Wratten op de huid

Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV-virus), een virus waar de meeste mensen in hun leven mee in aanraking komen. Wratten zijn goedaardige gezwellen, maar ze kunnen kwaadaardig worden en ze zijn besmettelijk. De meest voorkomende wratten zijn de gewone wrat en de hand- en voetwrat. Wanneer deze niet behandeld worden, verdwijnen ze in de meeste gevallen na één tot twee jaar. Kinderen en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem lopen meer risico op wratten. 

Met wratten naar de huisarts

Wratten hoeven niet behandeld te worden, maar het kan wel. De huisarts kan wratten met vloeibare stikstof behandelen en bij de drogist zijn tegenwoordig veel wrattenmiddeltjes verkrijgbaar. Deze behandelingen kunnen pijnlijk zijn, omdat de huid rondom de wrat ook aangetast wordt, wat kleine brandwondjes veroorzaakt. Als de wrat abnormaal groeit, verkleurt, jeukt, pijn doet of bloedt, ga er dan sowieso mee naar de huisarts en probeer de wrat niet zelf te behandelen. Deze symptomen kunnen wijzen op een kwaadaardige zwelling.

Waterwratjes

Waterwratjes worden veroorzaakt door het Molluscum contagiosum virus. Het is een veel voorkomende aandoening bij kleine kinderen tussen de 1 en 5 jaar oud en is erg besmettelijk. De wratjes ontstaan met name op de romp, hals, benen, armen en billen. Het virus wordt overgedragen door huid op huidcontact. 

Natuurlijke behandeling van wratten

Wratten die geen symptomen van kwaadaardigheid vertonen, kun je zelf behandelen met natuurlijke middelen. 

  • Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle schimmelinfecties. Daarnaast kan het ingezet worden bij bacteriële en virale infecties, (brand)wonden, huidaandoeningen en als desinfectiemiddel. Nano zilver versterkt het immuunsysteem. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.  
  • Zink heeft een antivirale werking en kan worden ingezet bij elke virusinfectie, zo ook bij wratten. Zink verbetert het immuunsysteem, doordat het bepaalde witte bloedcellen helpt opbouwen en activeren. Witte bloedcellen zijn de soldaten van het immuunsysteem en vallen indringers aan. Door te kiezen voor nano zink wordt het snel opgenomen in de bloedbaan én je kunt het ook uitwendig aanbrengen op de wratten.  
  • Thuja in een homeopathische verdunning is ook een natuurlijke oplossing voor wratten. Het kan zowel worden ingenomen als uitwendig worden aangebracht. 
  • Appelazijn is een ouderwets huismiddel dat op de wrat aangebracht kan worden. Breng de appelazijn twee keer per dag aan en dek de wrat af met een gaasje of pleister. 

Ook belangrijk: houd in zwembaden, sauna’s, gymzalen of andere publieke ruimtes slippers of schoenen aan. Droog handen en voeten goed af. Is een wrat beschadigd, was de handdoek dan direct op 60 graden of hoger. Krab niet aan wratten om herbesmetting te voorkomen. Borstel en scheer jezelf niet op de plekken waar wratten zitten. 

Nutriënt  Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige) 
Nano zilver  Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, ook voor kinderen, zie Nano Zilver – Nano Mineralen . Spray het nano zilver daarnaast minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing. 
Nano zink  Naar behoefte, richtlijn 30 ml per dag. Voor meer info over doseringen, ook voor kinderen, zie Nano Zink – Nano Mineralen . Spray het nano zink daarnaast minstens 2 keer per dag op de aangedane plek. De combinatie van inwendig en uitwendig gebruik versnelt de genezing. 
Thuja  Zoals aanbevolen op de verpakking