Het verkoudheidsseizoen is weer aangebroken, tijd om je afweersysteem een beetje te helpen. Een fijne manier om dat te doen is met essentiële oliën. Naast dat ze je kunnen helpen om van je verkoudheid af te komen en je immuunsysteem een steuntje in de rug geven, ruiken ze meestal ook nog eens super lekker!

Wat zijn essentiële oliën?

Een essentiële olie is een hoog geconcentreerde olie gemaakt van planten en bomen. Vaak zijn er heel wat kilo’s van een bepaalde plant nodig voor slechts een kleine hoeveelheid pure olie. Denk aan een slaapkamer vol rozenblaadjes voor één druppel roos essentiële olie. Welke delen van een plant worden gebruikt om essentiële olie uit te destilleren, hangt af van de plant. Bij sommige planten bevindt de olie zich in de zaden of wortels, bij andere planten in de blaadjes, bloemen of bast. Een andere naam voor essentiële olie is etherische olie.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een reactie van ons lichaam op het krijgen van een virus. Het virus reist naar de neuskeelholte waar het pijn of een ruw gevoel kan veroorzaken. Vervolgens kun je snotterig worden, hoesten, niezen, keelpijn hebben of zelfs hoofdpijn krijgen. Een essentiële olie antibacteriële of antivirale eigenschappen kan dan helpen. Je kunt de olie verwerken in een massageolie, verdampen in een diffuser of een druppeltje op een zakdoek doen en er geregeld aan ruiken. Zodoende helpt de essentiële olie je lijf om het virus en de bacteriën te bestrijden en je lichaam weer gezond en sterk te maken.

Welke essentiële oliën bij verkoudheid?

Er zijn flink wat essentiële oliën die ondersteuning bieden bij een verkoudheid of voor het voorkomen van een verkoudheid. Een kort lijstje:

  • Eucalyptus: luchtzuiverend en antiviraal, filtert bacteriën uit de lucht.
  • Citroen: zuivert de lucht en heeft antivirale eigenschappen.
  • Rozemarijn: bevordert de doorbloeding, daardoor heb je minder snel koude vingers en tenen. Ook worden alle goede voedingstoffen dan sneller opgenomen door je lijf en de ziekmakende stofjes worden juist vlugger afgevoerd.
  • Pepermunt: heeft een verkoelende werking.
  • Gember: verwarmend.

Natuurlijk kun je ook verschillende oliën combineren om je eigen mix te maken. Het ligt eraan wat je precies nodig hebt. Overleg altijd met een fytotherapeut of behandelend arts voordat je gaat experimenteren met essentiële oliën en win advies in.

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Een essentiële olie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Verdund in een huidveilige olie, zoals bijvoorbeeld jojoba-, amandel- of kokosolie, maak je er een heerlijke massage- of badolie mee. Houdt hierbij een ratio van 1:100 aan (één druppel essentiële olie op 100 druppels basisolie).

Verder kunnen essentiële oliën veilig gebruikt worden in een speciale aroma diffuser. Op deze manier worden de oliën verdampt en in de lucht opgenomen, waar bepaalde antivirale en antibacteriële oliën de lucht kunnen zuiveren. Dit is ook heilzaam voor de luchtwegen aangezien je de damp ook inademt. Dat betekent niet dat je boven een diffuser moet gaan hangen om de damp in te ademen, laat de damp rustig de kamer instomen en op die manier zijn werk doen.

Als je de olie via verdamping in wilt ademen om verstopping tijdens verkoudheid tegen te gaan, dan kun je dat doen door een paar druppels toe te voegen aan een kom heet water. Vervolgens kun je met een theedoek over je hoofd boven de kom gaan hangen en de damp veilig inademen. Let wel op dat bepaalde oliën je ogen kunnen irriteren, houd dus altijd je ogen dicht.

Vergeet niet dat een essentiële olie zeer sterk en krachtig is, een klein beetje doet zodoende al heel veel.

Vraag voor gebruik van essentiële oliën altijd eerst om advies bij een fytotherapeut of je behandelend arts. Essentiële oliën kunnen namelijk huidirritaties opleveren of onveilig zijn voor inname wanneer de dosering onjuist is. Essentiële oliën zijn niet bedoeld om direct op de huid aan te brengen of om in te nemen.

 

Geschreven door Charelle Casander