Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
Onvruchtbaarheid bij mannen, hoe zit dat?
Wanneer het een koppel niet lukt om kinderen te krijgen, wordt vaak eerst gekeken naar de vruchtbaarheid van de vrouw. Maar het niet kunnen vervullen van een kinderwens ligt bij één op de drie(!) koppels aan een verminderde vruchtbaarheid van de man. Er is dan meestal sprake van een probleem met de zaadcellen in het sperma. Bij asthenozoöspermie bewegen de zaadcellen te weinig, bij teratozoöspermie zijn de zaadcellen misvormd. Andere problemen kunnen zijn: een te kleine hoeveelheid zaadcellen in het sperma of een te laag testosterongehalte, wat de aanmaak van de zaadcellen beïnvloedt.
Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
Hoe bovengenoemde problemen met de vruchtbaarheid ontstaan, verschilt per man. Zo kan er sprake zijn van erfelijke aanleg, niet goed ingedaalde teelballen, (virus)infecties en SOA’s, medicatie, drugsgebruik, roken, overmatig alcoholgebruik, te vaak of te weinig klaarkomen, zwelling van de balzak (varicocele), gevoeligheid voor straling van bijvoorbeeld smartphones en wifi, chronische stress of overgewicht.
Wanneer er sprake is van te weinig testosteron, heeft dat een negatieve invloed op het libido en het vermogen tot het hebben van erecties. Het is dan belangrijk om de hormoonhuishouding weer in balans te krijgen, wat soms moeilijker is dan het lijkt. Het kunstmatig toevoegen van testosteron kan juist de hormoonbalans verder verstoren, waardoor de zaadproductie extra wordt belemmerd.
Vruchtbaarheid mannen verbeteren, de reguliere manier
Wanneer je als man met vruchtbaarheidsproblemen naar de huisarts gaat, zal eerst het sperma onderzocht worden. Zo kan de hoeveelheid, kwaliteit en beweeglijkheid van de zaadcellen worden vastgesteld. Ook zal de arts de hormoonbalans willen onderzoeken via een bloedafname. Bij een te laag testosterongehalte zal een injectie van het gonadotropine-releasing hormoon zorgen voor stimulatie van de testosteron- en zaadproductie in de teelballen. Andere behandelingen die de arts mogelijk bespreekt zijn hormonale therapie, operaties om zaad te oogsten en medicatie.
Je vruchtbaarheid verbeteren als man
Als je zelf aan de slag wilt met het verbeteren van je vruchtbaarheid, is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te meten. Daartoe behoort een gevarieerd dieet en voldoende beweging. Matigen met alcohol kan de vruchtbaarheid aanzienlijk verhogen. Het is daarom verstandig om de dagen voor de ovulatie van de vrouw, geen alcohol te drinken. Ook drugsgebruik en roken kunnen funest zijn voor de vruchtbaarheid en horen, logischerwijs, niet bij een gezonde leefstijl.
Het verminderen van stress draagt bij aan een goede vruchtbaarheid. Als je veel druk ervaart in je baan, kan het interessant zijn om te kijken naar mindfulness therapie of coaching bij stress. Of zoek een hobby die je helpt om alles los te laten en helemaal uit je hoofd te gaan. Zo gaan veel mannen mountainbiken, hardlopen, puzzelen of klussen om hun stressniveau te verlagen.
Wanneer er sprake is van een gezwollen of oververhitte balzak, is het belangrijk deze voldoende te koelen en luchten, zodat de aanmaak van zaadcellen beter verloopt. Het dragen van strakke (onder)broeken, te warm douchen of badderen of slapen onder een warme deken kan de temperatuur van de balzak verhogen. Naakt slapen is een goede manier om de testikels voldoende te luchten en te laten afkoelen. Veel mannen dragen hun mobiele telefoon in hun broekzak. Om de kwaliteit van het zaad te beschermen, kun je kiezen voor een hoesje dat de straling tegenhoudt of zelfs voor een broek waarin de broekzak is bekleed met straling werend materiaal, zie Simpele maatregelen om straling te verminderen in je leefomgeving (nanomineralen.nl).
