er soms doorverwezen naar een uroloog die operatief kan ingrijpen.

De reguliere arts zal in eerste instantie dus niet kijken naar insulineresistentie, precies waar het natuurlijke behandelplan mee begint.


Natuurlijke behandeling vergrote prostaat

Het voorkomen van een vergrote prostaat gaat gepaard met een gezonde leefstijl. Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon zijn hierbij belangrijk. Daarnaast is het zaak om insulineresistentie te voorkomen of te verminderen. Een gezond bloedsuikergehalte zorgt er namelijk voor dat het DHT-hormoon minder lang in het lichaam aanwezig is en zodoende minder invloed heeft op de prostaat. Om inzicht te krijgen in het eigen testosteron, kun je deze speekseltest doen.

Pompoenpitten, cranberries, brandnetel en de viltige basterdwederik kunnen een bijdrage leveren aan het voorkomen van een vergrote prostaat. Pompoenpitten verminderen het metabolisme van hormonen, cranberries zijn goed voor de urineweg, brandnetel vergemakkelijkt het plassen en viltige basterdwederik heeft een antibacteriële werking die ook zuiverend en ontstekingsremmend optreedt. De zaagpalm kan de omzetting van testosteron naar DHT helpen verminderen en werkt volgens een studie net zo effectief als het medicijn Finasteride (1) Daarnaast is lycopeen, de stof die tomaten van hun rode kleur voorziet, een krachtige antioxidant die de groei van prostaatkanker zou kunnen remmen en zelfs vernietigen (2). Deze voedingsmiddelen zijn een prachtige aanvulling op het dieet of verkrijgbaar als supplement.

Nanomineralen en probiotica bij een vergrote prostaat

Verder zijn er supplementen die je kunnen helpen bij deze aandoening, met name nano mineralen.

Zo kunnen nano zink en nano koper bijdragen aan een gezonde prostaat, omdat ze een rol spelen bij de instandhouding van DNA cellen. Een lage zinkwaarde wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op bijvoorbeeld prostaatkanker. Om verkeerde celgroei tegen te gaan kan ook probiotica een belangrijke aanvulling zijn op het dieet. Vooral de stam Prevotella stercorea is onderzocht en gunstig bevonden als preventie voor prostaatkanker, omdat het slechte celgroei tegen gaat (3). Ook het spoorelement indium kan bijdragen aan het voorkomen en verminderen van prostaatvergroting, waarschijnlijk doordat het de opname van zink verbetert.

Nutriënt
Dosering (liefst in overleg met een deskundige)
Nano zink en koper
30-60 ml per dag, voor meer info overdoseringen, zie

Probiotica met stam Prevotella stercorea

Zie aanbevolen dosering op verpakking
Brandnetel
Als thee, tinctuur of supplementvorm. Zie aanbevolen dosering verpakking
Zaagpalm
Ongeveer 320 mg extract per dag
Lycopeen
Zie aanbevolen dosering op verpakking
Pompoenpitten
Bij de maaltijd en als supplement met pompoenpitolie. Zie aanbevolen dosering op verpakking
Cranberries
Bij de maaltijd en als supplement. Zie aanbevolen dosering op verpakking
Viltige basterdwederik
Zie aanbevolen dosering op verpakking
Indium
1 tot 2 druppels per dag. Voor meer informatie over indium, zie:

Ben je benieuwd naar de diepere oorzaak van prostaatklachten? Lees dan Mannenkwalen: dit wil je lichaam er mee zeggen – Nano Mineralen

 Bronnen