Echinacea, ook wel rode zonnehoed, is een populair kruid uit Noord-Amerika voor een gezonde weerstand. In combinatie met de heilzame werking van Cipres, een prachtige conifeerboom, geef je jezelf de optimale natuurlijke bescherming tegen virussen.

Echinacea bij griep en verkoudheid

Echinacea is een vrolijke, meestal roze bloem die pas in de 20ste eeuw naar Europa werd gebracht door homeopaat en kruidengeneeskundige Alfred Vogel. De kennis die we vandaag de dag hebben over deze plant, komt grotendeels van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zo weten we dat een tinctuur of decoctie van de wortels het immuunsysteem ondersteunt en verlichting kan bieden bij verkoudheid en griep.

Echinacea en je immuunsysteem

Uit modern onderzoek blijkt dat Echinacea de duur van een verkoudheid kan verkorten (1 & 2), omdat het kruid je immuunsysteem een flinke boost geeft. Het is daarom aan te bevelen Echinacea te gebruiken zodra je tekenen van verkoudheid opmerkt (lees meer). Het heeft geen zin om Echinacea het hele jaar door te nemen, omdat je systeem dan aan het kruid gewend raakt en het zijn heilzame werking verliest.

Om te begrijpen hoe Echinacea werkt kun je je voorstellen dat er in je lichaam een legertje huist dat jou beschermt tegen vervelende indringers van buitenaf. Echinacea luidt de alarmbellen en maakt het leger wakker, zodat het in actie komt. Deze specifieke beschermers vernieuwen zich ongeveer iedere 14 dagen, dus als je Echinacea 14 dagen gebruikt en dan 14 dagen niet, houd je je afweersysteem goed wakker.

Cipres tegen virussen

De kegels van de Italiaanse Cipres (Cupressus sempervirens L.), te vergelijken met dennenappels, bevatten stofjes die ervoor zorgen dat gevaarlijke virussen geen cellen kunnen binnendringen. Hierdoor vermenigvuldigen ze veel minder snel waardoor ze niet overleven of waardoor het lichaam ze makkelijker kan aanpakken. Zeker als het immuunsysteem goed is aangewakkerd met behulp van Echinacea.

Verhoog je weerstand met Echinacea en Cipres

Voel je een verkoudheid aankomen of wil je een vervelend virus de baas worden? Dan kan een combinatie van Echinacea wortel met Cipres je daarbij helpen. Het makkelijkst is om op zoek te gaan naar een tabletje of capsule waar beide heilzame planten in zijn verwerkt.

Let wel op de extractiemethode, de manier waarop de werkzame stoffen uit de planten gewonnen wordt. Bij hoge temperaturen gaat er namelijk veel van de werking van de plant verloren. Met een hydroalcoholische extractie bij verschillende verdunningsgraden wordt het mogelijk om de essentiële antivirale componenten uit de planten te verkrijgen.

Onderzoek ook waar de kruiden en planten vandaan komen. Worden ze geïmporteerd uit een ver land? Of worden ze in Europa gekweekt? Kies indien mogelijk altijd voor een biologisch supplement, zodat je geen onnodige gifstoffen binnenkrijgt.

Laat je voor gebruik altijd adviseren door een arts, fytotherapeut of kruidengeneeskundige. Kruiden werken niet altijd goed samen met reguliere geneesmiddelen en zijn soms niet geschikt bij zwangerschap of het geven van borstvoeding. Betreft Echinacea bestaat er onduidelijkheid over het gebruik bij mensen met chronische infecties, auto-immuunziekten en orgaan transplantaties.

Geschreven door Charelle Casander

Bronnen

  1. Chevallier, A. (2016). Encyclopedia of herbal medicine. New York, NY: Dorling Kindersley Limited.
  2. Bastyr University Department of Botanical Medicine (2003). Geraadpleegd op 9 maart 2021, van http://docshare02.docshare.tips/files/21346/213462978.pdf
  3. Bone, K. (1997). Echinacea: What makes it work? Geraadpleegd op 9 maart 2021, van http://www.anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/Echinaeca.pdf