Als je meer wilt weten over wat de man gezond houdt, bekijk dan onze podcast hierover: Podcasts – Nano Mineralen
Vruchtbaarheid man verbeteren met supplementen
Je vruchtbaarheid verbeteren begint altijd met gezonder leven en stress verminderen. Als aanvulling daarop zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar die je kunnen helpen je vruchtbaarheid te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een supplement van Mucuna pruriens (fluweelboom), een Ayurvedisch supplement dat het libido helpt te verhogen, de kwaliteit van het zaad helpt te verbeteren en de vruchtbaarheid ondersteunt (1,2). Andere supplementen die de vruchtbaarheid kunnen helpen verhogen zijn:
- Lycopeen
- Vitamine C
- Vitamine D3
- Vitamine E
- Folaat (natuurlijke vorm van foliumzuur)
- Co-enzym Q10
- Omega 3
- Zink
- Selenium
- Magnesium
- Carnitine & L-acetyl-carnitine
Pas deze supplementen bij voorkeur toe in overleg met een specialist of orthomoleculair therapeut. Je kunt ook via een speekseltest, die je in onze webshop kunt aanschaffen, inzicht krijgen in de hormonen testosteron, cortisol en DHEA en hun relatie tot elkaar. Met behulp van een therapeut kan daaruit een gericht behandelplan gemaakt worden.
Mineralen voor de vruchtbaarheid
Mineralen zijn belangrijke micronutriënten die het lichaam nodig heeft voor allerlei fysieke en mentale processen. Mineralen krijgen we binnen via onze voeding, maar vaak in te kleine hoeveelheden. Ondersteunen met een mineralensupplement kan daarom een positieve invloed hebben op de gezondheid en vruchtbaarheid. Nano mineralen zijn minuscule mineraaldeeltjes die extra goed opneembaar zijn.
Zo dragen nano zink en nano koper bij aan de aanmaak van testosteron. Ook indium is een belangrijk spoorelement om de vruchtbaarheid te verhogen, omdat het de opname van zink verbetert en de hormoonhuishouding optimaliseert. Nano platina heeft een positieve invloed op lichamelijke uitputting en fysieke en mentale stress. Daarnaast zorgt het voor meer balans voor de hormoonhuishouding waardoor groeihormonen en testosteronlevels in balans blijven. Nano platina beschermt tevens het DNA in de cellen tegen schade veroorzaakt door straling en is een krachtige antioxidant. Dit komt de kwaliteit van sperma sterk ten goede. De beste resultaten worden gezien in combinatie met nano magnesium.
Nutriënt
|
Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
|
Nano zink en koper
|
30-60 ml per dag, voor meer info over doseringen, zie
|
Nano magnesium
|
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie
|
Nano platina
|
Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, zie
|
Mucuna pruriens
|
In overleg met deskundige
|
Indium
|
1 tot 2 druppels per dag, voor meer info, zie
|
Meer weten over wat mannen gezond houdt? Bekijk of beluister de podcast hier:
Bronnen
- Shukla KK, Mahdi AA, Ahmad MK, Shankhwar SN, Rajender S, Jaiswar SP. Mucuna pruriens improves male fertility by its action on the hypothalamus-pituitary-gonadal axis. Fertil Steril. 2009 Dec;92(6):1934-40. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.09.045. Epub 2008 Oct 29. PMID: 18973898.
- Mohammad Kaleem Ahmad, Abbas Ali Mahdi, Kamla Kant Shukla, Najmul Islam, Shyam Pyari Jaiswar, Sohail Ahmad. Effect of Mucuna pruriens on semen profile and biochemical parameters in seminal plasma of infertile men. Fertility and Sterility. Volume 90, Issue 3, 2008, Pages 627-635, ISSN 0015-0282, https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2007.07.1314.