Winterhanden en -voeten

Winterhanden en wintertenen ontstaan door een vernauwing van de kleine bloedvaatjes van de huid door kou. Er ontstaat dan een langdurige beperking van de bloedtoevoer. Onder invloed van stuwing van weefselvocht kunnen ook zwellingen ontstaan in het onderhuids bindweefsel. Erfelijkheid, bloedarmoede, verzwakt bindweefsel en zelfs hormonale schommelingen kunnen ten grondslag liggen aan winterhanden en -voeten. Roken vernauwt de bloedvaten en kan een extra trigger zijn. Medicatie zoals bètablokkers tegen een hoge bloeddruk kunnen ook winterhanden en –voeten uitlokken.

Symptomen winterhanden en wintervoeten

Winterhanden en -voeten kenmerken zich door de volgende symptomen: 

  • Plaatselijke pijnlijke, paarsrode zwellingen
  • Tintelingen en een branderig en gloeiend gevoel op de bovenkant van tenen en/of vingers
  • Soms gelige zwellingen op de handen en voeten.

Winterhanden en -voeten voorkomen

Als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van winterhanden en wintertenen, dan is vermijden van kou en vocht de beste optie. Het dragen van ruime, niet te strakke kleding die goed isoleert, kan ook helpen. Daarnaast kan het helpen om wisselbaden met rozemarijnolie te nemen om de bloedsomloop te stimuleren. Ook kunnen de handen en voeten regelmatig gemasseerd worden met rozemarijnolie of met een andere verwarmende crème of olie. Zorg dat je voldoende beweegt, doe zoveel mogelijk lopend of met de fiets en kies een sport uit die je leuk vindt. Houd je handen en voeten warm en zorg voor zo weinig mogelijk schommelingen tussen warm en koud. Drink voldoende warme dranken, vooral gemberthee en thee met rozemarijn. Zie Hét recept voor de lekkerste gemberthee (+ ijsthee variant) – Nano Mineralen

Supplementen bij winterhanden en wintervoeten

Verschillende kruiden en supplementen kunnen ondersteuning bieden bij wintervingers en wintertenen:

  • Ginkgo biloba heeft een positief effect op de conditie van de bloedvaten en verbetert de bloedcirculatie tot in de kleinste bloedvaatjes.
  • Ginseng, omega 3-vetzuren en vitamine E zijn een goede stimulans voor de bloedcirculatie.
  • Nano ijzer. Bij een ijzertekort is er vaak sprake van te weinig zuurstof in het bloed, waardoor er ook minder zuurstof naar de handen en voeten gaat. Je kunt hier een IJzertekort test – Nano Mineralen aanschaffen om alle relevante waarden te laten meten en samen met een orthomoleculair therapeut de waarden interpreteren.
Nutriënt Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige)
Nano ijzer, in geval van een tekort 30-60 ml per dag, voor meer info over doseringen, zie Nano Ijzer – Nano Mineralen
Omega 3-vetzuren In overleg met dsekundige
Vitamine E Zoals vermeld op de verpakking
Ginseng In overleg met deskundige
Ginkgo biloba In overleg met deskundige